Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the all-in-one-seo-pack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Där The Open föddes - Golfbladet
Golfbanor utomlandsGolfpärlorNyheterSkottland

Där The Open föddes

Ayrshire i västra Skottland är ett av världens golfbanetätaste områden. Linksbanor finns det gott om och tre av dem är Open Championship banor! Att spela golf i Ayrshire är golf på riktigt!

Vänstertrafik

Det tar cirka två timmar att åka från Edinburgh på Skottlands östkust till Gailes Golf Leisure and Spa på västkusten. Det är vänstertrafik så det gäller att hålla reda på vilket håll man ska titta åt först i rondellerna och korsningarna…
Allt gick bra och rummet är varmt ombonat och välkomnande.

Royal Troon och Turnberry


Strax utanför hotellet ligger Glasgow Gailes, en kvalificeringsbana när The Open Championship spelas på Royal Troon eller på Donald Trumps Turnberrry, lite längre söderut i Ayrshire. Gailes Links ska vi spela imorgon, men den är så lockande att det fick bli en kvällspromenad bort till klubbhuset och 18:e hålets green.

Hotellet och golfbanan ligger på en härlig kusträcka från Irvine i norr till Girvan i söder i grevskapet Ayrshire i västra Skottland. Detta är ett av världens golfbanetätaste områden. Här finns den ena linksbanan efter den andra och de flesta av dem av allra högsta mästerskapsklass. Faktum är att Ayrshire har runt 50 golfbanor och tre av dem är eller har varit Open Championship-banor.

The Opens födelseplats…


Detta grevskap marknadsför sig som ”The Birthplace of The Open”! Vilket faktiskt är sant, men mer om det senare.
Banorna ligger ibland så nära att en bra drive från ena banan fast i fel riktning, så att säga, hamnar på golfbanan bredvid!
I detta underbara golfparadis finns det banor som får de flesta golfare att få något drömskt i blicken; Old Prestwick, Royal Troon, Western Gailes, Gailes Links… Hela kuststräckan är som gjord, eller varför inte skapad, för golfbanor i ett härligt, sandigt linkslandskap där du spelar med sanden, buskarna, havet, vinden, regnet och kanske till och med vår skapare som sällskap. Det är ett fantastiskt område, svårt att beskriva, desto härligare att uppleva!

Det är inte bara på grund av naturen att det finns så många golfbanor här. Nej, när järnvägen byggdes ut på 1800-talet fick Skottlands största stad Glasgow lättare kontakt med västkusten. Detta fick till följd att man kunde bo på en ort och arbeta på annan ort och därmed kunde nya industrier etablera sig. Det tillkom med andra ord en rad nya samhällen längs kusten. Och, inte minst viktigt, där skottar samlas spelar man inte bara säckpipa – då byggs det golfbanor!

Underbara Gailesbanor

Skottland är en självstyrande del av Storbritannien, som är lika stort som cirka en tredjedel av ön Storbritannien. Enligt Wikipedia omfattas Skottland, förutom fastlandet, av över 790 öar, inklusive Orkneyöarna, Shetlandsöarna och Hebriderna.
Nåväl, det fick bli en ganska tidig läggdags, efter några gin och tonic med EG-gin. EG står här för Edinburgh Gin och var en Small Batch Distilled Scotland Gin. Läcker och innovativ.
Vi ska spela de båda Glasgow-banorna. Först uppvärmningen Glasgow Gailes Golf Links.
Det är en riktigt bra golfbana som används som kvalificeringsbana för The Open. Det är en typisk linksbana med ljung längs fairway och barrträd i dungar.

Glasgow Gailes Golf Club


Vi gillar banan, och framför allt gillar vi att den är spelbar för de flesta spelare oavsett spelstandard. Helt enkelt ingen toksvår bana utan lagom utmanande från vårt tee.
På andra sidan järnvägen ligger Western Gailes. Även denna en kvalificeringsbana, proffsens favorit och med en helt annan svårighetsgrad.
Efter lunchen i klubbhuset var det dags för Western Gailes. Startern, som garanterat sett ett och annat uselt golfslag på det första hålet, hälsar välkommen och beskriver banan, flaggplaceringarna, vädret och vart vi ska sikta. Det är en rutinerad herre med en, vad läkarvetenskapen skulle kalla för portvinsnäsa. Stor och röd och säkert har ett och annat glas av både portvin och annat runnit genom strupen. Men han är mycket trevlig, artig och vänlig och gör ett bra arbete i regnet. För det regnar såklart. Det gör det ofta i västra Skottland.

Se filmen här från Western Gailes>>>


Jamie Darling, värden från den lokala golforganisationen, frågar lakoniskt om jag inte har tänkt på varför det är så grönt i landskapet? Hmm, jo.
Western Gailes är en riktigt bra golfbana, svår, med ljungtäckta sanddyner och där greenerna är listigt undangömda i de små sänkorna och där flera av utslagen ligger högt. Det är härlig links i skönt kuperad terräng och med oerhört vackert läge. En rond här är ett måste!

Lyxigt i Troon

Vi spelar också Kilmarnock Barassie, som ligger strax söder om Western Gailes. Namnet kan ge upphov till undringar, eftersom orten Kilmarnock ligger någon mil inåt landet. Det var affärsmännen i Kilmarnock som samlade ihop pengar och byggde banan strax borr om Troon år 1877. Även denna bana är en kvalificeringsbana till The Open.



Banan är OK och i fint skick men eftersom vi spelar så fantastiska golfbanor blir man lätt lite avtrubbad och Barassie känns inte riktigt lika vass som övriga banor.  Det är dock ingen dålig bana och greenfeen är klart prisvärd.
Annars är orten Troon är en populär inflyttningsort. Det flyttar bland annat in många pensionärer, som vill njuta av det förhållandevis varma klimatet vintertid tack vare golfströmmen, och sköna somrar. Men kanske även ta del av några av de golfbanor som finns i området!
Troon är en välmående stad med hög standard och många fina butiker och restauranger. De gråa stenhusen får man på köpet och närkontakten med havet och Fish-and-Chips i hamnen likaså.
Här skulle man gärna bo som golfare!

Stensons Royal Troon

Så var det dags för Royal Troon Old Course. När jag parkerar hyrbilen har jag lite svårt att ta på mig golfskorna. Skakningar? Men det blev ju inte så sent igår! Det kanske är miljön? Platsen? Golfhistorien? Eller skyhöga förväntningar på banan?
Det är i alla fall en Open Championship-bana sedan 1923 och den 17 juli 2016 blev Henrik Stenson historisk, då han blev den förste manlige majorvinnaren från Sverige genom att vinna The Open Championship. Envigen mot Phil Mickelson var kanske den mest rafflande i mannaminne. Minst i klass med den på Turnberry 1977 där Jack Nicklaus och Tom Watson kämpade om segern i en match som kom att kallas ”The duel in the sun” och där Tom Watson slutligen slog sin rival Nicklaus.

Henrik Stensons seger var större. Han hade slagit alla upptänkbara rekord längs vägen. Mickelson hade spelat sitt livs golf. Men det räckte ändå inte till. Henrik Stenson hade tio birdies och därmed den bästa avslutningsronden någonsin i en major!
Punkt. Pokalen ”The Claret Jug” i famnen. Odödlig! Vad finns det kvar?
Svenska spelare har varit nära flera gånger tidigare. Framför allt Jesper Parnevik där jag själv var med och led med honom på Turnberry där han 1994 förlorade mot Nick Price. Och så även 1997 på Royal Troon där han återigen blev tvåa, slagen av Justin Leonard.

Henrik Stenson 2016


2016 kom däremot Henrik Stenson!
När du stiger in i det pampiga klubbhuset känner du golfhistorien. Även om det inte är St. Andrews. Du ser bilderna på Henrik Stenson och hans fantastiska seger. Och vi svenskar har fått en ny vallfärdsplats – att spela banan där den historiska händelsen inträffade.
Det är dessutom en galet bra golfbana. Svår, mycket svår, speciellt de avslutande hålen.

The Postage Stamp

Royal Troon Old Course har även ett av de professionella golftourernas svåraste korthål, ”The Postage stamp”. Detta hål åtta är inte långt, runt 110 meter, men greenen är liten som ett frimärke och det är mycket svårt att få fast bollen mellan bunkrarna. Så bra! Så utmanande! Så härligt att det sipprar fram glädjetårar trots bogeyn!

Av de banor som är med i The Open-rotationen lär Royal Troon ha både det längsta och det
kortaste hålen. Det längsta ska förresten vara hål sex på Troons Old Course, ”Turnberry”, och längden på detta par 5-hål är runt 560 meter.

Världens äldsta golfklubbor


Mycket kan skrivas om Royal Troon, även att Royal Troon är den första och sista banan som fått kunglig status av Drottning Elizabeth, och att banan, som grundades 1878, till en början bara hade fem hål.
Under avdelningen ”vetande för golfnördar” kan man också berätta att Royal Troon har varit spelplats för The Open Championship åtta gånger på 138 år och att klubben sedan 1893 förfogar över ett golfset som anses vara världens äldsta bevarade golfklubbor.
Bara det är skäl nog till ett besök!

Prisvärd golf

Lite norr om Troon och Irvine längs kusten kommer man till orten West Kilbride. Ett charmigt litet samhälle med en underbar golfbana; West Kilbride Golf Club.

West Kilbride grundades redan 1893 och som så många andra linksbanor i Skottland var Old Tom Morris inblandad i designen av denna bana. Vi tycker att West Kilbride bjuder på de vackraste vyerna av alla banor i området. Utanför ligger den bergiga ön Arran som en magnet i blickfånget och vattnet i bukten Firth of Clyde häver sig upp och ned över stenarna i strandkanten. Vi ser regnmolnen över ön, som stundtals skyms bakom alla skurar, men ciceronen Jamie Darling säger att oftast drar dessa regnmoln norrut och håller sig borta från fastlandet.

Njuter av ronden


Mycket riktigt och Mr Darling borde få arbete som meteorolog på SMHI!  
Vi njuter av ronden och den trivsamma atmosfären i klubbhuset. En trevlig bana till ett klart mer trevligt pris än banorna i Troon.

Magnifikt klubbhus

Orterna Troon och Prestwick ligger väldigt nära varandra. Royal Troon och Prestwick har faktiskt varit länkade med varandra tidigare. På 1920-talet låg Troons nionde green alldeles intill banan i Prestwick, och det sägs att medlemmarna från båda klubbarna spelade från Troon till Prestwick på förmiddagen, avnjöt en lunch i Prestwicks magnifika klubbhus, för att sedan spela sig tillbaka till Troon på eftermiddagen.
Jag skulle gärna varit med då!

Prestwick GC

Prestwick Golf Club kan man skriva spaltkilometer om, och det har det säkert gjorts genom åren. Old Tom Morris la ut banan på heden vid Prestwicks järnvägsstation 1851. Här spelades det första The Open Championship-mästerskapet 1860 på 12-hålsbanan och vinnaren hette Willi Park Senior. Så Prestwick är verkligen ”The Birthplace of The Open”!
Den sista gången The Open Championship spelades här var 1925. Då ledde en spelare vid namn MacDonald Smith men blev så störd av alla människor runt banan att han tappade sin femslags ledning och Prestwick fråntogs också sin Open-status.
Banan är ett måste att spela i Ayrshire. Det är en närmast religiös upplevelse att pegga upp på samma tee som Old Tom Morris, och som var ”keepers of the greens” på Prestwick och sedermera St Andrews. Nämnde jag att Old Tom även vann The Open fyra gånger? Bara sådär…

Fjärilarna dansar rumba

Fjärilarna dansar rumba i magen på första tee och inte känns det mindre nervöst när startern påpekar att det är out till höger mot järnvägen. Min spelkamrat för ronden, Brian från New York, är så nervös så att han svårt att hålla i klubban. Handsvetten är illavarslande och han torkar händerna på en handduk gång på gång.

På skylten vid tee står det att man ska slå ut med ett mellan-järn. Startern säger till oss att vi ska slå ut med ett järn och sikta på vänstersidan av fairway. Visserligen blir inspelet långt, och visserligen finns det täta taggiga snår längs vänsterkanten, men du slipper förhoppningsvis närkontakt med både järnvägsräls och tåg.
Självklart tog jag fram drivern! Man eller mus?
Slaget blev utmärkt!
Brian slog en järn 5, out på spåret. Nästa slag blev likadant. Och det tredje. Sedan föreslog startern att han skulle sikta mycket mera vänster… kanske rentav mycket, mycket mera vänster…

En rond kan lätt bli en prövning

En rond på Prestwick kan lätt bli en prövning och innebära en lång, lång dag för vissa. De som förväntar sig perfekt fairway, knivskarpa bunkerkanter och allt annat som man förknippar med en bättre country club i, låt oss säga Florida, eller södra Spanien, blir besvikna och kanske chockade.

Prestwick GC,

Prestwick bjuder på något annat. Här spelas golf som det ursprungligen var tänkt. Och en rond bjuder på många oförutsägbara stunder och händelser. Här spelas bollen ”där den ligger” och den som anser att golf ska vara ett rättvist spel blir hånskrattade rätt upp i ansiktet av banan. Golf är inte rättvist och bollen studsar ibland till ställen där den inte borde vara.
Ta bara det femte hålet, som kallas för ”The Himalayas”. Det är ett par 3-hål på 206 meter från vit tee där greenen är dold bakom sanddynor. Lådan bredvid tee berättar var på greenen flaggar står för dagen. Vänster, höger eller på mitten. Sedan är det bara sikta, slå och hopas på turen. Ligger bollen fint på greenen eller i någon av alla bunkrar till vänster?
Jag gjorde par och gick vidare glad som en speleman!

Det finns andra spektakulära hål på banan, som exempelvis det 17:e hålet. Detta heter ”The Alps” där inspelet är blint och slås över alpliknande kullar och helst förbi den fruktade ”Sahara-bunkern” strax före greenen.  
Klubbhuset är en golfnostalgikers dröm och att få äta i restaurangen, The Colonel Room, är möjligt för gäster. Man är dock mycket noga med dresscode så glöm inte kavajen och slipsen!
Att spela Prestwick, eller Troon eller Western Gailes eller egentligen nästan vilken bana som helst på den sandiga marken längs kusten är som balsam för själen. Du njuter och känner närheten till golfhistorien, Old Tom Morris, den första The Open och Henrik Stensons seger.
Att spela golf i Ayrshire är golf på riktigt!

Fakta Ayrshire, Skottland

Var: Skottland är en del av Storbritannien. Skottland är indelat i 29 områden samt tre ögrupper med särskild status (Yttre Hebriderna, Orkneyöarna och Shetlandsöarna). En stor andel av befolkningen bor i ett bälte mellan Glasgow och Edinburgh samt i nordöst kring Aberdeen.
Största stad: I Skottland är det Glasgow med 597 000 invånare. I Ayrshire är det Ayr med 47 000 invånare.
Valuta: Brittiska pund.
Religion: De flesta är protestanter.
Antal invånare: 5,3 miljoner i Skottland totalt, 367 000 i Ayrshire,
Språk: Engelska, skotska och gaeliska.
Tidzon: En timme efter Sverige.
Klimat/golfsäsong: I princip densamma som i södra Sverige, vilket innebär året-runt normalt sett. Lite mer och kyla vintertid såklart, men väldigt sällan snö.
Tillgänglighet: De mest kända banorna som Royal Troon och Prestwick kräver lite framförhållning. De mer okända som West Kilbride är lättare att komma ut på.
Flyg: Flygplats i Edinburgh.  
Med bil: Vänstertrafik, miles
Vatten: Kranvattnet går att dricka.
El: 240V. Kontakterna har tre piggar så du måste skaffa en adapter.
Visum: Behövs inte.
Antal golfbanor: Ett 50-tal.
Mat och dryck: Whiskey och gin av mycket hög kvalitet. Världsklass!
Övrigt: Rik historia. Växlande väder med mycket vind. Ofta regn. Det sägs att i Skottland kan du uppleva årets alla årstider – på en dag!

Mer information

Golfbanor i Ayrshire

Prestwick Golf Club
Antal hål:
 18.
Greenfee: Från 1400 kr vintertid till 2900 kr sommartid.
Kort sagt: På den ursprungliga 12-hålsbanan spelades den första The Open 1860. Totalt har 24 The Open Championship spelats här.

Royal Troon Golf Club
Antal hål:
 18 + 18.
Greenfee: Old Course, 3350 kr. Portland Course, 1150 kr.
Kort sagt: Jag säger bara Henrik Stenson! Och att spela Royal Troon är ett måste för alla golfare. Det är en galet bra och svår golfbana. Och greenfeen är smärtsamt hög…

Western Gailes Golf Club
Antal hål:
 18.
Greenfee: Från 900 kr vintertid till 2250 kronor sommartid.
Kort sagt: Proffsens favoritbana. Härlig links-golf i naturskön miljö med många listiga utmaningar. Ett måste!

Glasgow Golf Club/ Gailes Links
Antal hål:
 18.
Greenfee: Från 650 kr vintertid till 1300 kr sommartid.
Kort sagt: Trevlig och charmig links-golf utan visuell kontakt med havet. Spelvänlig och välkomnande.

Kilmarnock (Barassie) Golf Club
Antal hål:
 18 + 9.
Greenfee: Från 500 kr vintertid till 950 sommartid.
Kort sagt: En bra golfbana och trivsamt klubbhus men kanske inte riktigt i samma klass som områdets topp-banor. Prisvärd greenfee.

The West Kilbride Golf Club
Antal hål:
 18.
Greenfee: Från 580 kr vintertid till 800 kr sommartid.
Kort sagt: Mycket trevlig och spelvänlig bana lite längre norrut i Ayrshire. Underbar utsikt över bergen på ön Arran.

Resa dit

Flyg till Edinburgh med exempelvis SAS. Därefter hyrbil eller annan transport ca 130 km till Troon.

Boende

Gailes Golf and Leisure and Spa
Ett trivsamt och mysigt hotell med fina rum och med litet Spa precis intill golfbanan Gailes Links. Bra restaurang, stort utbud av olika ginsorter. Utmärkt Scottish Breakfast.

South Beach Hotel Troon
Hotellet liknar lite hotellet i tv-serien Fawlty Towers (Pang i Bygget), men här är det ordning och reda och charmiga gammaldags rum med knarriga golv. Sköna sängar, vänlig personal. Väldigt bra mat i restaurangen och trivsam, populär pub.

Av: Johan Dahlqvist
Foto Pressbilder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights