NyheterTävlingar

Ludvig Åberg leder i sin i U.S. Open-debut

Ludvig Åbergs maskinliknande spel passar perfekt på Pinehurst No 2. Med sina precisa slag och sin disciplin arbetade han sig fram metodiskt och framgångsrikt på en av världens svåraste golfbanor och svensken leder U.S. Open med ett slag inför helgen. I sin U.S. Open-debut. Det är inte klokt egentligen.

Åberg var inte felfri, han missade två fairways, men han undvek det farligaste fällorna och kom in på 69 slag och är totalt fem under par efter två varv. 24-åringen jagas närmast av Bryson DeChambeau, Thomas Detry och Patrick Cantlay som alla är slaget efter svensken. Ytterligare ett slag efter finns trion Rory McIlroy, Tony Finau och fransmannen Matthieu Pavon.

Däremot är det en bra bit ner till världsettan Scottie Scheffler som är fem över par. Även Brooks Koepka och Colin Morikawa hade det tufft på fredagen, men klarade cuten som gick på fem över par. Tiger Woods hade två slag för mycket för att få spela vidare i helgen och 48-åringen får nu ladda batterierna till The Open i juli.

Behöll kylan i hettan

Trots att temperaturen var över 100 grader Fahreneheit (drygt 38 grader Celsius) över Pinehurst på fredagen lyckades Åberg behålla kylan.

– Det är ingen lätt golfbana att spela. Men vi var väldigt disciplinerade och väldigt tålmodiga och försökte träffa våra mål ute på banan hela tiden. Spelet satt riktigt bra idag, sa Åberg efter sin runda.

Åbergs spelkamrat de två första dagarna, Tony Finau, var rejält imponerad av svenskens spel.

– Han är som en maskin. Han träffade nästan alla fairways och greener och får det att se så enkelt ut, sa Finau som dock är endast två slag efter svensken.

Åberg går ut i ledarbollen på lördagen med amerikanen Bryson DeChambeau. I bollen före går Thomas Detry och Patrick Cantlay.  

– Jag tror att banan kommer att spelas ännu svårare i helgen. Dessutom kommer att vara fortsatt riktigt varmt, så det kommer att bli tufft. Men det ska det vara i ett U.S. Open, sa Cantlay.

En annan spelare som gillar när det är tufft är världstvåan Xander Schauffele. Trots två inledande bogeys och en dubbelbogey är han bara fyra slag från ledande Åberg och blir att räkna med i helgen.

Men i ledning har vi en svensk debutant. Ingen har vunnit U.S. Open i sitt första försök sedan Francis Ouimet 1913 på The Country Club.

– Jag har aldrig varit i ledning i U.S. Open tidigare. Å andra sidan har jag aldrig spelat ett U.S. Open tidigare, sa Åberg med ett leende.

Foto: Getty Images

Klicka här för att komma till ledartavlan från U.S. Open

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights