Golfbanor utomlandsGolfpärlorNyheter

En fullträff i Alperna

Det är välbefinnande, golf och gastronomi på högsta nivå. Golfbladet besökte natursköna Kitzbühel i Österrike – och hamnade i himmelriket. Grüß Gott!

Serpentinvägen slingrar sig i skarpa kurvor uppför berget. Osökt kommer jag att tänka på Lasse Åbergs ”Sällskapsresan 2 – Snowroller”, filmen där ett gäng svenska skidturister tvingas knuffa bussen uppför de branta backarna eftersom man ”glömt” att ta med sig snökedjor. Då med målet att nå Kirchberg för skidåkning i de österrikiska alperna.

Mitt mål är däremot grannbyn Kitzbühel en halvmil österut. Tacksamt nog slipper jag själv skjuta mitt fordon uppför de bitvis branta sluttningarna (dessa skulle mina ben dock få smaka på lite senare…).

Finns mycket att göra

För mig väntar dessutom helt andra typer av aktiviteter. Ty även om Österrike i stort och Kitzbühel i synnerhet erbjuder fantastisk utförsåkning så finns här många andra alprosor att plocka. Eller vad sägs om golf, spa, gastronomi och vandring i storslagen natur?

Alpernas golfcenter

I Kitzbühel ligger fyra utmärkta golfbanor, två 18-håls- och två 9-hålsbanor. Räcker inte det finns ytterligare ett 30-tal banor inom 10 mils avstånd.

Med bergen Wilder Kaiser och Hohe Tauern som kuliss är GC Eichenheim ett riktigt guldkorn. Denna mästerskapsbana har en mycket varierad layout och spelas i vacker alpterräng med ängar, vattendrag, raviner och lövskog. Eichenheims klubbhus måste vara ett av Österrikes vackraste.

Parkbanan Kitzbühel Schwarzsee Reith bjuder på fairways som alla golfare drömmer om: breda och frodigt gröna. I gengäld får man se upp för de många vattenhinder som utgör en del av banans charm. Banan har en fantastisk panoramautsikt och har tidigare stått värd för “Kitzbühel Golf Alpin Open” på European Challenge Tour.

GLC Rasmushof.

God kondition belönas på 9-hålsbanan GLC Rasmushof. Belägen vid foten av Hahnenkamm, i målområdet för den legendariska störtloppstävlingen Hahnenkammrennen – ansedd som världscupens största och svåraste störtlopp, den brantaste delen lutar 85 %! – krävs nämligen starka ben för att klara av den stundtals kuperade banan. De nio hålen är idealiska för nybörjare men samtidigt tillräckligt utmanande för mer erfarna spelare.

Grundad 1955 är GC Kitzbühel Kaps den äldsta klubben i Kitzbühel. Det här är en klassisk resortbana med vatten i spel på sex av de nio hålen. Särskilt utmanas ens golfspel på hål 8 och 9 där två intressanta ö-greener ställer krav på gott sikte. Precis som övriga banor i Kitzbühel bjuder den på en riktigt fin naturupplevelse.

Med golfpasset ”Golf Alpin Card” (tre eller fem greenfees som kan utnyttjas på ett flertal banor) får man en utmärkt möjlighet att provsmaka vad Alpernas golfcenter har att erbjuda. Och det vill man – golfen i Kitzbühel håller hög klass och har en speciell lockelse. När skidliftarna står stilla och det enda som hörs är porlande bäckar och klangen från alpkornas skällor vill man bara ha mer. Oavsett var man peggar upp någonstans så tycks man dessutom ha en alldeles makalös utsikt över de grönskande dalarna med de höga alptopparna i bakgrunden. Vad kan möjligen toppa det?

Himmelrike för en spafantast

Ett av svaren hittar jag på Grand SPA Resort A-ROSA. För man kommer inte till Kitzbühel enkom för att ta sig an skidbackarna eller golfbanorna. Man kommer också hit för att njuta och låta sig skämmas bort. Österrike har en lång tradition av kroppsvård och hälsa. Tillsammans med Tyskland, Schweiz, England och Frankrike är Österrike ett av de stora och etablerade spaländerna.

Grand SPA Resort A-ROSA

Grand SPA Resort A-ROSA ligger i direkt anslutning till golfbanan Kitzbühel Kaps och är ett österrikiskt spahotell i världsklass. (Kedjan A-ROSA Resort har även tre förstklassiga hotell i Nordtyskland.) Här hittar man den bästa kombinationen av wellness, fysisk aktivitet och avslappning. På ett 3 000 kvadratmeter stort wellnessområde ryms gym och fitness, yogastudio, inom- och utomhuspool, bastuoas, ångbad, isgrotta, turkiskt hammam samt olika behandlingsrum.

Här får man kropp och själ i balans

Man erbjuder också en rad sportaktiviteter såsom vandring, mountainbiking, skärmflygning, tennis och vintertid förstås allt som har med skidor, skridskor och släde att göra. Här finns alltså alla förutsättningar för att få kropp och själ i balans.

Tempelmassage

Spamenyn är ett smörgåsbord av behandlingar med rötter i fjärran länder som sträcker sig från indiska healingmetoden Ayurveda till turkiskt hammam. På mig väntar Lomi Lomi Nui, en hawaiiansk tempelmassage som fullkomligt överrumplar mig. Min spaterapeut Maria inleder med en tyst hawaiiansk bön med bästa avsikt för min hälsa.

Därefter häller hon varm kokos- och karitéolja över min kropp och låter sina underarmar, händer och armbågar vandra över den i rytmiska, böljande vågor. Det är fullkomligt sagolikt. I en och en halv timme pågår behandlingen och när hon kommer till den avslutande ansiktsmassagen är jag så salig att jag nästan börjar gråta.

Kärleksfulla händer

Efteråt berättar Maria att den tusenåriga massagetekniken påverkar mer än bara den fysiska kroppen. Det är t ex vanligt att man upplever ett färgspektra omkring sig eller att känslorna tar överhanden eftersom massagen även påverkar själen. Lomi Lomi betyder just ”kärleksfulla händer” på hawaiianska.

Champagne

”Nybakad”, rosig och totalt avslappnad till både det yttre och det inre hasar jag mig ut till hotellbarens lounge. Med en djup suck och ett glas champagne i handen sjunker jag sedan ner i en stor fåtölj framför den öppna spisen som sprakar rogivande.

Gemytlig alpby

Jag vet inte om det är alpluften, de trötta benen efter golf i lutande terräng, gårdagens massage eller den utmärkta middagen med regionala specialiteter på A-ROSAs ”fine dining”-restaurang Monti e Mare, men dagen därpå känner jag mig totalt utvilad. Oavsett anledning har jag sovit som en stock under skönt dunbolster.

Efter att ha öppnat fönstret och snabbt konstaterat att den sagolika alpkulissen fortfarande är kvar – das ist Schön! – funderar jag över mina alternativ. Solen strålar från en klarblå himmel. Nedanför mitt fönster puttar de första morgongolfarna på det nionde hålet och i det närmast drömlika landskapet framför mig tycks alla möjligheter finnas.

Ett paradis för golfspelare

Området är ett paradis inte bara för skidåkare och golfspelare utan även för vandrare och cyklister. En bergsvandring väntar senare, men först får det bli ett besök till byn.

Kitzbühel är en av Österrikes mest populära och mondäna skidorter, vilket inte minst märks på ett antal eleganta hotell och exklusiva butiker. Här finns till och med ett casino där man kan spela bort sina euros.

Det är lätt att föreställa sig trängseln när skidturisterna invaderat den lilla alpbyn. Med ett livligt nöjesliv är nätterna säkerligen hetare under den kalla vintern än på sommaren. Skidorten fullkomligt exploderar – på gott och ont – när festen är som störst i samband med Hahnenkammrennen.

Pastellfärgade hus

Så här en lördagsförmiddag ”off ski season” är det tämligen lugnt i byn. Folk strosar i sakta mak runt på kullerstensgatorna som kantas av charmiga, pastellfärgade hus.

Speciell känsla

Kyrkklockan slår tolv. Jag slår mig ner på en uteservering med en apfelstrudel och en kaffee melange och betraktar den vackra stadskärnan och dess invånare. Det finns en speciell känsla i Kitzbühel. Det är gemytligt. Genuint. Man behöver definitivt inte vara skidåkare för att trivas här. Eller ens golfare. Det räcker om man vill njuta av livet.

Mer om Grand SPA Resort A-ROSA Kitzbühel

A-ROSA Resort är en exklusiv kedja med fyra förstklassiga spahotell i Nordtyskland. Grand SPA Resort A-ROSA i Kitzbühel öppnade 2005 och har totalt 150 rum varav 46 sviter, några med utsikt över den berömda nerfarten Streif på berget Hahnenkamm och över bergskedjan Wilder Kaiser.

Restauranger: Här finns tre restauranger. Restaurant Streif serverar frukost- och middagsbuffé som tillagas i det öppna köket. På gourmetrestaurangen Heimatliebe kan man smaka regionala maträtter från Österrike och Tyrolen.

Regionala specialiteter

Restaurang Monte e Mare serverar såväl typiska regionala specialiteter som medelhavsinspirerat kök. Dessutom finns hotellbaren, Bar am Marktplatz, med lounge och öppen spis.

Wellness: SPA-ROSA är ett 3 000 m2 stort wellnessområde. På två våningar ryms inomhuspool och uppvärmd utomhuspool, bastuoas med sju olika bastur, ångbad, isgrotta, turkiskt hammam och 16 behandlingsrum för skönhetsbehandlingar och massage. Privat SPA-svit på 75 m2. Därutöver finns gym, fitness, yogastudio samt att man erbjuder medicinsk hälsorådgivning.

Aktiviteter: Vintermånaderna har naturligtvis fokus på skidsport och andra vinternöjen. Sommartid kan man prova på allt från golf, tennis, ridning, cykling och skärmflygning till vandring med övernattning i lyxig lodge.

Övrigt: Konferenslokaler, butik, frisör, sport- och golfshop med skid- och golfutrustning, barnpassning, parkeringsgarage.

www.a-rosa.de

Fakta/Bra länkar

www.austria.info

www.kitzbuehel-golf.com
www.golffestivalkitzbuehel.com
www.golf-alpin.at

Golfclub Kitzbühel Kaps

Antal hål: 9

Par: 35                               

Längd: 2 133 m (röd tee), 2 574 m (gul tee)

Öppnade år: 1955

Banarkitekt:  John Morrison FS

 

Golf & Landclub Rasmushof

Antal hål: 9

Par: 27                 

Längd: 2 352 m (röd tee), 2 798 m (gul tee)

Öppnade år: 1978

Banarkitekt: Donald Haradin                    

Telefon: +43 (0)5356 65252

               

GC Eichenheim

Antal hål: 18

Par: 71                 

Längd: 4 912 m (röd tee), 5 663 m (gul tee)

Öppnade år: 2001

Banarkitekt: Kyle D. Phillips

            

Kitzbühel Schwarzsee Reith

Antal hål: 18

Par: 72                 

Längd: 5 047 m (röd tee), 5 963 m (gul tee)

Öppnade år: 1989

Banarkitekt: Gebrüder Hauser / Garten Hauser

Text: Jenny Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights