NyheterUtrustning

Vippy Peggen – Årets bästa uppfinning

Den svenska uppfinningen Vippy Peggen vann priset i kategorin ”Bästa uppfinning” bland 52 andra innovationer vid den årliga golfmässan i Orlando – PGA Merchandise Show 2023. 
Grattis Kenth Lindgren, uppfinnare av Vippy Peggen! Men vad är det för speciellt med denna pegg?

– Vippy Peggen är allt vad du kan önska dig av en träningspegg. Den är följsam, flexibel, lagom mjuk, har ett lagom stort huvud där du lätt placerar bollen och det bästa av allt, du kan justera höjden på peggen! Allt från cirka 22 till 55 millimeter beroende på om du föredrar en lågt peggad boll, standard eller en högt peggad boll, säger Kenth Lindgren, uppfinnare av Vippy Peggen.

I en klädkammare i Järfälla utanför Stockholm har flitens lampa lyst på lediga stunder sedan han fick idén till uppfinningen i januari 2021. I klädkammaren har Kenth Lindgren suttit och testat sig fram med olika material och tekniska lösningar, som ledde fram till det svenska patentet i december 2022. Han har även investerat i ett verktyg för att kunna formspruta olika fötter för förankring av peggarna. De ska kunna användas på alla olika underlag slagmattor med eller utan hål och slits. Självklart fungerar den också som en så kallad Long-Life pegg på gräs tee.
– Peggarna är fortfarande att betrakta som prototyper även om jag tidigare haft lite testförsäljning. Nu vill jag komma i gång med den färdigutvecklade peggens produktion i större skala. Jag har känt mig lite fram och fått fantastisk respons från marknaden, inte minst på PGA mässan, berättar Kenth Lindgren.
Tanken bakom Vippy Peggen är tilltalande. Det handlar om att du som golfare lätt ska kunna justera peggen till rätt höjd för att få ut det bästa av dina driverslag. De duktiga golfarna vill kunna justera pegghöjden även på rangen och i simulatorn för att få önskad bollflykt. Hög pegg när de ska gena över träden eller kanske en lågt peggad boll i motvinden.

Rätt pegghöjd

Det är viktigare än du tror med rätt höjd på peggen för att få den perfekta träffen. Olika spelare och olika typer av swingar kräver olika höjder på peggen. Med peggen för högt kan du få för hög bollflykt och vice versa med en för låg pegghöjd. För att oftare träffa ”sweetspot” med din driver måste du hitta din perfekta pegghöjd.

Vippy underlättar hela denna process.
Med Vippys höj och sänkbara peggar hittar du din idealiska höjd snabbare och enklare. Och Vippy erbjuder en mjuk bollträff utan märkbart motstånd, en dröm för många!
Den norske skådespelaren Jon Skolmen, med karaktären Ole Bramserud i Den ofrivilligare golfaren av Lasse Åberg, hade en ”peggborr” för att kunna borra ned peggen i mattan till rätt höjd. Med Vippy Peggen behöver du ingen peggborr!
Ansökan till R&A är påbörjad för att få peggen godkänd på världens alla tourer och tävlingar.

Fördelar med Vippy Peggen

Vippy Peggen är inte bara justerbar i höjdled utan även mycket flexibel.

  • Dela pegg– spar tid och få bättre flyt på rangen och i golfsimulatorn. Justera lätt till din idealhöjd.
  • Säkerhet – Vippy är väl förankrad i rangemattan. Inget farligt spring efter peggar på rangen där andra spelare kanske får till ett dåligt slag med katastrofalt resultat som följd.
  • Bollplacering – Bredare skål gör det lättare att placera bollen på peggen.
  • Justerbarhet – Spelaren ges möjligheten att enkelt pröva sig fram till sin idealiska pegghöjd.
  • Inget klippande av peggen – Flytta bara skålen för golfbollen upp eller ner.
  • Eftergivlighet – Lågt peggmotstånd vid bollträffen ger bättre känsla och kanske lite högre hastighet (längd).

-Vippy Peggen är främst framtagen för träning från utslagsmattor på ranger och golfhallar samt vid spel i simulatoranläggningen. Men självklart kan de färgglada peggarna även användas på banans grästees, lätt säger Kenth Lindgren.

Konstruktion

Vippys justerbara prototyppeggar har fram till idag monterats för hand idag av Kenth. Peggen består av flera olika delar. Fötter för förankring i underlaget. Dessa detaljer är formsprutade i Sverige av återvunnen plast.
Huvuddelen av Vippy Peggen består av en vävd tub. Tuben är vävd av plast eller annat fibermaterial.
I skålen för bollen är en o-ring av gummi placerad. Ringen säkrar upp diametern och bidrar till en mjuk träff. Ytterdiametern på ringen är idag 19 millimeter för lätt bollplacering, men kan minskas om önskemål uppstår.
Vippys peggar är gjorda för slag med drivern.

Hållbarhet

Vippys peggar är testade av proffs med höga svinghastigheter. Golfslag genererar otroliga krafter och det är Vippys eftergivlighet som gör att den klarar av att ta emot dessa krafter.
– Nu ska Vippy även bli en framgångsrik affär. Ett sätt för att snabbt uppnå detta är att hitta bra partners med externt kapital, som kommer att behövas för full satsning för att erövra marknadsandelar över hela världen. Marknadsföring och att fullfölja den påbörjade internationella PCT ansökan med patent i Europa och resten av världens stora golfländer kräver sitt, säger Kenth Lindgren.
Vilken investerare eller golfare för den delen kan motstå:
”A height adjustable and super flexible tee. Vippy makes tee a better place to be”

Text: Johan Dahlqvist

Läs mer om Vippy Golf här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights