Äta & Bo

Lätt och lyxigt – ljuvlig laxgryta med saffran

Golfrestaurangen är en del av golfklubbens själ. Trivsel och gemenskap gror där det finns tid och rum för samvaro och god mat. Visst är lunchen eller middagen efter golfrundan något att längta efter? Det är då man kan blicka tillbaka på spelade hål, jämföra, och reflektera över hur svingen gick och hur greenerna var exempelvis.

Favoritrecepten

Här på Golfbladet.se ser vi fram emot att delge er ”Golfkrögarnas bästa recept” – en serie där vi intervjuat några av landets matkreatörer på klubbarna. Golfkrögarna bjuder er läsare på sina favoritrecept.

Något att se fram emot här på sajten alltså. I väntan på denna smakrika serie, serverar vi ett middagstips på gyllene laxgryta. En delikatess som passar bra när kylan drar in.

Doft av saffran

Krångla inte till det i köket. Lax är gott såväl till vardags som till fest. En läcker gryta med färsk laxfilé är lättsmält och enkel att tillreda. Så låt er inspireras av den rosa fisken, som blir huvudingrediensen i denna smakrika rätt. Doft och färg av saffran samt en hint av fänkål sätter fart på grytan. Bon appétit!

Laxgryta

Ingredienser

4 portioner                           

Tillagning

1. Laxgryta: Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och grovhacka fänkålen. Spara fänkålsvipporna till garnering. Skala och tärna potatis. Skala morötterna och skär i slantar.

2. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök, vitlök, fänkål, potatis och morötter utan att det tar färg. Tillsätt saffran och fräs ytterligare någon minut på låg värme.

3. Tillsätt vin och låt det puttra i ca 1 min.

4. Tillsätt buljong, vatten och grädde. Låt grytan koka upp och sjud sedan under lock på medelvärme i ca 15 min.

5. Skär laxen i kuber och strö över salt.

6. Skölj och finhacka gräslöken.

7. Tillsätt laxen i grytan och sjud ytterligare i 3-4 min tills laxen är klar. Smaka av med salt och peppar och strö över finhackad gräslök. Dekorera med fänkålsvippor och servera gärna med mjukt bröd.

Fler recept finns på Mathem.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights