Fira birdien med smakrik Jippie Bangbang-pippi
Golfen kanske gick bättre än väntat i dag? Trots kylan ute är det uppfriskande att spela en runda, eller hur? Gick det extra bra? Då går det utmärkt att förflytta sig in i värmen och laga en eller flera portioner ”Birdie namn nam” för att fira. Receptet hittar du här!
Kyckling i krämig sås
Bangbang ji är en klassiker från Sichuanprovinsen i Kina. Namnet kommer från att du bankar kycklingfilén så att den blir mör och trådig. Ji betyder kyckling. Så bankad kyckling helt enkelt. En god och enkel vardagsrätt med smakrik kyckling, krämig sås och en fräsch nudelsallad.
4 portioner
Tillagningstid: 45 minuter
- 1 förpackning Lönneberga Kycklingbröstfilé, 700 g
Buljong - 1,5 liter vatten
- 4 skivor ingefära (1 cm tjocka)
- 1 dl japansk soja
- 2 delade vårlökar
Grönsaker - 2 morötter
- 1 gurka
- 3 vårlökar
- 1 lime
- salt
Dressing - 2 dl sesampasta (tahini)
- 1/2 dl risvinäger
- 1/2 dl japansk soja
- 3 msk sweet chilisås
- 3 msk sesamolja
- salt
Tillbehör - 250 g risnudlar, förslagsvis de breda
- 2 msk rostade sesamfrön
- lime
Såhär gör du
Kyckling: blanda vatten, ingefära, soja och vårlök i en kastrull. Lägg i kycklingbröstfiléerna och låt sjuda i cirka 20
minuter eller tills innertemperaturen är 65 grader. Stäng av plattan, låt kycklingen ligga kvar i vätskan ytterligare
10 minuter. Ta upp kycklingen och låt svalna något. Banka ut kycklingen med tex en kavel och strimla den med
fingrarna eller två gafflar.
Grönsaker: under tiden kycklingen kokar, strimla morot, vårlök och gurka (undvik innanmätet). Blanda
grönsakerna och smaka av med pressad lime och salt.
Dressing: blanda ingredienserna till dressingen. Om dressingen känns tjock, addera några matskedar vatten för
önskad konsistens.
Nudlar: koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj med kallt vatten.
Servering: lägg nudlarna i fyra serveringsskålar, addera den strimlade kycklingen och häll över dressingen. Lägg
på grönsakerna och toppa med rostade sesamfrön och kanske lite skivad vårlök.