Äta & BoGolfbanor i SverigeNyheter

En unik känsla

Ekerum Resort Öland är öns enda 36-hålsanläggning, Dessutom med hotell, fyra fotbollsplaner och padel med fyra dubbelbanor och två singelbanor. 
Snart tas nästa steg med ett nytt, lyxigare hotell med unik känsla och ett stort spa.

Cirka 15 minuter efter man kört av Ölandsbron och lite över tio minuter söder om Borgholm ligger Ekerum Resort Öland. En komplett 36-hålsanläggning med två olika typer av banor, padel, hotell, spa och två restauranger.
– Golfarna har ändrat beteende under min tid på Ekerum sedan 2010. Då var de i princip endast intresserade av golf, en öl efter ronden och möjligen en bit mat. Idag är det en annan typ av golfare som besöker oss. Nu vill de inte bara spela golf utan även aktivera sig med padel, mountainbike, löpning, kanske lite fotboll och lite spa. Fortfarande kan det bli en öl efter ronden men den följs oftare nu av en bättre middag, säger Magnus Lagerlöf, som är vd för anläggningen.

Framtiden finns i bredden

Ekerums signum är bredden i utbudet till gästerna och medlemmarna. Men Magnus Lagerlöf vill bredda erbjudandet ännu mer och arbetar, förenklat sagt, med tre frågor:

  • Hur kan man få Ekerum att leva 365 dagar och inte bara under juli och en bit in i augusti?
  • Ekerum har två olika och bra golfbanor, hur ska man utveckla dem ännu mer?
  • Hur breddar man det regionala erbjudandet?

– Vi har förändrat anläggningen på många sätt. Ett av dem är att vi gjort i ordning alla vägar inom resorten så att man kan promenera runt, springa eller cykla mountainbike. Det har gett fler en ökad tillgång till området och vi har fått många positiva synpunkter på att vi erbjuder en ökad tillgänglighet för alla.
Redan 2012 byggde Ekerum flera padelbanor utomhus och Ekerum Resort Öland var en av de första anläggningarna i Sverige med padelbanor. Idag finns det fyra dubbelbanor och två singelbanor.
– 2018 byggde vi fyra fotbollsplaner som i princip alla Allsvenska lag använder till uppladdning eller träningsläger. I sommar spelas en sommarturnering med bland andra Häcken, Kalmar FF och Kolding från Danmark.  Och vi har fått förfrågningar från fotbollslag i Dubai om att arrangera träningsläger här. För dem är det omväxlande öländska klimatet en fördel i jämförelse med värmen i Dubai. I augusti spelas två träningslandskamper med Sveriges P15 lag, men vi har också haft bland andra Italiens och Belgiens U21 landslag hos oss, vilket var spännande givet lagens alla världsstjärnor.

Satsning på golfbanorna

– Vi vet att det höjts röster om att golfen har kommit lite i skymundan i allt nytänkande, men vi har satsat stora pengar på golfen också, parallellt med allt det andra. 2015 byggde vi om vår södra bana, Långe Jan efter fyren med samma namn längst ned i söder vid Degerhamn på ön. Långe Jan är förresten Sveriges högsta fyr med sina 42 meter i höjd. Den omdesignade golfbanan blev en ”native areas-bana” med stora ”waste areas”. I en native-bana ska det finnas stora partier där vi inte sköter banan som vi gör med den kortklippta delen av den. Här är det verkligen naturanpassat. Länsstyrelsen var här och planterade växter, autonoma sådana för Öland, och idag finns det arter här som inte funnits på ön på 100 år, berättar, Magnus Lagerlöf.

Långe Jan brukar vara en favorit för den lite bättre spelaren.
– När det gäller Långe Erik, som fått namn av fyren på den norra spetsen av ön, har vi en masterplan där det ingår ett par nya hål. Vi håller på och anlägger två nya hål mer i närhet till Kalmarsund så att vi kommer att ha fyra hål ganska nära vattnet i stället för två som vi har idag. Vi ska också öppna upp mer och gallra så att man ser vattnet i sundet bättre. Och vi kommer att utveckla banans vattenhinder, berättar han.
Magnus Lagerlöf beskriver det som:
– Vi kommer därmed att ha en ”torr” bana med Långe Jan med ”waste areas” och en ”våt” bana med Långe Erik med vattenhinder och svajande rödsvingel.

Nytt hotell och spa

I framtidsplanerna ingår att bygga ett nytt hotell. Detaljplanen är godkänd så bygget kan i princip sätta i gång när man vill. De senaste tankarna handlar om ett hotell med 80–100 rum, ett State-of-the-art spa som inte finns i sydöstra Sverige samt en totalrenovering av huvudrestaurangen.

– Vi måste lyfta boendet mer med bättre standard, högre kvalitet och unik känsla, något vi tror oss veta att dagens golfare önskar. Många efterfrågar också ett riktigt spa. Det finns inte så många anläggningar med alla de aktiviteter Ekerum kan erbjuda ihop med hotell och ett stort Food and Beverage utbud. Lägger vi dessutom till Ölands fantastiska klimat så tror vi att Ekerum har något unikt som få eller inga kan kopiera, avslutar Magnus Lagerlöf.

Text: Johan Dahlqvist
Foto: Peter Cordén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights