Golfbanor i SverigeNyheter

Gör en roadtrip till Karlstad

Längtar du efter miljöombyte och några dagar iväg med golfvännerna? Varför inte ta dig an hösten i värmländska Karlstad! Så här års infinner sig den perfekta tidpunkten att besöka staden med sin uppsjö av härliga restauranger, museum, aktiviteter och golfbanor. Vi har samlat några av höjdpunkterna för er weekend.

1 stad

Ibland kommer man till en plats med en alldeles speciell känsla. Den är svår att ta på, ändå märks den så tydligt. Karlstad är en stad med solen i sin själ. De påstår djärvt att dess invånare har ett gladare och soligare sinne än någon annan stans. Förmodligen är det helt sant, för visst blir man uppåt så snart man tänker på alla välkända profiler som kommer härifrån; Bengt Alsterlind, Ernst Kirchsteiger, Mia Skäringer, för att nämna några. För att inte tala om dansbandsvärldens storheter Sven-Ingvars och Vikingarna.

Många kommer till Karlstad just för kulturen. Utöver att låta sig inspireras av musikaliska tongångar så har den folkkäre konstnären Lars Lerin blivit en nationalhjälte och hans eget konstmuseum Sandgrund attraherar besökare från när och fjärran. Karlstad ståtar också med Värmlandsoperan, ett av endast sex operahus i landet. På promenadavstånd ligger den gamla stenbron, även känd som Östra bron, byggd i slutet av 1700-talet, som är en av stadens sevärdheter.

Så här års när landskapet börjat ikläda sig höstskrud är naturen i dessa trakter vackrare än någonsin. Instagramvänliga platser finns det gott om, för att inte tala om värmländska golfpärlor. Den finstämda visan Ack Värmeland du sköna som ingår i den svenska visskatten, gör onekligen skäl för sin titel.

2 hotell

River C Hotel

Ett modernt inrett hotell med 49 rum erbjuder komfortabel avkoppling precis intill Klarälven. Beläget ett stenkast från centrala Karlstad finns närheten till både shopping, god mat och kulturupplevelser. Vill man stanna inne är hotellets egen restaurang ett trevligt alternativ som serverar klassiska rätter i gemytlig miljö.
Tage Erlandergatan 10
www.firsthotels.se

Elite Stadshotellet

En weekendguide om Karlstad utan Stadshotellet är som en pizza utan ost. Detta klassiska hotell med enastående läge invid Klarälvens strand stod klart 1870, och på denna mötesplats har många episka kvällar utspelat sig. Vem vet vilka celebriteter som bott över i något av de 183 rummen under alla dessa år? Renoveringen har gjorts varsamt för att bibehålla originaldetaljer och dess genuina karaktär. Hotellets fullservice inkluderar restaurang och gastropub, välrenommerade Vana spa med hamam samt en härlig takterrass med pool och bar.
Kungsgatan 22
www.elite.se

3 restauranger

Julins Backyard BBQ

Vad händer om man flyttar Texas till ett industriområde i Karlstad? Paret Anders och Malin Julin ville bjuda på matupplevelser så nära en äkta Texas barbeque som möjligt och det har de verkligen lyckats med. Revben, stekar, bringa. Cole slaw, jalapeños, pickles. Stimmigt, rökigt, ambitiöst. Sväng förbi och upptäck själv varför folk vallfärdar hit.
Östanvindsgatan 1
www.julinsbbq.se

Matbruket

Intill Värmlands museum ligger den inbjudande restaurangen Matbruket i en unik kulturell miljö. Bakom konceptet står den nytänkande stjärnkocken Niklas Pettersson, som skapar smakrika mellanrätter man med fördel låter rulla in efterhand och delar med sitt sällskap. Förutom Värmlands Museum i samma byggnad ligger Lars Lerins Sandgrund i huset bredvid, så passa på att äta lunch följt av en museirunda och få en upplevelse för både gom och öga.
Västra Torggatan
www.matbruket.se

Barón

Det är lätt att äta gott i Karlstad. Hos Barón serveras spännande rätter gjorda på spanska råvaror tillagade med en svensk tolkning. På den aptitretande menyn finns både quesadillas med pulled chicken, grillad tonfiskfilé med het salsa, klassikern gambas al pil pil och förstås churros med kolasås för en syndig avslutning. Lokalen i sig är riktigt frän; en pampig gammal banklokal som nu blivit Karlstadbornas tapaspalats.
Tingvallagatan 13
baronkarlstad.se

4 golfbanor

Hammarö Golfklubb

Hammarö Golfklubb står för storslagna upplevelser med fokus på golf, mat och gemenskap. Banan är riktigt trevlig att spela, en lätt kuperad skogs- och parkbana med utsikt över Vänern. De flesta håll ramas in av tallskog vilket ställer krav på precision från tee. Samtidigt skapar tallkorridorerna en njutbar stillhet och banans layout förhöjer spelupplevelsen i de natursköna omgivningarna. Tack för det säger vi till banarkitekten Sune Linde.
www.hammarogk.se

Karlstad Golfklubb

I lummig skogsmiljö mellan Klarälven och sjön Alstern spelar du på Värmlands bästa golfbana. Klubben bildades 1957 och anläggningen bjuder på tre niohålsslingor som kombineras till en 18-hålsbana och en 9-hålsbana. Här har både nationella och internationella tävlingar på elitnivå arrangerats och visst håller golfen hög klass. Banan spelas i svagt kuperad terräng och skiftar mellan skog och äng, vilket ger den sin variation. Intressanta inslag utgörs såväl av vattenhinder som av välplacerade fairwaybunkrar som gör ronden både rolig och utmanande.  Ondulerade och välskötta greener bidrar till ett högt betyg. På anläggningen finns även Solslingan, en korthålsbana med nio hål pay & play. Den utmärkta restaurangen och den värmländska gästfriheten gör det lätt att spendera en heldag här.
www.karlstadgk.se

Bryngfjordens Golfklubb

Bryngfjordens utmanande skogsbana spelas precis intill vackra Klarälven. Ursprungligen ritades den av amerikanske banarkitekten Jeremy Turner, som karvade fram härliga hål i den täta tallskogen med tydliga vinklar, landningsområden och mycket spelglädje. Efter att golfkonsulten Magnus Sunesson uppdaterat utvecklingsplanen på senare år har banan fått ett spelmässigt lyft, och det visuella intrycket gjort banan till en härlig spelupplevelse. En skogsbana du bör pricka av från din lista. Karlstadsklubben har även tagit respektfullt bemötande till en ny nivå – åk dit och upplev Bryngfjordsandan för egen del.
bryngfjorden.com

Sommarro Golf

För att runda av golfhelgen – eller inleda för all del – passar en runda på Sommarro toppen. Golf blir inte mer tillgängligt än så här. Beläget bara några kilometer utanför stadskärnan bjuder Karlstad City Golf Sommarro på spel fördelat på en fin 12-hålsbana med ondulerade greener och nio hål pay & play, Träningsmöjligheterna är bra med en stor Toptracer driving range, chip- och puttgreen. Dessutom finns det fyra padelbanor utomhus och i klubbhuset väntar golfsimulator, biljard och game room och bistro/café, för en trivsam avslutning på ens weekend.
www.karlstadcitygolf.se

5 tips

Kaffekultur hos Löfbergs Lila

Vi svenskar älskar vårt kaffe. Drygt tre koppar kaffe per dag dricker svensken i genomsnitt. En stor del av alla kaffebönor rostas hos Löfbergs Lila. Bästa kaffeupplevelsen i Karlstad får man såklart hos Löfbergs Rosteri och Kaffebar belägen i kaffeskrapan. Det är inte svårt att hitta dit: hela Inre hamn doftar härligt av nyrostat kaffe. Följ med på en rundvandring i kafferosteriet och lär dig allt om kaffets smakfulla resa från böna till kopp, Eller var med om en inspirerande kaffeprovning där du får provsmaka specialkaffe under ledning av baristor.
Inre hamn
www.lofbergs.se

Se konst på Sandgrund

Värmlandskonstnären Lars Lerin har en alldeles egen konsthall, Sandgrund, belägen i en ombyggd före detta dansrestaurang. I de stora ljusa lokalerna kan du se Lerins akvareller i en permanent utställning, men även verk från olika gästutställare. Med lite tur har du chans att stöta på den folkkäre konstnären i egen hög person då han själv ofta besöker konsthallen.
Västra Torggatan 24
www.sandgrund.org

Shoppa vintage, antik och second hand

Det finns gott om second hand-butiker, loppisar och antikaffärer i Karlstad. Att handla begagnat är roligt och i det varierade utbudet finns det goda chanser att fynda. Några tips: Solareturen är en stor butik på Spårgatan 3 där kan man köpa allt från möbler och verktyg till böcker och kläder. Det är en stor butik där det finns allt möjligt att köpa för hemmet. Spårgatan 3. En annan populär second hand-butik är Östpendeln på Kolvgatan 5. Här finns det alltid kul saker att köpa med tonvikt på heminredning, porslin och kläder. Hos retrobutiken FruRetro på Nygatan 3 hittar du möbler och inredningsdesign med fokus på 50, 60 och 70-talet. Renässans Boden är ett måste att besöka om man vill fynda heminredning, antika möbler och andra gamla föremål. Butiken ligger på Östra Kanalgatan 6.
Fler tips finns på: www.smartakartan.se/karlstad

Ta vattenvägen

Vattenvägarna i Karlstad är många. Här rinner Klarälven ut i Vänern och bildar ett delta. Tack vare de många broarna är det härligt att promenera genom staden, men också att utforska Karlstad från vattnet. Följ med på en mysig lunchtur i Vänerns norra skärgård, hoppa på en båtbuss till Hammarö, eller upplev Klarälven från kajak eller kanot – eller varför inte ombord på en timmerflotte?

Helkväll på Nöjesfabriken

Från metallverkstad till nöjespalats. Nöjesfabriken i stadsdelen Herrhagen är stället att bege sig till för en kväll med mat och musikupplevelser på tre scener. Några av alla artister som uppträtt här är The Sounds, Weeping Willows, Morrissey, Snoop Doggy Dog, Wyclef Jean och Veronica Maggio. Inled aftonen med dart, bowling och tapas, och avsluta på nattklubben Verket med dansskorna på.
Karlagatan 42
www.nojesfabriken.se

Text: Jenny Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights