Nyheter

Helen Alfredsson väljs in i Sveriges Golf Hall of Fame

Den 18-faldiga toursegraren var pionjär bland de svenska golfstjärnor som etablerade sig i världstoppen. I år hedras Helen Alfredsson med Golfsveriges högsta utmärkelse. Även tränarlegenden och banarkitekten Douglas Brasier väljs in postumt.

Sveriges Golf Hall of Fame instiftades 2022 och hittills har tio legendarer valts in. I år får de sällskap av ytterligare två stora golfpersonligheter som betytt mycket för svensk golfs utveckling; Douglas Brasier (postumt) och Helen Alfredsson.

Helen Alfredsson. Foto: Nils Bergendal.

– Jag är otroligt tacksam för denna nominering och att bli invald. Golfen har ju varit mitt liv, och det här är ju någonstans en värdering på att man har lyckats med det man har gjort, säger Helen Alfredsson.

 – Jag har extremt mycket att tacka Svenska Golfförbundet för. De var ett stort stöd under mina första år, som ofta kan vara den svåraste perioden i karriären för en idrottare. Den kärlek, positivitet och tävlingsanda jag fick under den tiden har hjälpt mig väldigt mycket, genom hela livet, fortsätter Helen Alfredsson.

”Skulle ha glatt sig väldigt mycket”

– Vi som tillhör Douglas Brasiers familj är mycket glada för att han blir invald till den svenska golfens Hall of Fame. Det är ett mycket välförtjänt erkännande. När vi går igenom hans insatser för svensk golf, slås vi speciellt av hans mångsidighet, säger Olle Dahl, som var Douglas Brasiers svärson.

Douglas Brasier. Foto: Svenska Golfmuseet.

– Själv pratade ”Douggie” sällan om sina egna insatser för golfen i Sverige, men vi vet säkert att han skulle ha glatt sig väldigt mycket för det erkännande som en plats i Hall of Fame innebär, säger Olle Dahl.

Årets invalsceremoni kommer att hållas lördag den 1 juni på Svenska Golfmuseet på Landskrona Golfklubb. Dit kommer Helen Alfredsson och representanter från Douglas Brasiers familj att få motta sina Hall of Fame-plaketter och hyllas av ett 30-tal särskilt inbjudna gäster.

Motiveringar

Helen Alfredsson var pionjär bland de svenska golfstjärnor som etablerade sig i världstoppen inom professionell golf.

Hon var dominant inom amatörgolfen på 1980-talet med sex vunna SM-titlar. 1989 tog hon steget över till professionell golf, blev Rookie of the Year på damernas Europatour och vann Women’s British Open året därpå. På LPGA-touren 1992 återupprepades mönstret av framgång. Återigen Rookie of the Year, och 1993 vann Helen Alfredsson majortävlingen Nabisco Dinah Shore.

Under 24 år tävlade Helen Alfredsson på de professionella tourerna och vann hela 18 gånger. Åtta starter i Solheim Cup och en gång kapten är bevis på hennes passion för tävlingsgolfen.

Ett färgstarkt temperament och en vilja att ge publiken det lilla extra var ett välkommet inslag på damtourerna. 2019 blev hon återigen en vinnare med två majorsegrar på seniortouren.

Douglas Brasier (1906–1991) var en av många tränare från de brittiska öarna som rekryterades till svenska golfklubbar under 1900-talet för att hjälpa klubbarna att utvecklas inom sporten.

Brasier kom till Helsingborgs Golfklubb som 23-åring 1929 och var sedan under sex decennier en centralgestalt inom flera av den svenska golfens yrkeskårer. Brasier verkade som instruktör, klubbmakare, greenkeeper, coach av elitgolfare och inte minst som flitigt anlitad banarkitekt.

Bland de klubbar som fick ta del av hans breda kompetens kan nämnas Båstad, Göteborg och Åtvidaberg. Brasier ritade ett 30-tal golfbanor, såsom Delsjö, Kristianstad och Bosjökloster.

Douglas Brasier var också en duktig spelare med tre segrar i Dunlop Cup. Brasier tillhörde initiativtagarna till bildandet av PGA och var instruktör på de första tränarkurserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights