NyheterTävlingar

VM-guld till Sverige efter stor dramatik

Sverige vann Lag-VM, eller Espirito Santo Trophy, som tävlingen officiellt heter, efter stor dramatik den sista speldagen. Den 29:e upplagan av Lag-VM spelades på Le Golf National och Golf de St Golf de Saint-Nom-La-Bretèche utanför Paris och efter fyra dagars spel var det helt lika mellan Sverige och USA. Båda lagen slutade på 13 under par totalt och efter att räknat ihop alla scorer under veckan, och även den tredje scoren som inte tas med, visade det sig att Sveriges Louise Rydqvist var ett slag bättre än USAs Rachel Kuehns den sista dagen vilket gav guldmedaljen till Sverige. Bronset, endast ett slag bakom, delades av Tyskland och Japan.

Svenskorna hade fem slag upp till ledande Tyskland inför den sista dagen. Ingrid ”Ingo” Lindblad, rankad tvåa i världen, sköt en 69-runda, tre under par och Meja Örtengren gick runt på 70 slag.

 

– Igår var vi på väg mot en bra score på Le Golf National, men vi tappade många slag på slutet. Idag gick gick allt vår väg. Jag erkänner att det var lite tur idag, men laget spelade riktigt bra. De kämpade hårt på banan och de gjorde det tillsammans, sa Fredrik Wetterstrand, coach för det svenska laget.

Det här var tredje gången Sverige vann Lag-VM för damer. De två tidigare gångerna var 2004 och 2008. Det var även den första medaljen för Sverige sedan 2012.

– Vi visste att efter gårdagen på Le Golf National skulle vi gå för det och det spelade ingen roll om vi slutade tvåa eller 14:e. Meja satte en jättviktig putt från två meter för par på det sista hålet, det var fantastiskt, sa en lycklig Ingrid Lindblad efter guldet.

Lika glada miner var det inte i USA:s lag. Världens bästa amatör, Rose Zhang, missade greenen på det sista hålet och kunde sedan inte rädda paret och tappade där guldet.

”Stolt över hur bra vi kämpade”

– Det är klart vi är besvikna. Jag slog en riktigt bra putt på det sista hålet precis som jag ville, men den gick inte i. Jag är dock stolt hur vi kämpade oss tillbaka till tätstriden den sista dagen, menade Zhang.

Även om det inte finns något officiellt erkännande, delade Sveriges Meja Örtengren, Tysklands Helen Briem och USA:s Rose Zhang på segern för lägsta individuella score på 279 slag, sju under par.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights