Äta & Bo

Årets Kock 2020: ”Jag älskar golf och pizza”

När Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020 och medlem i Svenska Kocklandslaget inte tävlar i mat är han kock på Restaurant Ètoile i Stockholm.
– Och är jag inte i köket så är jag ute och spelar golf. Det har blivit en hel del under det här året, 2020, säger han i ett pressmeddelande från Svenskmärkning AB.

Pizza med svenska råvaror

After golf smakar en god pizza som du gör själv extra bra. Med svenska råvaror blir det en klar favorit bland vänner och bekanta.
Ludwig Tjörnemo har skapat pizza från Sverige av svenska råvaror.

Här bjuder vi på recept och tips på ”golfkockens” favoritpizzor med svenska råvaror. Och en smakrik intervju förstås!

svensk pizza

Grattis till titeln Årets Kock 2020 — hur var det att vinna?
– Vinsten var såklart helt fantastisk. Det var en dag när drömmar blev till verklighet, något jag gått och längtat efter. Stor lättnad och mycket glädje!

Varför Har du skapat en svensk pizza?
– Jag älskar pizza! Jag gillar i och för sig bröd i alla dess former, har man bara lite god topping på så är det helt fantastiskt. Kanske är det så att det enklaste är det godaste.

Du har gjort en pizza på svenska, hur valde du ingredienserna?
– Alla råvaror som finns på en pizza finns också som svenska. Kanske inte olivolja, men det går lika bra med kallpressad rapsolja. När det gäller ost finns det många smakrika svenska ostar och vill man ha mozarella så finns det svensk mozarella.

Du jobbar ofta med svenska råvaror?
– Ja, det gör jag av flera anledningar. Dels sitter vi på det svenska skafferiet som sticker ut i världen och är mycket uppskattat. Dels har vi många bra råvaror, producenter och leverantörer i Sverige som verkligen lyfter det.

Förutom Årets Kock har du tävlat mycket och framgångsrikt?
– Under de fyra år jag tävlade med Svenska Junior Kocklandslaget tog vi både silver och guld. Jag tävlade en del när jag jobbade i Köpenhamn, och tillbaka till Stockholm gick jag med i Svenska Kocklandslaget. Senast tävlade vi i OS i februari 2020. Det är mycket kämpande och slit, så det är klart att vi ville ha guldet, men vi tog en andraplats och det är vi jättenöjda med.

Individuell tävling och lagtävling — hur skiljer de sig åt?
–Det är två helt olika upplägg och strategier, men båda är fantastiska roliga på sitt sätt. Vinsten i Årets Kock ger mig nog mest personligen, men Kocklandslaget är roligast för då jobbar man tillsammans. Man vinner som ett lag och förlorar som ett lag, man kämpar och puschar varandra. Hela teamet är 10 personer, och ur det plockar vi ut 6 personer efter varje persons spetskompetens.

Vad gör du när du inte tävlar eller gör pizza åt oss?
– När jag inte tävlar är jag kock på Restaurant Ètoile i Stockholm. Och är jag inte i köket så är jag ute och spelar golf. Det har blivit en hel del under det här året, 2020.

Missa inte hur du gör hemlagad pasta>>>

Recept

Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020, delar, i pressmeddelandet från Svenskmärkning AB, med sig av recept på sina favoritpizzor med svenska råvaror. Hur mycket svamp, ost, coppa (lufttorkad carré, finns i butikernas kyldisk) och annan topping du vill ha, väljer du efter egen smak. Tomatsås kan du göra av svenska tomater, men Ludwig tipsar om en lika snabb som god genväg.

Pizzadeg, 4 pizzor

6 dl vetemjöl
2,5 dl vatten
50 g jäst
3 tsk salt
0,5 dl kallpressad rapsolja

Pizza med tomatsås, portabello & prästost

Tomatsås — se Ludwigs tips
Lagrad prästost
Rödlök
Portabellosvamp eller din favoritsvamp

Topping
Färsk spenat, ruccola eller persilja

Pizza bianco med coppa & getost

Crème fraiche
Potatis, favoritsort som skivas rå
Getost, gärna från Dalspira mejeri

Topping
Coppa eller annan svensk lufttorkad chark
Basilika

LUDWIGS TIPS FÖR BÄSTA PIZZAN!

Gör degen dagen innan. Blanda ingredienserna och låt degen stå ute i rumstemperatur i cirka 1 timme och ställ den sedan i kylen över natten så blir den smidigare att jobba med.

Tomatsås – tips på snabb variant! Mixa pizzasås och en burk krossade tomater, smaksätt med färska örter och peppar.

På pizza bianco byter du ut tomatsåsen mot crème fraiche.

När du ska grädda pizzan: Maxa temperaturen i ugnen, använd en pizzasten eller pizzastål, och har du grillfunktion på ugnen så använd den.

Alla ingredienser passar inte i ugnen, toppa med örter och coppa, eller annan svensk lufttorkad chark, efter gräddningen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights