Äta & BoNyheter

Gör en golfresa till Skördefesten och smaka på gårdslivet

Semestern är slut, men du vill fortfarande göra utflykt med familjen. Här är tipset! Hösten är en perfekt tid att njuta av naturens alla skiftande färger. Smaka på nyplockad frukt och läcker mat går nu att göra lite varstans i landet.

Skördefesten Jämtland/Härjedalen äger rum igen efter ett års paus. Helgen den 11 och 12 september öppnar runt 20 gårdar dörrarna och välkomnar besökare att smaka på gårdslivet med alla sina finesser. På gårdarnas egna minimarknader träffar du bygdens utställare som bland annat säljer några av Sveriges mest prisbelönade mathantverk, lokala råvaror och slöjd av olika slag. Koka sylt med barnen, njut av lunch på pop up-krog eller prova på kajak på Storsjön, Skördefest bjuder på något för alla sinnen. 

Äpplen

Det är nu som naturen bjuder på de godaste råvarorna och bland de mest rena matprodukterna i hela Europa. Skördefest J/H betyder högtid för många. Här förvandlas matkassarna till reella färgbuketter och länets smakkreatörer bjuder på matupplevelser i pop up-krogar. 

Massor som händer

– Gårdsägare och utställare är superpeppade att vi är tillbaka igen efter ett års uppehåll. Vi har fått med både nya och återkommande deltagare som bjuder in på att uppleva småskalig matproduktion, säger Fabienne Theiler, projektledare för Skördefesten som samordnas av Torsta AB och Hushållningssällskapet. 

Rö’grinna Gård utanför Hammarstrand är en av de nya deltagarna på Skördefesten. Gården drivs av Elisabeth och Lars Johnson och har varit en av de första i länet som blev KRAV-certifierad år 1989. Sist blev gården populär för sin rapsodling som blev stor succé när familjen sålde jämtländskt rapsolja på Reko-Ring i fjol. 

Frukt och grönt

– Istället för att få igång lasset själv har vi valt att gå med i Skördefesten, där vi ser en poäng med att vara en del av en större rörelse. Det blir spännande att se hur många besökare som hittar hit, säger dottern Towe som kommer att hjälpa till under Skördefesten. 

Det blir bland annat självplock av blommor och potatis, visning av veteodlingen och Lars kommer att berätta om hur gården är med på att skapa en helt unik terroir och vinregion i norra Sverige. 

Ponnyridning

Utöver snacket om odling och mat bjuder Skördefesten på en hel del aktiviteter för hela familjen. Potatisprovning med omröstning på Ås Trädgård, vallning av får och ankor på Tullus Lantliv, fäbodlivet på OPPiNILS, stickade yllekläder på Fåritaget, historiska berättelser på Slövre Gård eller ponnyridning hos Nygårdens Limousiner, listan är lång och det rekommenderas att bo på Skördefesten för att kunna uppleva höstens finaste fest till fullo.

Sov gott

– Äntligen dags igen! Vi tycker att Skördefest ska firas och erbjuder därför 15% rabatt på boende den 11-12 september, säger Maria-Kristina med personal på Hotell Emma i Östersund, där försmak av mathantverket börjar vid frukostbuffén. 

Passa på och hemestra en weekend! Även några av gårdarna erbjuder boende med Bed & Breakfast. 

Skördefesten genomförs mestadels utomhus. Besökare äter och fikar oftast i trädgårdarna, under ett tälttak eller i gårdscafé. 
– Tillsammans gör vi Skördefesten säker och uppmanar besökare att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och unna sig att inte ha bråttom när kön kanske blir lite längre än vanligt, säger arrangörerna.

Mer information om vilka som ställer ut på gårdarna, var det finns lunch eller boende och vilka aktiviteter du kan vara med på, hittar du i programmet på länets turistinformationer eller på hemsidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights