Nyheter

Ludvig Åberg – en seger för golfen

Den 8 juni 2023 gjorde Ludvig Åberg debut som proffs  i RBC Canadian Open. Kommentatorerna för PGA Tour beskrev Ludvig Åberg så här:
”What a golfswing that is, a modern golfswing, tall, great arc, plenty of club head speed and just a wonderful action”. Det fanns en tid innan detta ögonblick då vi under vintern och våren på distans följde Ludvigs kamp att förbli amatörernas nummer 1 och på så sätt erhålla en plats till världens bästa golf tour – PGA Tour. Han lyckades med det och har aldrig tittat tillbaka efter det. Första segern på PGA Tour och första segern på DP World Tour kom som kvitton på Ludvigs kapacitet. För sig själv och alla andra bevisade han i det mytomspunna Ryder Cup hur väl han stod sig mot de bästa spelarna i världen. Från den tävlingen fick han med sig hur det är att spela inför en högljudd publik och enorma förväntningar. Ludvig medgav att det var nervöst och att han var tacksam att i starten kunna luta sig mot storspelande norrmannen Viktor Hovland. Åberg glänste under Ryder Cup med en imponerande attityd och en grym ball striking. En stjärna var nu född framför miljontals tv-tittare.

Vad Göran Zachrisson (kanske) skulle ha sagt

Eslöv fick stadsrättigheter 1911 och hade då 5 600 invånare. Ludvig Åberg kommer från denna skånska stad. Han är essensen av allt som är bra med Sverige, Skåne och Eslöv. Ludvig kan föra sig. Han säger kloka saker i intervjuer. Han skulle aldrig tränga sig i en busskö. Ludvig är en gentleman och en fantastisk förebild för golfare och andra på den här jorden. Hela Ludvig Åbergs uppenbarelse är en seger för golfen och dess värderingar. Tack Ludvig!

Åberg och Stenson

Det finns klara likheter i framför allt ball striking mellan Ludvig Åberg och Henrik Stenson. Overkligt rakt och med samma härliga ljud i tillslaget. Ett ljud skapat av stor talang och hård träning. Jag håller fortfarande Stensons seger i The Open 2016 på Royal Troon som det största inom svensk herrgolf. Det var en seger som kom genom en sammanbiten kamp mot giganten Phil Mickelson. Deras kamp om titeln har beskrivits som en tungviktsmatch i boxning. Inget utrymme för leenden den dagen.

Med Ludvigs insats i Masters i färskt minne tonar en annan bild fram av golf på yppersta världsnivå. Med glädjen som vapen tog sig Åberg an en av världens svåraste mästerskapsbanor. Med en fokuserad men avslappnad attityd förlikade sig Ludvig med vad banan gav och tog. Här har vi alla som spelar golf något att lära. Henrik Stenson har lite lutheranskt och svenskt hamnat i mångas frysbox. Jag tycker det är dags att tina upp relationen med honom och konstatera att snart kommer tävlingsgolfen på världsnivå åter igen att spelas gemensamt i någon form.

Stenson har alltid gjort bra saker för golfsverige såsom stöttning av handikappgolf och möjligheter för barn och ungdomar att lära sig spelet och dess värderingar. Åter till jämförelsen mellan Stenson och Åberg så tycker jag att puttningen ser vassare ut hos Åberg, Stensons spoon förblir golfvärldens bästa än så länge, Åbergs drivar är stabilare och längre, Stenson sinne för sarkasmer är svårslaget och slutligen får Åbergs smile full poäng. Tänk att få se dessa resliga spelare sida vid sida i Ryder Cup på en bana med oförskämt smala fairways.

Åberg, Ballesteros, Duval, Goosen och Cantlay

Med ibland blixtrande svarta ögon, men också med ett smittande leende förtrollade Seve Ballesteros golfvärlden under lång tid. Att se Seve var att leva, känna sig delaktig och att fyllas med glädje som transporterades till vårt eget golfspel.

Här ser jag Ludvig Åberg som en arvtagare i avseendet att med ett stort smile ta sig an golfspelet. Inte riktigt lika karismatisk som Ballesteros ännu, men en av få i världsgolfen med potential att gå igenom rutan. Att jag i rubriken nämner tre andra spelare behöver inte kommenteras vidare, ni förstår precis.

Ludde och Scottie

Scottie Scheffler är en fantastisk golfspelare. Trots en egenartad follow through besitter han en bländande teknik och framför allt ett överlägset närspel. Missarna är lika få som de utlevande gesterna från denna djupt kristna man. Kanske är en av förutsättningarna för hans prestationer att han själv rankar flera andra delar av livet som betydligt viktigare än golf. Vi hör ofta detta sägas, men Scheffler menar det.

Åberg och Hovland tog i Ryder Cup en historisk seger med 9-7 mot Scottie Scheffler i par med Brooks Koepka. Det sved och kanske fungerade det även som bränsle för Scheffler när han såg Åbergs attack under söndagen på Masters. Efter sin seger kommenterade Schefflers sin respekt för Ludvigs framfart med att han är någon att definitivt räkna med framöver. Stora ord för Åberg.

Amen Corner

Hål 11 på Augusta med namnet White dogwood blev platsen där Åbergs chanser att vinna sjönk. Inspelet hamnar till vänster om greenen i vattnet. Det är ett långt inspel på detta dogleg vänster med obehagliga vindbyar från höger till vänster. Kanske får vi aldrig veta exakt hur Ludvigs tankar gick, men jag vilar i att han ville gå för flaggan innerst inne. Framme vid Amen corner insåg säkert Ludvig att det kommer inte att komma några missar från världsettan Scheffler idag och det kommer därför att krävas något extraordinärt.

Glad och snabb

Att spela snabbt och bra är uppenbart ett vinnande koncept för Ludvig Åberg. Klar att slå när det är hans tur. Föredömligt snabb på tee. När beslutet är fattat på fairway kommer slaget som ett pistolskott där åskådarna knappt hinner med. På greenerna använder han sig av metoden AimPoint och går sedan raskt till bollen och puttar direkt. Vi borde alla ta efter Ludvigs sätt att spela golf.

Det finns inga ursäkter för en massa uppehållande förberedelser för att sedan slå ett mediokert golfslag. Intressant att konstatera är att Ludvig var den som puttade bäst enligt statistiken från Masters. Han var även den som puttade bäst på de sista nio hålen då allt skulle avgöras. Glad och snabb får bli det nya utropet för alla golfare.

Tiger, Sörenstam, Duplantis och Åberg

Som gladast på golfbanan verkar legenderna Tiger och Sörenstam vara när de spelar med sina barn. Vid dessa tillfällen blottas en helt annan sida hos dem än den normalt så hårda fasaden. Det är fascinerande och lärorikt att se. Ludvig Åberg tycks ha begåvats med denna attityd även för sitt tävlingsspel, detta gör honom så lätt att tycka om. Han har alla möjligheter att bli en av Sveriges mest populära idrottsstjärnor under lång tid framöver. Stavhopparen Duplantis har redan framfört önskemål om att spela en runda med Åberg – något för en tv-kanal att fånga upp.

Ludde och kärleken

Att ha balans i livet är ofta ett framgångsrecept för bra resultat på golfbanan. Ludde mötte sin flickvän på universitetet Texas Tech. Hon heter Olivia Peet och är bördig från England och en lovande tennisspelare. De fångades på bild i golfsammahang för första gången i samband med Ryder Cups galakväll. Vi stannar där, tids nog kommer de att översvämma sociala medier och bli ett superpar. All lycka.

Vi avslutar där vi började med de första orden från kommentatorerna i proffsdebuten i RBC Canadian Open 2023:
”Welcome to the show kid”.

Peter Ellqvist
Senior Advisor Golfbladet

Foto: Getty Images och Allsport

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights