NyheterTävlingar

Göteborgs Golf Klubb blir värd för lag-EM flickor 2024

Den 9–13 juli nästa år kommer 120 av Europas bästa flickamatörer från cirka 20 länder till Sveriges äldsta golfklubb för att göra upp om lag-EM-titeln.

När Sverige som land tilldelades värdskapet för Lag-EM flickor 2024 föll Svenska Golfförbundets (SGF) och European Golf Associations (EGA) val på anrika Göteborgs Golf Klubb.

– Vi är otroligt stolta över att stå som värdbana för detta fina arrangemang. Vi ser att det får positiva effekter både för klubbgemenskapen och för utvecklingen av svensk juniorgolf. Att våra medlemmar får se och uppleva en större tävling på hemmaplan skapar stort värde både på kort och lång sikt, säger Anna Johansson, klubbchef på Göteborgs Golf Klubb.

– Sedan Göteborgs Golf Klubb bildades 1902 har det spelats flera mästerskap på klubben, men nu är det länge sedan. Vi är redo att skriva ny mästerskapshistoria i samband med värdskapet för European Girls’ Team Championship 2024, säger Anna Johansson.

Blivande världsstjärnor väntas till Göteborg

Senast Sverige vann Lag-EM flickor var 2017. Då var bland andra Linn Grant, Frida Kinhult och Maja Stark med i laget. Andra svenskor som fått lyfta EM-pokalen genom historien är Caroline Hedwall, Pernilla Lindberg och Linnea Ström.

Det finns alltså stora chanser att få se några av framtidens stora världsstjärnor pegga upp, när flickamatörerna gör upp om medaljerna i Göteborg.

Mästerskapet stöttas av destinationsbolaget Göteborg & Co, som bland annat bidrar till ett levande Göteborg med hållbara, attraktiva och unika upplevelser.

– Vi tycker det är väldigt roligt att framtidens golfare gör upp om Europamästerskapet i Göteborg, säger Magnus Hallberg, vice VD och evenemangschef på Göteborg & Co.

Magnus Hallberg fortsätter:

– Genom att vara med och möjliggöra flick-EM 2024 hoppas vi att tävlingen ska inspirera deltagarna att satsa på sin idrott och växa både som golfare och individer. Vi ser fram emot att se ny historia skrivas på Sveriges äldsta golfklubb!

Ett av fyra årliga lag-EM i golf

Lag-EM flickor är ett av de fyra stora europeiska lagmästerskapen som årligen arrangeras av EGA (dam, herr, flick och pojk). Lagen består av sex flickamatörspelare upp till 18 år, från cirka 20 av Europas bästa golfnationer.

Mästerskapet spelas med ett inledande slagspelskval över 36 hål. Därifrån kvalificerar sig de åtta bästa nationerna till spel om medaljer, medan övriga spelar om placeringarna 9–20.

Lag-EM flickor spelades första gången 1991 och har sedan 1999 arrangerats årligen. Av de 29 gånger mästerskapet har spelats sedan starten har Sverige tagit medalj 20 gånger – varav åtta guld.

Senast flick-EM arrangerades i Sverige var 2018 på Forsgårdens GK. Då var bland andra Ingrid Lindblad, nuvarande världsetta bland amatörer, med i det svenska laget som slutade på bronsplats.

Se alla tidigare svenska placeringar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights