Golfbanor i SverigeGolfklubbarNyheter

Halmstad Golfarena går från klarhet till klarhet

Klimatsmarta Halmstad Golfarena går från klarhet till klarhet med golf, friskvård, hotell, café och restaurang – och solpaneler som gör dem självförsörjande på el.

När jag står nere på femmans tee, med det glittrande havet bakom ryggen och i princip hela Golfarenan framför mig funderar jag på om det går att studsa in bollen nära flaggan med en järnfyra i den hårda motvinden. Medan jag väntar på att slå är det ett utmärkt tillfälle att skänka en tacksamhetens tanke till de eldsjälar som givit oss golfare en så makalös anläggning där vi kan spela och träna – och trivas!

Vision blev verklighet

Det började 2009 när Martin Siljegård, då på Högskolan i Halmstad, såg behovet av bättre träningsmöjligheter för det som då hette School of Golf, numera Elitmiljö Halmstad, ett alternativ till college för aspirerande elitgolfare. Med stora visioner, en enorm drivkraft och mycket arbete förde Martin projektet i hamn 2011 och idag besöks Golfarenan regelbundet av proffs och elitamatörer eftersom de här kan träna på alla möjliga (och omöjliga slag).

– Vi har alltid velat ligga först och dra, säger skidfantasten Martin.

– Det är förvisso dyrt att vara först och man får ibland göra om och göra rätt, men det är en skön tillfredsställelse när man får se andra följa efter.

Den väl tilltagna driving rangen har utslagsplatser, både matta och grästee där man från havssidan till och med kan träna på långa bunkerslag eller slag från ruffen. Strax före årsskiftet installerades en omåttligt populär Toptracer-anläggning som lockade medlemmar och gäster till att slå en kvarts miljon bollar under det smällkalla första kvartalet 2023.

Här finns också en svingstudio, en stor puttinggreen med både plana och undulerade ytor, en 1 700 kvadratmeter stor övningsgreen för chippar/bunkerslag samt det unika närspelsområdet där man kan slå fulla wedgar från olika håll och i olika lägen. För några år sedan byggdes också en 400 kvadratmeter stor golfhall för inomhusträning med chipping- och puttinggreen, perfekt för vinterträning eller när det är för regnigt eller för varmt för att stå ute och träna.

Med ett stort och välutrustat gym har Golfarenan både haft ett extra ben att stå på ekonomiskt och lockat till sig många medlemmar som kombinerat fysträning med golf. Det är ett riktigt friskvårdspaket där träningen i gymmet och spel på banan är ett utmärkt sätt att skapa hög livskvalitet. Utöver gymmet erbjuds också gruppträningar där ett flertal av passen hålls utomhus och den friska luften och den fantastiska utsikten ytterligare bidrar till njutningen.

– Det är otroligt viktigt att se till helheten om man vill bli bra på golf, säger Martin, själv mycket träningsvillig med flera Vasalopp under bältet.

– En bra grundfysik är viktig för både resultatet och för att kroppen ska hålla. Att man behöver träna för att orka träna låter som en klyscha, men så fungerar det.

Golfarenans niohålsbana har sju par 3-hål och två par 4-hål, och är en tvättäkta linksbana med hårda och snabba spelytor där den allestädes närvarande vinden ger omväxling och utmaning samt inbjuder till att slå många olika typer av slag. Ett utmärkt sätt att testa de slag man har tränat på – eller identifiera vilka slag man behöver träna mer på. Populariteten har ökat år från år och man har fått införa en kö för golfmedlemskap för att inte tillgängligheten ska bli lidande.

Bland de som ofta spelar på Arenabanan finns spelare på grannklubbarna som antingen har ett extra medlemskap här eller spelar på greenfee. Än viktigare är kanske Golfarenans roll i golfens tillväxt. Med den mycket lättillgängliga banan är Golfarenan en utmärkt instegsanläggning för nybörjare. Utöver de som själva söker sig hit finns också spelare som fått en chans att prova på när de ändå var här för ett möte, gymbesökare som fått upp ögonen också för golfen samt de som lockats hit av släkt och vänner.

Bra ställe att vara på

Välrenommerade golfcoachen Fredrik Wetterstrand, som bland andra haft med Maja Stark och Linn Grant på läger på Golfarenan, har följt projektet på nära håll och är mäkta imponerad.

– Det är helt enkelt ett bra ställe att vara på för elitgolfare – och även vanliga golfare som vill ha allt på en plats. Utöver de fantastiska träningsmöjligheterna är det smidigt med tillgången till gym och boende, och personalen är alltid tillmötesgående, säger Fredrik.

Just boendet har fått ett rejält uppsving sedan starten 2011. Golfarenan är ett självklart mål för träningsläger och de få rummen som ursprungligen fanns i klubbhuset utökades för några år sedan med tre stugor och alldeles nyligen med ytterligare tio golfhus, vackert placerat runt dammen intill klubbhuset. Med nu totalt 100 bäddar finns naturligtvis också behov av en restaurang och nyligen invigdes Görans Bistro med 50 sittplatser som komplettering till det lilla caféet i receptionen.

– Namnet är en liten hyllning till Göran Christiansson som står bakom fastigheterna där högskolan ligger och har möjliggjort satsningen på Golfarenan samt stärkt idrottsprofilen för Högskolan i Halmstad, säger Lina Siljegård, Martins fru och numera VD på anläggningen. Göran råkar också vara Linas far och således Martins svärfar. Det är knappast någon överraskning att det snackas mycket om Golfarenan över matbordet och att verksamheten upptar en mycket stor del av familjens liv.

Klimatsmart multianläggning

Med så mycket aktivitet har Halmstad Golfarena också ett stort fokus på hållbarhet. Här handlar det om hållbarhet i alla delar, från det härdiga och klimatsmarta svingelgräset, genomtänkt vattenförsörjning samt en maskinpark som nu successivt ställs om till eldrift. Elen gör man också själva med en stor solcellspark som både täcker hela Golfarenans behov och matar ut grön överskottsel på elnätet.

Med sina många ben att stå på är framtiden ljus för Golfarenan. Det kan tyckas som att man nu tagit sig över mållinjen, men det skulle inte någon överraskning om det energiska paret Siljegård kommer på nya och smarta idéer som gör denna fantastiska multianläggning ännu bättre och mer flexibel.

Text: Michael Broström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights