Golfbanor i SverigeNyheter

Fullträff i Falkenberg

Den är en av våra skönaste sommarstäder men lika härlig att spendera en weekend i så här års. Falkenberg bjuder på gott om trevligheter, från högklassig golf och sevärdheter, till spabesök och fina matupplevelser. Njutning ligger i invånarnas dna.

1 stad

Cool och charmig – två passande adjektiv för Falkenberg. Svenska västkuststäder generellt har något speciellt, men kanske i synnerhet Falkenberg, där ett besök är som att skala en lök. För varje lager hittar du ytterligare någonting nytt som drar. Falkenberg är också den kuststad som just nu känns allra mest dynamisk, inte minst vad gäller det kulinariska utbudet. På senare tid har staden blivit en riktig matmetropol. Det finns många spännande matupptäckter att göra såväl inne i centrum som en bit utanför stadskärnan. Det kan vi bland annat tacka Falkenbergs skafferi för, ett gäng passionerade matkreatörer som arbetar för att erbjuda matupplevelser i form av råvaror och måltider som skapats och producerats lokalt.

Foto: Destination Falkenberg

Hit kommer man förstås även för salta bad. Ända sedan förra sekelskiftet har det varit en plats för vila och avkoppling och den klassiska sommarorten stoltserar med 13 kilometer underbara sandstränder och spaanläggningar.

Falkenberg är också en av våra museitätaste städer – från Monarks cykelmuseum till fotomuseet Olympia till Rian designmuseum med allt från industridesign till konsthantverk. Historiska landmärken ska man heller inte missa. Oavsett hur man rör sig i stadskärnan så kommer man förr eller senare till Tullbron vid Ätran. Bron stod klar 1761 och är numera Falkenbergs mest kända byggnadsverk. I Ätrans forsande vatten kan du för övrigt fiska vildlax. Inte minst är ju Falkenberg och Halland en av landets allra populäraste destinationer för alla som tycker om att spela golf. Men det har ni redan fattat.

2 hotell

Falkenberg Strandbad

I början av Skrea strand tronar Falkenberg Strandbad, mer känt som Strandbaden. Detta spahotell har haft en central roll i stadens badliv ända sedan 1937. Ägaren Ess Group har skapat en rad spektakulära resortdestinationer och Strandbaden är inget undantag. Tidigare i år utsågs det till Sweden’s Leading Hotel 2024 i World Travel Awards. Centralt i upplevelsen är The Retreat Club, en grönskimrande pool-oas med Medelhavskänsla året om. Här finns allt för både kropp och själ; bastur, pooler inne och ute, hammam, eldrelax, samt en gedigen spameny med behandlingar. Som hotellgäst sover du bekvämt i spatiösa rum inredda i varma pasteller och detaljer med tropisk charm. Här finns flera restauranger som bjuder stor matkonst i skön atmosfär.
Havsbadsallén 2A
www.strandbaden.se

Hamngatan 27

Med perfekt läge invid kajkanten i gamla stan är boutiquehotell Hamngatan 27 ett trevligt alternativ om du söker en genuin upplevelse. Hotellet är inrymt i ett Q-märkt sjömagasin från 1906 och har endast 34 rymliga och smakfullt inredda rum, de flesta med utsikt över Ätran. Hotellterrassen på kajen är omsluten av en lummig trädgård och bjuder in till sköna sittningar. Som gäst har du direkt närhet till högklassiga restauranger, kaféer och shopping i centrum.
Hamngatan 27
www.hamngatan27.se

3 restauranger

Rådhustorget No:1

Gastrobar som kombinerar klassisk barkultur med ett bättre utbud av mellanrätter tillagade på lokala råvaror. Här gäller sharingkoncept, alltså att man delar på många smårätter med sitt sällskap. Kökschefen Knutur Kristjánsson (ja, han är från Island) har en fingertoppskänsla för spännande smakkombinationer – inled med några vassa cocktailar för att förbereda gommen. Den levande, opretentiösa miljön förstärker känslan av att Rådhustorget 1 A är mötesplatsen man alltid längtat till utan att veta om det.
Rådhustorget 1A
radhustorget.nu

Sandy’s Grill

Stig in in hos Sandy’s och låt dig förflyttas till ett färgsprakande Kalifornien. Här står grillen i fokus; djärvt, fräscht och precis lagom hett. Välj mellan kött, färska skaldjur och krispiga grönsaker – missa inte deras Varm och avslappnad miljö där stämningen alltid är på topp.
Havsbadsallén 2A
www.strandbaden.se/sandys

Lilla Napoli

Efter en dag på golfbanan är en riktigt bra napolitansk pizza exakt det man vill ha. Och hos Lilla Napoli är de oemotståndliga. Fluffiga, omsorgsfullt gjorda degar på mjöl från Neapel, ekologisk San Marzano-tomat och färsk mozzarella. Mathantverket är på gränsen till galet – pizzabagarna, råvarorna och ugnarna kommer alla från Italien. Se till att boka din deg i förväg då det ofta är fullt och väntetiden kan vara lång. Med rätta.
Halmstadvägen 1
lillanapoli.se

4 golfbanor

Björnhults Golfklubb

I det golftäta Halland har du många fina golfbanor att välja mellan. Björnhults Golfklubb är ett av guldkornen. Här finns det mesta du kan önska dig av en komplett anläggning; en utmanande 18-hålsbana, en snabbspelad 9-hålsbana samt en 3-håls teknikbana med fullängdshål. Därtill bra träningsmöjligheter både för det korta och långa spelet.18-hålsbanan kännetecknas av ett öppet landskap där vatten och vind är de största hindren. Med vatten på mer eller mindre alla hål kan du räkna med att det går åt fler 3-pack än vanligt. Om vinden dessutom är hård krävs tålamod och strategiskt spel.
www.bjornhultsgk.se

Falkenbergs Golfklubb

Ett stenkast från centrum väntar denna 27-hålsanläggning med anor från 1949. Trots att Skrea strand inte ligger långt bort är detta en utpräglad skogs- och parkbana, med allt vad det innebär. Träd, förstås, smala fairways och lurigt utformade greener. Banan är charmig och kul att spela men svår, trots att omfattande trädgallring gjorts. Försök inte att gena utan spela rakt, spela safe och sikta mitt på green. Lyckas du inte med birdies så kanske det i stället blir HIO. Så heter nämligen den populära golfrestaurangen som bjuder på svensk husmanskost med europeiska inslag. Försök att hinna med ett varv på den trevliga 9-hålsbanan också, eller träna på tekniken på korthålsbana över 5 hål.
www.falkenbergsgk.se

Vinbergs Golfklubb

Tack vare Hallands milda vinterklimat och ett underlag helt av sand är Vinberg i gott skick tidigt på våren. Golfbanan som är av hed- och parkkaraktär är omväxlande och roligt och tack vare sandjorden håller fairways och greener hög klass. Bitvis löper banan genom betagande halländsk natur. Här finns också en 9-håls pay & play av hög kvalitet. Vistelsen kan förlängas med övernattning i stuga eller golfsvit. Tack vare den familjära stämningen på klubben och en restaurang som fått namnet Oasen, är det inte en dum idé.
www.vinbergsgolfklubb.se

Holms Golfklubb

Trivsam atmosfär och en härlig naturupplevelse väntar på Holms Golfklubb. Vackert belägen i inlandet sydost om Falkenberg är banan skyddad av de kraftiga vindarna från havet. Hålen spelas som i ”egna rum” och generösa fairways tillåter att man pangar på. Utmaningar saknas dock inte, utan kommer bland annat i form av stora undulerade greener i typisk Peter Nordwall-anda. I kombination med ett välskött träningsområde, shop och bra restaurang är ett besök på Holms Golfklubb väl värt.
www.holmsgk.se

5 snabba tips

Grunda med gröt

På Borgmästargården börjar du dagen med lyxfrukost bestående av prisbelönt gröt, nybakade croissanter och fattiga riddare med sylt och lättvispad grädde. Till lunch serveras matiga mackor toppade med lokalproducerade pålägg. Naturligtvis finns här även klassiskt vetebröd, kondisbitar och bakelser och det är fikatarmen som det suger i. Som ett av Sveriges främsta hantverksbagerier är omtanken genuin. Filosofin är att tillvarata allt och minska matsvinnet till ett minimum, varför utbudet varierar från dag till dag. Tillåter vädret sitter man gärna i den mysiga trädgården.
Storgatan 31
www.borgmastargarden.com

Stadsvandra

Att promenera genom gamla stan är ett måste. Strosa över kullerstensgatorna, kika på de sneda och vinda trähusen, slå er ned i det väldoftande rosariet. Den medeltida S:t Laurentii kyrka är inte bara vacker utan också Falkenbergs äldsta byggnad. Ta en selfie vid intilliggande Tullbron och fortsätt vidare till Vallarnas skogsområde. Här kan man sommartid se revyn som spelas på Vallarnas Friluftsteater – en av Sveriges vackraste och mest välbesökta utomhusteatrar. Följ den natursköna Doktorspromenaden som slingrar sig längs ån Ätran. För de yngre fínns en fantastisk lekplats, parkourbana och skateboradpark.

Designmuséet Rian

Hallands designmuseum Rian är en spännande mötesplats där industridesign, arkitektur, modedesign och konsthantverk strålar samman. Utställningarna är oerhört välproducerade och det är en njutning att kunna ta del av såväl det nyaste nya som intressant designhistoria. En guidad visning rekommenderas varmt. Avrunda vandringen på muséets kaffebar Baraye Coffee och samspråka om era upplevelser över gott kaffe.
Skepparesträtet 2
www.rian.se

Utmana tålamodet på Gekås

För vissa är det ett helvete, för andra ett himmelrike. Oavsett vad man tycker om shopping så går det inte att komma ifrån att ett besök på Gekås i Ullared är en upplevelse att betrakta som ett socialt fenomen. Något måste det ju vara som får närmare fem miljoner människor att besöka det gula varuhuset där du hittar nästan allt som kan tänkas behövas för hemmet. Plus lite till. Till priser som får många att höja på ögonbrynen och tänka ”är det verkligen så billigt?”. Men se till att ni har gott om tid. Butiksytan är lika stor som åtta fotbollsplaner.
Danska vägen 13, Ullared
www.gekas.se

Stilla sötsuget hos Suseå

Falkenbergs Skafferi är ett gäng passionerade mathantverkare som bjuder på spännande matupplevelser. En av medlemmarna är Suseå choklad & deli, som skapar fantastiska handgjorda praliner och choklad, men också lokala delikatesser, konfektyr, lakrits och dryck. Allt görs för hand av finaste kakaobönorna och ingredienser från bygden.
Nygatan 38
www.susea.se

Text: Jenny Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights