Golfbanor i SverigeGolfpärlorNyheter

Bruksgolf i Högbo och Hofors

Det finns en ny bruksmentalitet. Nu handlar det om att svettas i träning inför Vasaloppet, eller cykla MTB-bana eller koncentrera sig vid putten och inte vid järnbrukets stånghammare. Numera gäller aktiviteter, möten, gastronomi och golf. Hofors Golfklubb och Högbo Golfklubb är två av dessa bruksgolfklubbar.

– Måste du skriva om den här banan? undrar dagens spelpartner Peter från Stockholm. Vi har haft den som en undanskymd pärla i många!
Banan vi befinner oss på är Hofors Golfklubb, mitt ute i klorofyllen i Hofors. Det är en skogs- och parkbana vid sjön Storgösken på väg 514 mellan Hofors och Torsåker. Banan är en av de mest natursköna banor jag sett i Sverige med hål som ligger varsamt utlagda på strandkanten. Närmare vattnet kan man inte komma utan att vara i det!

Hofors golfbana ligger vackert vid sjön Storgösken.

Det är helt enkelt galet nära vattnet och underbart vackert. Layouten är både rolig och utmanande med vattenhinder och ondulerade greener. Inget hål är det andra likt och jag njuter av golfronden.
Många av hålen är också riktigt bra där redan öppningshålet är ett lagom utmanande hål i dogleg höger längs strandkanten. Annars fastnade jag mest för först och främst hål 7 där vattnet slickar golfskorna från ett tee byggt ut i sjön och hålen 11 och 12. Bakgrunden till greenen på hål 11 är bara vatten. Och jag förstår Peter som gärna vill att denna pärla ska förbli så oupptäckt som möjligt.
Ledsen, för sent nu!

Hofors är verkligen en riktig liten pärla.

Reser vidare från golfklubben upp till bruksorten Hofors, som ligger i Gästrikland runt fem mil väster om Gävle. Här har det handlat om järnframställning sedan början av 1600-talet. Idag är det stålverk inom Ovako-koncernen som är dominerande.
Jag kör förbi det stora stålverket och fortsätter mot Sandviken för att besöka en annan pärla, Högbo Bruk, som inte är lika oupptäckt som golfbanan i Hofors.

1+1 blir 3

Högbo ligger i kommunen Sandviken där Turismenheten brukar säga att Sandviken är en plats där 1 + 1 blir 3. Men det menas att det finns mycket att se, göra och njuta av. Inte minst historiska Högbo Bruk.
Historien om Högbo Bruk börjar med Bergslagens järnmalm, duktiga bergsmän och ett bra vattendrag. På 1600-talet blev Högbo Bruk ett centrum för järntillverkning. Högbo Bruk är annars mest känt som platsen där konsul Göran Fredrik Göransson smidde ut det första bessemerstålet 1858 och revolutionerade ståltillverkningen. Enkelt förklarat handlar det om massframställt smidbart stål, något som inte kunde göras tidigare. Göranssons stål blev en världsframgång och han startade ett helt nytt industriföretag ur järnbruket i Högbo.
Det är med andra ord historisk mark jag traskar runt på.

Högbo Brukshotell är känt för många saker.

Högbo Brukshotell ligger som ett nav i orten och här ska jag bo över natten. Brukshotellet är känt för många saker, här finns exempelvis glasblåsare, smed, gårdsbutik med härodlade grönsaker och egentillverkade ost- och charkuterivaror, Björk and Berries doft & designcenter, men de utsökta gastronomiska utsvävningarna har varit ett signum för hotellet under många år. Jag ser med andra ord fram mot middagen!
Högbo Brukshotell är också en av utvalda anläggningar i organisationen Svenska Möten samt utsett till Officiellt Vasaloppscenter med ett gediget arbete med längdåkningsanläggningen. Här finns även en av landets bästa mountainbikearenor, Högbo MTB arena.

Kulinarisk fullträff

Kvällens middag blir som förväntat en trivsam historia med många smaker och upplevelser. Konceptet var att man fick välja fritt bland rätterna och så att säga skapa sin egen meny. Mycket sympatiskt.

En magisk förrätt från hotellets ”ysteri och växthus”.

Jag började med ”Från vårt Ysteri och Växthus”, som var friterade färskostkroketter, semitorkade högbotomater, salladsskott, gremolata, rökt gårdsost och valnötsemulsion och följde därefter upp med ”Fjällröding”. Denna ugnsbakade odlade fjällröding från Vilhelmina är bland de godaste rödingar jag ätit. Någonsin. Tillsammans med tillbehören rostad hummeremulsion, skaldjurssås, potatiskrokett och syrade grönsaker är det en rätt ”to die for”. Efterrätten mascarponeglass med rabarber kom lite i skymundan men var en läcker avslutning tillsammans med lite choklad från det digra chokladbordet. 
Efter en sådan här middag somnar jag ovaggad.

Plums i dammen

-Den enda egentliga svårigheten på det här hålet är inspelet över dammen, säger spelpartner Rickard Wulffschmidt, till vardags målvaktstränare för elitserielaget Brynäs i Gävle och medlem i Högbo Golfklubb.
-Vi spelar ofta här. Rolig bana, menar kamraten Linus Larsson.
Själv får jag till ett rätt okey utslag i värmen men eftersom hjärnan är inställd på att ”inte slå i vattnet på andraslaget” så går det som det går. Plums! Min fina, nya boll försvinner bland grodorna i vattnet. Ja, ja, bara droppa en ny boll och spela vidare.

Högbos golfbana vimlar av bra golfhål.

Högbo Golfklubb är välkomnande 27-hålsanläggning som består av en 18-hålsbana och en 9-hålsslinga. 18-hålsbanan är en kombination av park- och skogsbana där flera av hålen utmanas av Jädraån som rinner genom banan. Den fina 9-hålsslingan bjuder på lite mer parkkaraktär.
-När du spelar här gäller det att du har en spelstrategi som är mer taktisk än längdfixerad, säger Rickard Wulffschmidt.
Han har så rätt.

Många bra golfhål

Vädret är kalas, möjligen lite för varmt och bromsarna är pigga och sällskapliga. Några av hålen på 18-hålsbanan är riktigt fina, exempelvis banans första korthål, hål nummer 3 där jag lyckades få bollen att runda hålet och lägga sig strax bakom flaggan. Det var nära lite bubbel! Eller det vackra hål nummer 7, ett korthål på 165 meter vid kanten till Jädraån.

Det vackra men tuffa 7:e hålet på Högbo GK.

Konditionen på banan är bra och layouten omväxlande. Jag tycker det är en trivsam golfklubb och golfbana med en fin målsättning: ” Vi gör alltid vårt bästa, och gärna lite till för att överträffa era förväntningar varje gång.”
Jag lämnar Högbo i ett ljust sinnelag och med ett småleende på läpparna. Perfekt boende, härlig mat och en bra golfbana inom gångavstånd. Jag har verkligen njutit och kanske till och med hittat balansen mellan hög och vilsam puls, som brukshotellet skriver om. När jag svänger ut på vägen mot Sandviken går tankarna till konsul Göransson, ni vet han med det nya stålet. Hans nya stålverk utvecklades till industrikoncernen Sandvik.
Bra jobbat!

Golfklubbar

Hofors GK
Antal hål: 18.
www.hoforsgk.se

Högbo GK
Antal hål: 27.
www.hogbogk.com

Text: Johan Dahlqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights