Goda smörgåsar att äta efter golfen
Louise Johansson, kock och Sveriges mästerkock 2011, har skapat smakrika mackor som inte går av för hackor med sina favoritpålägg från Lönneberga. De passar lika bra till sommarens fester och picknicken som hösten skolstart och kalas.
Mackor för alla påläggsälskare
Här tipsar Louise om hur du gör de godaste av smörgåsar för golfrundan. Två litet matigare mackor: Panino Salami Deluxe & Kalkon- & nektarin
samt tre bjussigare mackor: Skink- & fetacroissant, Kycklingpincho & Kycklingrulle.
Nu när värmen hittat hit, är det dags att rulla ut picknick-duken på gräset och duka fram delikatesser som mättar. Färgrikt och inbjudande blir detta smörgåsbord en fest.
6 härligt smakrika mackor av Louise Johansson
För snart 100 år sedan lanserade Lönneberga den klassiska basturökta skinkan, idag har de ett brett sortiment; från skinka, kyckling, kalkon och salami till leverpastej och bredbart pålägg utan lever. Många håller hårt i sina påläggsvanor till frukost, men ibland är det roligt att kunna variera.
Panino Salami Deluxe
När det kommer till mackor är italienarna verkligen i framkant, så vi har sneglat mot Italien och skapat denna smakrika salamimacka extra allt med ett rejält lager Lindösalami Soltorkad Tomat tillsammans med stracciatella med citronsmak och söta bitar av melon. Magnifico!
4 mackor
Tillagningstid: 30 minuter
- 4 skivor surdegsbröd
- 1 förpackning Lönneberga Lindösalami Soltorkad Tomat (á 90 g)
- 1⁄2 cantaloupemelon, skalad
- 1⁄2 citron, rivet skal och saft
- 2 msk flytande honung
- 1 tsk chiliflakes, mortlade
- 1 msk olivolja
- 30 g pinjenötter
- 1 vitlöksklyfta
- 65 g ruccola
- 1 kruka basilika, plockade blad
- flingsalt Stracciatella
- 2 mozzarella (á 125 g)
- 1 dl vispgrädde
- 1⁄2 citron, rivet skal och saft
- 1⁄2tsksalt
Såhär gör du
Sätt ugnen på 225°C, varmluft.
Stracciatella: mosa mozzarella, grädde, citronskal, citronsaft och salt till en kräm.
Skiva melonen och blanda med citronskal och citronsaft.
Blanda honung och chiliflakes.
Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja.
Lägg pinjenötterna vid sidan på samma plåt.
Rosta i mitten av ugnen i 6-8 minuter tills brödet och nötterna fått en gyllene färg.
Dela vitlöken och ”raspa” över 3-4 gånger på brödytan.
Mortla pinjenötterna lätt. Bred stracciatella på brödskivorna och toppa med ruccola och basilika.
Lägg på melon och salami. Ringla över honung, toppa med pinjenötter och flingsalt.
3 x Picknickmackor
Inget går upp mot en härlig picknick. Här har vi packat picknickkorgen med en tunnbrödsrulle med två kycklingpålägg, avokado och grön sparris, en frasig croissant med Extrarökt skinka och fetaostkräm samt ljuvliga pinchos med kycklingmedvurst och soltorkade tomater.
Somrig kycklingrulle
4 portioner Tillagningstid: 20 minuter
- 4 tunnbröd
- 1 förpackning Lönneberga Bredbart pålägg Ramslök med kyckling (á 125 g)
- 1 förpackning Lönneberga Extrarökt kyckling (á 90 g)
- 1 knippe grön sparris
- 1⁄2 citron, rivet skal och saft
- 3 krm salt
- 1 avokado
Såhär gör du
Ansa bort 2-3 cm av stjälken på sparrisen. Strimla sedan sparrisen i tunna längder med en potatisskalare. Låt marinera i citronskal, citronsaft och salt 10 minuter. Dela, kärna ur och skiva avokadon. Bred Lönneberga Bredbart pålägg Ramslök med kyckling på tunnbröden. Lägg på sparris, avokado och Extrarökt kyckling. Rulla ihop och dela varje rulle i 4 bitar.
Kycklingpincho
4 portioner Tillagningstid: 20 minuter
- 1 surdegsbaguette
- 1 förpackning Lönneberga Kycklingmedvurst (á 120 g)
- 140 g strimlade soltorkade tomater
- 1 kruka basilika, plockade blad
- Tandpetare/delade grillspett
Såhär gör du Finhacka soltorkade tomater till en kräm. Skiva tomaterna. Skär baguetten i skivor om 2 centimeter. Bred lite soltorkad tomat på brödskivorna och lägg på en tomatskiva. Toppa med kycklingmedvurst, sätt i en tandpetare/delade grillspett på vilken du fäster ett basilikablad
Recept: Louise Johansson för Lönneberga 2024