Äta & Bo

Krämig ostgratäng när golfvännerna kommer över på middag


Golfvännerna kommer på middag och ingen vill ha kött och potatis. Vad lagar man då? En klassisk italiensk gratäng med gnocchi förstås! Den är smakrik med tomatsås och krämig ost och går hem hos stora som små. Vi köper färdig gnocchi men slår ett slag för att koka en egen tomatsås, den sköter sig i stort sett själv på spisen med lite översyn.

Osten är tricket – Mozzarella gör den len och krämig medan Quattrocento tillför sälta och den goda, krispiga ytan.

Granarolo är den största italienska mejerigruppen, företaget ägs av 700 italienska mjölkbönder och är det självklara valet för många italienare. Deras ost tillverkas i Italien enligt italiensk osttradition.
– God ost tar ofta slut alldeles för snabbt, håller ni inte med? Med vår stora Quattrocento har du ost hemma så det räcker till nästa gång du handlar. Perfekt när du är sugen på något, till ett glas vin och i all typ av matlagning, säger Luca Tonin, vd Granarolo Nordic.

Gnocchi alla Sorrentina


Tillagning: 50 minuter
Ingredienser: 4 personer

2 paket gnocchi, à 500 g

3 paket Granarolo Mozzarella, à 125 g

150 gram Granarolo Quattrocento, riven

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

2 burkar hela tomater, gärna San Marzano, à 400 gram

8 basilikablad, grovhackade

Salt

Smör

Så gör du

Värm olivolja med en hel vitlöksklyfta i en kastrull. Tillsätt två burkar hela tomater och krydda med salt. Låt puttra i 20 minuter till en smakrik sås, den ska vara ganska tjock men inte torr. Lyft upp vitlöksklyftan, lägg i de grovhackade basilikabladen och smaka av med salt.
Skär mozzarella i tärningar och låt rinna av ordentligt. Riv Quattrocento grovt. Koka upp rikligt med saltat vatten, lägg i gnocchin. När gnocchin stiger upp till ytan (det tar knappt en minut) lyfter du upp dem med en hålslev och lägger i en stor skål. Häll över tomatsåsen och blanda försiktigt.

Italienska Granarolo lanserar tre magnifika ostnyheter du bara inte får missa! Incredibilmente buono. Tillverkade i Italien enligt italiensk osttradition.


Lägg 1/3 av gnocchin i en ugnsform (i Italien används enligt gammal tradition en av terrakotta) och toppa med hälften av mozzarellan. Lägg på resten av gnocchin och toppa med den mozzarella som är kvar och riven Quattrocento. Avsluta med att hyvla över 5-6 tunna skivor smör. Grädda i ugn på 200° i 15-20 minuter. Sätt gärna på ugnens grillfunktion de sista 3 minuterna för extra fin färg och lite krispig yta. Servera direkt när det är klart, helst i små terrakottaformar med lite extra Quattrocento vid sidan.

Foto: Pressbilder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights