NyheterTävlingar

Europa reste sig efter mardrömsstarten

Det första dagen av Solheim Cup på Finca Cortesin innehöll det mesta. Långt före solen gått upp i södra Spanien var läktaren kring första tee full av entusiastiska och sjungande åskådare. När sedan lagen kom, var det ett svenskt rookiepar som skulle spela hem den första poängen till Europa.

En knapp timme senare var Linn Grant och Maja Stark tre ner efter tre spelade hål mot Lexi Thompson och Megan Khang. Även om svenskorna kom tillbaka och var lika i matchen efter 13 hål hade amerikanskorna en växel till och kunde vinna den första matchen av årets Solheim Cup med 2/1.

Ally Ewing och Cheyenne Knight vann sin match mot Charley Hull och Emily Kristine Pedersen redan på det 14:e hålet och det stod därmed 2-0 till USA. När sedan Georgia Hall i par med Celine Boutier förlorade mot Kang och Lee var det upp till Anna Nordqvist att försöka få ihop åtminstonde en halv poäng till Europa när hon stod över en birdieputt på det sista hålet. Nordqvist missade och kunde konstatera att hon, i par med Leona Maguire, hade förlorat mot Korda och Corpuz med 1/0 och att det stod 4-0 till USA efter förmiddagens foursomes.

Men det skulle vända. Under eftermiddagens bästbollar kämpade sig Europa tillbaka in i matchen igen efter bländande spel. Madelene Sagström fick gå ut i första boll i par med Gemma Dryburgh och deras match mot Zhang och Khang blev en jämn och spännande historia. Matchen gick hela vägen till det 18:e hålet och slutade lika och därmed hade Europa fått sin första notering på resultattavlan.

Även matchen efter gick till det sista hålet där Leona Maguire och Georgia Hall fick se amerikanskan Lexi Thompson slå en socket från greenkanten och ett snopet USA förlorade därmed matchen mot Europa med 1/0.

Linn Grant fick spela med spanjorskan Carlota Ciganda och paret bars fram av den stora publiken. Ciganda gjorde birdie direkt på ettan och sen släppte aldrig det europeiska paret greppet om Yin och Ewing och matchen var klar på det 16:e hålet.

Maja Stark spelade i par med danskan Emily Pedersen i en mycket jämn match mot Kupcho och Corpuz. Inget av lagen var mer än ett upp under hela matchen och att lagen till slut delade på poängen var inte mer än rättvist. På det 12:e hålet gjorde Pedersen hole-in-one och det blev ett vilt firande. Det var endast den andra i Solheim Cups historia. Anna Nordqvist gjorde den första för 10 år sedan i Colorado.

När solen gick ner på fredagskvällen på Finca Cortesin hade USA förvisso en ledning, men endast med två poäng. Det som såg ut att bli en katastrofal första dag för Europa blev istället en dag med stora förhoppningar och förväntningar inför helgen.

– Jag är så stolt över mina spelare och hur hela laget kämpade och kom tillbaka på eftermiddagen. De visade en enorm styrka och nivån på golfen som spelades på eftermiddagen var helt otrolig, sa en imponerad kapten Suzann Pettersen efter den första dagen.

– Vi är inte ens halvvägs och har vi har en fantastisk energi i laget. Vi gjorde en mängd bra saker idag som vi ska med oss ut på banan imorgon.

Foto: Tristan Jones / LET

Klicka är för att komma till resultaten från Solheim Cup

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights