Egypten – vad mer kan man begära?
Egypten. Landet som har allt en turist vill ha: Sol, stränder, hotell, kultur, historia och utflykter. Men hur står sig golfen i det här fantastiska semesterparadiset? Jag åkte dit för att ta reda på det. Och jag blev inte besviken.
Jag landar på Hurghada flygplats efter en cirka fem timmar lång flygning. Under inflygningen från norr har jag skådat de massiva Rödahavsbergen i väster, som sträcker sig några mil in från kusten, och i öster ser jag det kristallklara Röda havet breda ut sig. Längs med stränderna ligger hotellen med sina pooler och restauranger, från El Gouna i norr till Makadi i söder. Området kring Hurghada är känt för sin gemytliga och avslappnade atmosfär och hetsen i huvudstaden Kairo är långt bort.
Väl igenom passkontrollen där jag blivit ett visum och en stämpel rikare, möts jag av golfresebolagets värd. Den här gången blev det en resa med Easton Golf, som storsatsar på Egypten i vinter. Vi placeras i bussar för att ta oss den dryga halvtimmen söderut, till Makadi. Jag ska bo på Steigenberger Resort, bara någon kilometer från havet, alldeles intill golfbanan Madinat Makadi Golf Resort. Och när man ska spendera en vecka med fokus på golfen vill man ju så klart sitta med kvällsdrinken och spana ut över golfbanan och landskapet när ökensolen letar sig ner bakom Saharas horisont.
Framme på hotellet möts vi av hotellets personal som tar våra resväskor och leder oss till receptionen. ”Hello sir, how was your trip?”. Receptionspersonalen ler och hälsar hjärtligt välkomna med en välsmakande apelsindrink. Vi slår oss ner i foajén och fyller i en lapp innan incheckningen är klar. Och med en drink i handen och ett glatt resesällskap får man en trevlig stund innan det är dags för att kolla in rummet.
Modernt, elegant och rymligt
Rummet är inrett i ljusa färger med bruna och luxuriösa kontraster. Det känns modernt, elegant och rymligt. Det finns en tv i perfekt höjd för lite kvällsavslappning och badrummet har verkligen det man kan önska av ett femstjärnigt hotell. När jag bokade fanns olika utsikter att välja emellan och jag valde poolutsikt. För även om havet ligger bara någon kilometer bort och det finns shuttle service dit direkt från receptionen, är jag nog mer en poolfantast än en snorklare. Men det visar sig senare att jag hade fel. Röda havet är inte Medelhavet och korallerna, fiskarna och snorklingen är något utöver det vanliga. Men det kommer vi tillbaka till.
Dagen efter är det dags för första rundan på Madinat Makadi Golf Resort. I stort sett vandrade jag bara ut från rummet, ner i klubbhuset och shoppen och rakt ut på första tee. En fantastisk anläggning! Kontrasterna mellan den otroligt gröna fairwayen och den Sahara-bruna sanden är slående. Det ser liksom ut som att man byggt banan runt bunkrarna. Samtidigt har man i det torra ökenlandskapet anlagt sjöar och vattenhinder för att spetsa layouten lite extra. Det är häftigt och något man inte är van vid från banor i Spanien och Portugal.
Vissa av hålen, framför allt på andra nio, är ganska kuperade. Det är inget problem att gå 18 hål för den som är van att spela ett par rundor på hemmaplan varje vecka, men vill man köpa en extra greenfee en dag så kan det löna sig med att hyra en bil. Stämningen på banan är avslappnad och när caddie-mastern dyker upp är det bara för att titta till oss så att vi har det bra. Sedan kör han vidare till nästa boll framför och stämmer av läget där. Både jag och mitt sällskap var rörande överens om att stämningen hela vägen igenom upplevs vänlig och avslappnad. Det är så det ska vara när man är på golfsemester.
Var man är tittar ser man antingen Röda havet eller Röda havsbergen och brisen för dagen ger spelet en extra dimension. Solen står högt och trots att det är januari är det 20 grader varmt.
Efter rundan slår vi oss ner och tar en matbit i Steigenbergers restaurang som är i samma byggnad som klubbhuset. Från våra stolar har vi blickarna vända mot kvällssolen som sakta kryper bort mot väster och bergens konturerar blir tydligare för varje timme som går. För ja, här kan man sitta ett bra tag med något kallt att dricka och njuta av kökets läckerheter. Vi har ju all inclusive så det är bara att beställa in det man behagar.
Lekfulla delfiner
Efter ett par dagars golf är det dags för en spelledig dag. Vi beger oss ner till havet för att hoppa på en av båtarna som anordnar dagsutflykter. Värden för vårt resebolag arrangerade så att vi kunde få en heldag inklusive snorkelutrustning, mat och dryck för en helt okej peng. Vi lämnar Makadi Bay och efter en dryg timme är vi framme vid ett av stoppen. Efter bara en liten stund kommer det ett stort stim med delfiner och simmar förbi oss i rasande fart, hoppar och dyker. Lekfullheten smittar av sig fullständigt och alla passagerare, både i vattnet och på båten jublar högt av synen. Vi snorklar vidare under dagen och tar oss bort en tiotal meter till korallreven. Vissa delar av reven är lite slitna men på vissa områden är det färgrikt och fullständigt levande. Fiskarna rör sig i stim och en eller annan liten muräna simmar snabbt bort från oss när vi simmar mot den. Som jag nämnde tidigare i reportaget är jag egentligen inte badande människa. Jag gillar att sitta vid poolen med en drink och bara ta det lugnt. Jag vill vara aktiv på golfbanan, men inte när jag badar. Men ack så fel jag hade om havsbad. I alla fall när vi talar om snorkling i Röda havet!
Framåt kvällningen är vi tillbaka på stranden i Makadi Bay och efter en dusch och ombyte till lite finare kläder beger vi oss ner i restaraungen för tredje kvällen i rad. Maten är verkligen femstjärnig. Genom åren har det ryktats om att maten på egyptiska hotell kan variera i kvalitet. Men under den här veckan har jag verkligen inte blivit besviken. Det serveras ett stort och varierat utbud av internationella rätter, men det finns också lokala inslag, som en rätt med dadlar, en med lamm och ris kryddat med kummin. Till maten kan man välja bland ett relativt brett sortiment av viner och öler, men det är det lokala som ingår i vår all inclusive och det klarar man sig verkligen bra på. Jag gillade speciellt ölet Luxor och det röda vinet smakade verkligen bra! Vår servitör berättar att det varma klimatet gör att vinrankorna trivs i landet och sedan man tog in internationell vinexpertis en bit in på 2000-talet har kvaliteten ökat avsevärt. Och även om Egypten inte är något stort land på vinkartan så måste ändå nämnas att de antika egyptierna var i gång med vinproduktion ett par tusen år före Kristus.
Under de två kommande dagarna av spel så fortsätter banan att hålla det den lovat oss de första rundorna. Vinden ligger lätt på från norr vilket gör att man i vissa slag får tänka en gång extra hur man ska slå och vilken klubba man ska välja. Ibland är det mot- och ibland medvind. Det är grönt, frodigt och lagom tempo på banan.
Den sista dagen innan hemresa är det möjligt att spela ytterligare en runda golf. Men jag väljer att tillsammans med övriga gruppen åka på utflykt till Luxor för besök i antika tempel och Konungarnas dal. För är det något Egypten har som andra resmål på det här avståndet från Sverige inte har, så är det en väldigt rik historia. Rentav en kulturell skatt. Den tre timmar korta bussfärden passerar Röda havsbergen för att sedan komma fram till staden Quena innan vi är framme i Luxor. Här ligger de låga kryssningsbåtarna som går mellan Luxor och Egyptens mest södra stad Aswan. Nilen sträcker sig ut som en antik jätte som livet kretsat kring i årtusenden. Vi börjar i Tempelkomplexet Karnak på Nilens östra sidan. Gigantiska pelare och jättemurar omgärdar tempelstaden som en gång i tiden var det religiösa centrumet i dåtidens huvudstad vid namn Thebe. Egyptologen som är med oss berättar med entusiasm om Amontemplet som uppfördes av faraon Thotmes den fjärde som levde för 3 500 år sedan. Det 5 000 kvadratmeter stora komplexet var en gång i tiden förbundet med Luxortemplet i en tre kilometer lång sfinx-allé och du kan se cirka 40 meter av allén med de gigantiska stenlejonen utanför ingången.
Konungarnas dal
Att stå på så här historisk mark har varit en dröm sedan barnsben. Och bättre blir det. Efter ett litet matstopp sätter vi oss på en båt för att ta oss över Nilen när solen står som högst. De små segelbåtarna omkring rör sig fram och tillbaka i lustfyllda lekseglingar och när vi kommer fram till Nilens västra sidan står bussen och väntar på oss för att ta oss till Konungarnas dal, där man hittills grävt ut drygt 90 gravar där de antika kungarna begravts.
Väggarna är målade i all världens färger och guiden fortsätter ivrigt att berätta om faraonerna, utgrävningarna och Howard Carter som ledde utgrävningen av Thutankamons grav. Jag kan inte ens beskriva upplevelsen där inne, det måste upplevas på plats. Med andra ord. Åker du till Makadi Bay för att spela golf, åk till Luxor för att uppleva historiens vingslag på första parkett.
Men vad hände egentligen? Det här var ju ett resereportage om golf! Men det är väl det här som symboliserar Egypten. Du får allt i samma paket. Du får bra golf med vackra vyer och bra hotell med god mat. Du får fantastiska stränder med klarblått vatten och ett fantastiskt marint liv. Och du får historia med stort H och du får en upplevelse för livet. Jag kan inte skriva mer. Det räcker nu. Du måste uppleva det själv på plats!
Fakta
* Vill du åka en vecka eller två och spela golf kan du boka paketresa med Easton Golf. Då ingår i stort sett allt du behöver.
* Flygtid: Cirka 5 timmar beroende på avreseort.
* Klimat: 360 soldagar om året
* När: Du kan resa till Egypten för att spela golf och sola och bada året runt. Men det är behagligast på golfbanan höst, vinter eller vår.