NyheterSpanien

Härlig weekend i Cambrils

Antoni Gaudi’s Barcelona badar i sol. Hade vi haft tid skulle vi tagit en promenad på paradgatan La Rambla där ryktet säger att ficktjuvarna är nästan lika många som de som är ute bara på en promenad. Eller så hade vi tittat på Gaudi’s mästerverk, katedralen La Sagrada Familia. Men det får bli en annan resa.

Nu är vi på väg cirka tio mil söderut till den charmiga, lyxiga badorten Cambrils. Söder om Barcelona börjar Costa Daurada, ”den gyllene kusten”. Det handlar om 20 mil av gyllene sandstränder, kristallklart vatten, sol, värme, kultur och golf. I Cambrils ska vi tillbringa en weekend. Äta gott, Cambrils är känd för sitt restaurangutbud, promenera på den flera kilometerlånga strandpromenaden som går ända bort till grannorten Salou, bada och självklart spela golf.

Här vill man bo

Eftersom vi är här ganska tidigt, är vårt rum inte klart på det härliga hotellet Melia Sol Port Cambrils. Jag ska inte spela golf förrän i morgon på Lakes Course, som jag hört så mycket bra om, så vi har tid att promenera runt i Cambrils före incheckning. Vi känner snabbt att Cambrils i provinsen Tarragona i Katalonien med sina 30 000 invånare är en stad där vi skulle kunna tänka oss att köpa en lägenhet eller så!

Hotellet Melia Sol Port Cambrils har ett perfekt läge.

Det är en verkligt charmig stad. Full av små läckra boutiquer och många restauranger. Vi tar en kaffe på en uteservering och njuter av det härliga vädret och atmosfären innan vi går tillbaka och checkar in på hotellet. Läget är perfekt, bara runt ett par hundra meter ned till den långa och breda strandpromenaden. Vi trivs direkt i det sköna rummet och med poolen utanför. Lite kallt vatten kanske så här efter sommaren, men havet är å andra sidan varmare och sandstranden bred och välkomnande. Cambrils har en 7 kilometer lång kustlinje med många olika stränder. Den mest populära stranden är La Riera som ligger precis nedanför vårt hotell.

Infinitum ligger nära

Lumine Golf & Beach Club har varit välkänd för oss svenska golfare under många år. Anläggningen ligger nära Cambrils och grannorten Salou. För en tid sedan bytte man namn och lite av konceptet också. Nu heter anläggningen Infinitum. Här bjuds man som besökare på 45 utmanande golfhål där mästerskapsbanan Lakes Course, ritad av den tidigare världsettan i golf Greg Norman, är banan där man spelar kval till Europatouren. På anläggningen finns även Hills Course som är mer kuperad och har sina utmaningar i lutningar och svåra lägen. Och så finns 9-hålsbanan Ruins Course, en fullängdsbana, och som är utlagd mellan romerska lämningar.

”Welcome to everything”. På Infinitum är utbudet stort, minst sagt.

Resortens slogan är ”Welcome to everything” vilket är en träffande beskrivning på Infinitum. Här finns allt för den som gillar det goda livet. Moderna och fina lägenheter, fina hus, en beach club, gym, padelbanor och vacker natur. Dessutom två riktigt bra golfbanor. Jag ser fram mot att spela Lakes Course imorgon och vet att banan bjuder på en hel del vattenhinder.

Vilken blötdjurskväll!

Det är snart middagstid. I Spanien äter man sent. Väldigt sent. Men det passar oss perfekt eftersom det innebär att det är lätt att hitta ett bord på en restaurang vid en svensk normal middagstid. Vi fastnar först för ett litet vinotek strax före fiskarnas park. Alla viner verkar kosta tre euro per glas, ett humant pris anser vi och diskuterar den svenska alkoholpolitiken. En spanjor på besök i exempelvis Stockholm får nog en chock av priset på vin per glas. Trevligt sällskap, gott vin och ett fint litet fat med oliver till. Vi njuter av den varma kvällen trots att det är i oktober.

Kvällen spenderas med utsikt över havet. Samt med vitt vin och goda musslor.

Nere på strandpromenaden, Passeig de las Palmeres, finns flera uteserveringar. Vi satsar på La Galera där deras musslor verkar vara en storsäljare.

Det blir en blötdjurskväll!

Blåmusslor i vitt vin, moules marinières, är så goda som de ser ut att vara och knivmusslorna är bara mums. Vi hamnar i samspråk med ett svenskt par som råkade sitta vid bordet bredvid oss. De rekommenderar en av Cambrils fyra enstjärniga Guide Michelin-restauranger, Restaurant Rincón de Diego. Vi har tittat på den. Men valt ett boka bord på en av de andra stjärnrestaurangerna imorgon. Vårt val föll på Restaurant Can Bosch och vi är nyfikna på vad den middagen ska bjuda på.

Mästerskapsbanan Lakes Course

Infinitum bjuder på två högklassiga 18-hålsbanor som skiljer sig åt en hel del; Hills Course och Lakes Course samt 9-hålsbanan Ruins. Lakes Course, designad av Greg Norman, är en flack bana där vatten kommer i spel på många av hålen. Du känner mästerskapskaraktären på banan och min spelpartner, den sympatiske medlemmen Javier Andres berättar att han spelar hör flera dagar i veckan eftersom han är pensionär. Från flera av hålen har man en rätt annorlunda utsikt mot industrierna i närliggande staden Reus och Javier säger att han arbetat där på Repsol i över 35 år och tillverkat bensin.

Namnet ljuger inte. Det är mycket vatten i spel på Lakes Course.

Vi spelar på och banan har ett antal riktigt bra hål. Jag gillar korthål med vattenhinder för natursceneriernas skull, även om jag har stor respekt för vatten (!) och Lakes hål nummer fyra är ett sådant hål. Ett vackert par-3 hål på 162 meter från gul tee med en stor damm strax före greenen.

Javier och jag spelar på och varvar riktigt bra spel med några dubbelbogeys på den långa banan, nästan 6 000 meter från gul. Riktigt trevlig bana och den efterföljande läskande drycken på klubbhusets uteservering smakar härligt.

Njutningsfullt på stjärnkrog

Efter dopp i poolen gör vi oss redo för en kväll på stan. Cambrils har ett mycket väl utvecklat restaurangliv, det har jag redan beskrivit i och med fyra enstjärniga Guide Michelin-restauranger i staden. Men det finns så många fler matställen där man kan njuta av vällagad mat, inte minst flera små tapas-barer. På väg till vår bokade restaurang stannar vi såklart på ett vinotek.

Enstjärniga Can Bosch visar sig vara gemytlig och välkomnande. Det blir en väldigt trevlig kväll. Vi bjuds på klassisk mat med vackert upplägg och finish. Båda äter vi den traditionella 5-rätters menyn med räkbisque och en underbar grillad bläckfisk med rökt auberginepure och picklad lök följd av en champinjon- och tryffelravioli innan det var dags för kalvfilé. Läckert men kanske mer traditionell god mat än experimentell och annorlunda, om man nu gillar det.

Restaurant Can Bosch levererade från första till sista rätten.

Mycket gott och prisvärt eftersom middagen stannar på 70 Euro per person inklusive en flaska mycket bra vin, bröd och servering.

Natursköna Hills Course

Vid klubbhuset väntar startern Cryddan Robertsson. Han tar sig några timmar ledigt och spelar med mig på anläggningens andra 18-hålsbana Hills Course. Nu är det fortfarande pandemi när jag är här så för säkerhets skull tar vi varsin golfbil, inte så socialt men säkrare. För golfbil är ett måste för tillfället eftersom man utgår från klubbhuset vid Lakes Course och behöver ta sig upp på kullarna tio minuter eller så till Hills.

På vissa hål på Hills Course kantas greenerna av bergväggar.

Hills Course är en riktig golfpärla, belägen i naturskön omgivning med många fantastiska golfhål. Banan är utlagd runt ett litet berg och vissa hål ligger med bergsväggar runt green. Banan är delvis ganska kuperad men det går såklart att gå runt banan. Det är en riktig trevlig bana med både utmanande hål där bollen kan ligga på skrå men även ganska långa par -3hål som det 8:e på 185 meter från gul tee över vatten. Jag tycker mycket om banan och Cryddan ser både stolt och glad ut å Infinitums vägnar.

I vår match är Cryddan taggad och går nästan ”på hörntänderna” med sina specialbollar. Inesis från sportkedjan Decathlon som är pimpade med fru Patricias lycko-målningar.

Såklart man inte kan vinna mot en sådan motspelare!

På 15:e hålet är det klart när Cryddan sätter en tursam långputt, igen och jag är inte bitter, på tio meter eller så. Han ser fram mot sin segeröl i klubbhuset.

— Du kan ju skriva att du vann, helt OK för mig, säger Cryddan och skrattar.

Nja, inte så och vi njuter båda av pastan och ölen i klubbhusrestaurangen efteråt. Bra mat. Kall öl. Fin utsikt. Trevligt sällskap. Njutningsfullt!

Hissnande berg- och dalbanor

Gillar du fart och fläkt och magkittlande berg- och dalbanor så har du kommit rätt. Strax intill Infinitum ligger PortAventura, som är den största nöjesparken i Spanien. Parken är uppdelad i flera världsdelar med olika teman och det lär finnas 43 åkturer och sju berg- och dalbanor. Av dessa den läskiga Dragon Khan med åtta lopper och en hastighet på 110 km/tim, eller ångestframkallande Hurakan Condor med ett 100 meter fritt fall och så kan du avsluta med att hålla i hatten i Furius Baco som med en horisontel katapult skickar iväg dig till 135 km/tim på tre sekunder!

Berg- och dalbanorna i Port Aventura kittlar minst lika mycket som en nedförsputt från en meter.

Själv har jag inte varit inne i parken. Håller mig tryggt i gräset på Terra firma. Intill ligger också vattenlandet PortAventura Aquatic Park.

Vår weekend närmar sig sitt slut, tyvärr. Cambrils är ett perfekt resmål. Och Infinitum är en toppanläggning! Att den har blivit utsedd till ”Europ’s Best Golf Venue” två år i rad är inte konstigt. Att Lakes Course också är spelplats för finalen i kvalet till Europatouren är också på något sätt helt naturligt. Lägg därtill till naturen och utmaningarna på Hills Course och den katalanska matkulturen i Cambrils så är detta resmål komplett.

Välkommen eller ”Benvingut” som man säger på katalanska.

Golf och boende

Infinitum

Antal hål: 45

https://www.infinitumliving.com/en/golf

Hotel Sol Port, Cambrils

www.melia.com/en/hotels/spain/cambrils/sol-port-cambrils

Text: Johan Dahlqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights