NyheterTävlingar

Justin Rose leder Masters med fyra slag

Han var två över par efter sju spelade hål och det var inte mycket som talade för att han några timmar senare skulle vara i ledning med fyra slag efter det första varvet av Masters. Men så blev det. Engelsmannen Justin Rose hittade en växel som ingen annan spelare var i närheten av. Han gick de sista 11 hålen hela nio under par och kom i in på 65 slag, sju under par.

Justin Rose stod för en makalös avslutning det första varvet av årets Masters.

Ännu mer imponerande blir engelsmannens insats då förhållandena på Augusta National var rejält tuffa med byiga vindar och stenhårda greener.

– Det känns som jag just har mött Mike Tyson i boxningringen, det var brutalt där ute, menade till exempel Gary Woodland efter sin runda på 73 slag.

För fem månader sedan, när Masters avgjordes i november, var det nio spelare som gick på 67 eller bättre det första varvet. Senhösten gjorde banan mjuk och Dustin Johnson vann på 20 under par, rekord för tävlingen. Nu var det en helt annan bana som mötte spelarna. Endast 12 spelare lyckades gå under par i öppningsrundan.

– Jag visste att två över par efter sju hål inte var världens ände, men visste också att jag var på väg åt fel håll. Jag fick inte panik efter sju hål, men jag kände att det måste hända något och jag siktade på att komma in på par, sa Rose efter varvet.

Justin Rose tackar publiken efter en av många birdies på sin första runda.

Justin Rose har verkligen inte rosat marknaden i år. Han är 164:a i FedExCup-rankingen, har inte slutat topp-10 i någon tävling den här säsongen och bröt senaste tävlingen, Arnold Palmer Invitational i mars på grund av en skada i ryggen. Så någon favorit var han inte när han peggade upp på Augusta National.

Men han har jobbat hårt med sin tränare Sean Foley.

– Bitarna har fallit på plats den senaste tiden. Men jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig i årets Masters eftersom jag inte tävlat på en månad. Min tränare sa till mig att han inte visste om vi vara nära eller inte, bara att det såg mycket bättre ut.

Och Sean Foleys känsla att svingen såg bättre ut verkade stämma. Justin Rose krossade motståndet och banan på de sista elva hålen. En fin eagle på åttan följdes upp av birdies på nian och tian. Sen blev det ytterligare fem birdies in, bland annat tre raka på 15, 16 och 17 för en smått fantastisk 65-runda.

Rose har spelat bra på Masters många gånger under åren. Fem gånger har han slutat topp-10 och kommit tvåa här två gånger. Detta är fjärde gången Rose tar ledningen efter den första rundan på Masters och det har bara han och Jack Nicklaus lyckats med. Nicklaus fick ju dra på sig den gröna kavajen sex gånger, och kanske är det dags för Rose att få göra det i år.

Men det är såklart mycket golf kvar att spela och man brukar ju säga att Masters avgörs på de sista nio hålen under söndagen. Och även om Rose ryckt åt sig en ledning, till och med den näst största ledning efter det första varvet i tävlingens historia, är det många som jagar engelsmannen. Närmast jagar Brian Harman och japanen Hideki Matsuyama på tre under par. Även Patrick Reed, Jordan Spieth, Jon Rahm och Xander Shauffele ligger bra med efter den första rundan.

Henrik Stenson diskuterar läget på det första hålet med sin caddie Glen Murray.

På delad 20:e plats på ett över par hittar vi Henrik Stenson som kämpade sig runt Augusta National. Stensons spel har ju inte varit i bästa form den senaste tiden, svensken inte har ett tävlingsvarv under par på hela året. Även om den sviten förlängdes ytterligare på Augusta fanns det saker som var bra. Stenson hade minst antal puttar av alla, endast 24 stycken, och även om han spred sina utslag och järnslag på banan, funkade wedgen fantastiskt bra och han räddade par en mängd gånger tack vare sitt fina närspel. Och hade det inte varit för vattenbesöket på det 16:e hålet kunde årets första tävlingsvarv under par varit ett faktum.

Stensons wedgespel funkade strålande på torsdagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights