Nyheter

Ludvig Åberg om Masters, Ryder Cup och framtiden

Förra året var ju som bekant ett spektakulärt sådant för Ludvig Åberg. Han lämnade amatörgolfen som etta i världen, utsågs till mottagare av Ben Hogan Award och Jack Nicklaus Award som årets collegespelare. Han gjorde sin professionella debut i RBC Canadian Open i juni och slutade där på 25:e plats. Några veckor senare kom han fyra i John Deere Classic. I september vann han Omega European Masters på DP World Tour vilket ledde till att kapten Luke Donald gav Åberg ett wild card till Ryder Cup. Där fortsatte succén och han bildade ett lycksosamt par med Viktor Hovland. I november vann Åberg på PGA-touren när han tog hem RSM Classic i överlägsen stil. Året avslutades även med att Åberg blev utnämnd till ambassadör för Rolex.

Du hade ett exceptionellt 2023, kan du beskriva hur livet på touren har förändrats för dig?

– När jag blev proffs hade jag såklart ställt förväntningar på mig själv, men jag tror att jag överträffade dem ganska snabbt. Det var väldigt roligt, och det har öppnat många dörrar när det gäller de tävlingar som jag kan spela i framtiden och vilka nya möjligheter jag nu har. Men det är även viktigt för mig att inte förändras och att fortfarande förbli den person jag är.

Du gjorde din debut som professionell golfspelare i juni på RBC Canadian Open på PGA-touren. Kan du beskriva känslorna runt omkring spela i din första professionella tävling?

– Jag var supernervös. Jag minns att jag gick ut tidigt vid 07:00 och jag sov inte mycket den natten. Jag spelade med Matt Fitzpatrick och Tyrell Hatton de två första dagarna. Det var den första riktiga möjligheten jag haft att prata med dem, och de var väldigt snälla och trevliga mot mig, vilket gjorde allt lite lättare. Det var en dröm som gick i uppfyllelse och ett minne som jag aldrig kommer att glömma.

I november vann du din första PGA Tour-tävling, RSM Classic efter att ha avslutat med två 61-rundor. Hur kändes att ta din första seger på PGA-touren?

–  Det var fantastiskt och uppenbarligen en dröm som gick i uppfyllelse. Jag spelade den tävlingen som amatör och jag har spelat andra amatörtävlingar på Sea Island Golf Club, så den platsen är väldigt speciell för mig. Det var en fantastisk vecka och det var min sista chans att ta mig till topp-50 på världsrankingen, och jag ville göra det före årsskiftet så att jag kunde kvalificera mig till The Masters. Det var väldigt skönt att kunna göra det när jag visste att jag var tvungen och sedan för att självklart vinna på det sätt jag gjorde var grädde på moset.

Med den segern tog du dig till topp-50 på den officiella världsrankingen och därmed säkrade din inbjudan till årets Masters. Hur mycket betyder detta för dig och hur peppad är du på att tävla i din första major?

–  Det kommer att vara nervkittlande men jag är väldigt exalterad. Jag tycker alltid att nervositet är en bra sak. Det är ett privilegium att känna de där nerverna och jag försöker se det på det sättet. Jag kommer nog inte kunna känna mina ben eller armar när jag kliver upp på på första tee, men det är också en dröm som går i uppfyllelse och det är vad jag ska försöka ha i bakhuvudet och något jag har velat göra sedan första gången jag höll i en golfklubba när jag var liten. Jag kan ärligt talat knappt vänta på det.

Vilka är dina tidigaste minnen från The Masters?

–  Ett av de minnen jag har som sticker ut är när Peter Hanson spelade i den sista gruppen med Phil Mickelson. Tyvärr spelade han inte sin bästa golf det varvet men slutade ändå trea. Sen när Bubba Watson slog sin hook från träden i särspelet för att sedan vinna, var otroligt. Det är två minnen som verkligen sticker ut för mig.

Det är den 88:e upplagan av Masters. Du har en chans att bli bara den fjärde spelaren i tävlingens historia att vinna den ikoniska gröna kavajen i sitt första framträdande. Vilka känslor upplever du när du vet att du kommer att tävla i den prestigefyllda tävlingen för första gången?

– Det kommer att kännas annorlunda och mer än vanligt såklart. Jag har ju aldrig spelat en major tidigare så det blir en ny upplevelse, men jag är säker på att det kommer att gå bra. Det blir många olika känslor men jag måste klara mig med det och ta itu med det. Det jag verkligen älskar med golfspelet är historiken som kommer med det och det finns ingen annan plats som är bättre än Augusta om man gillar golfens historia. Det är det som kommer att bli riktigt coolt för mig, att gå dit och komma ihåg allt dessa ikoniska slag som och vad som har hänt under åren på den banan. Det kommer att vara stort för mig.

Tror du att golfbanan passar dig? Vilket del av ditt spel kommer att vara viktigast för att du ska kunna spela bra i Masters?

– Jag tror att det finns mycket med banan som passar mitt spel. Det är viktigt att kunna skruva bollen åt båda hållen från tee. Är man bra från tee får man sedan många möjligheter att komma åt flaggorna. På slutet är det några risk-and-reward hål som till exempel 13 och 15, där det går att göra birdies men det kan även blir dubbelbogeys. De hålen kommer att bli väldigt viktiga och jag är redo för utmaningen och är verkligen exalterad.

Masters har producerat några av de mest ikoniska ögonblicken inom golfens, kanske hela sportens historia. Vilka är dina bästa Masters-ögonblick?

– Jag såg på TV när Tiger Woods vann 2019. Jag är ett stort fan av Tiger och det var fantastiskt att se honom komma tillbaka som vinnare igen. Jag kommer ihåg när jag såg Arnold Palmer, Jack Nicklaus och Gary Player slå ut på ettan som Honorary Starters och jag tyckte att det var så fint att tävlingen minns historien och spelarna som skapat den. Det är det som gör Masters så speciell.

Förra hösten fick du ett wild card av Luke Donald i  Europas lag  i Ryder Cup. Hur kändes det att vara en del av en så historisk Ryder Cup-vinst för Europa?

– Hela den veckan var fantastisk. Jag gick på moln och det kändes som att jag knappt sov på på hela veckan. Stämningen kring första tee var magisk och det kändes verkligen vilket enormt stöd vi hade. När många hejar på dig och du känner den starka energin från publiken, det hade jag aldrig upplevt tidigare och det är det starkaste minnet från Ryder Cup.

Det var häftigt att få hänga med alla andra spelare i laget och lära känna dem bättre.  De som varit med i tidigare upplagor sa att efter att ha spelat i Ryder Cup kommer du vilja göra det igen och igen. Och det stämmer verkligen.

Bethpage Black är känt för sin passionerade och högljudda publik. Hur gör du mentalt förbereda sig för att spela i en sådan atmosfär?

–  Jag hade tur att min första upplevelse av Ryder Cup var på hemmaplan och jag tror att det var till stor hjälp. Det kommer att bli en väldigt annorlunda upplevelse att spela på bortaplan, men om vi får tyst på den amerikanska publiken så kan vi få energi av det. Det kommer att bli både kul och intressant.

Hur stora är chanserna att Europa försvarar pokalen i USA nästa år?

– Det känns att vi är i ett bra läge och Luke Donald vet vad han gör. Han gjorde ett fantastiskt jobb i Rom för att få oss att arbeta som ett lag och att alla kände sig inkluderade och var förberedda för vad som skulle hända. Jag är säker på att han kommer att göra ett fantastiskt jobb igen i USA nästa år. Återigen, blir det annorlunda när det gäller förberedelserna inför Bethpage Black mot som det var i Rom, men jag är säker på att han kommer att göra ett bra jobb.

Om du kunde välja mellan vilken spelare som helst, vem skulle vara din partner i Ryder Cup?

–  Viktor Hovland.

Du vann Ben Hogan Award 2022 och 2023. Det är endast andra gången som en spelare vinner priset två gånger. Vilket råd skulle du ge spelare som är på väg att bli proffs?

– Det finns några saker som skiljer sig från professionell golf och amatörgolf. Du måste verkligen prioritera ditt välbefinnande mer och du måste vara okej med mycket saker som händer samtidigt utanför golfbanan. Under de senaste månaderna har jag insett att det inte bara är golf utan att det finns en mängd saker man måste göra vid sidan av golfbanan och att man måste balansera det. Du behöver vara mer effektiv, strukturerad och fokuserad när du tränar. Det här har varit en utmaning för mig, men jag har har blivit bättre på det i år.

Vem har haft störst inflytande på din golfkarriär?

– Jag skulle säga att min pappa har haft det största inflytandet. Han har alltid funnits där i hela min uppväxt och när jag började spela. Men jag skulle också säga min svingcoach Hans Larsson har spelat en betydande roll. Han är lärare på gymnasiet som jag gick på och var den som fick mig in i spelet på en högre nivå och han utbildade mig på ett sätt som jag inte hade varit utsatt för tidigare, och vi har jobbat tillsammans sedan dess. Jag skulle inte kunna vara där jag är nu utan honom.

Vilket är det bästa råd du någonsin fått?

–  Hans har lärt mig mycket, inte bara spelmässigt men även allt annat inom golfen. Det är väldigt svårt att peka ut en specifik sak, jag tror att det är vilken inställning du har till golfen och gör alla saker i rätt ordning och på rätt sätt och med respekt. I slutändan kommer folk att komma ihåg dig för personen du är, lika mycket som för ditt golfspel. Det viktigaste är sättet du närmar dig och behandlar människor på det sätt som människor är menade att behandlas.

Du får spela på några av de bästa banorna i världen på touren. Vilken är din favoritbana och varför?

– Som golfproffs får vi spela på fantastiska golfbanor vilket är en ynnest. Den som sticker ut för mig är Oakmont Country Club. Vi spelade U.S. Amateur där för några år sedan och jag blev direkt kär i den banan, det är en otrolig golfbana.

Kan du beskriva hur det är att vara ambassadör för Rolex, tillsammans med namn som Tiger Woods, Jack Nicklaus och Annika Sörenstam?

– Det är såklart väldigt speciellt. Det är något som jag är väldigt stolt över att vara en del av. Rolex är ett otroligt företag och står för så mycket mer än en fantastisk produkt. Det är respekten och historien om alla sporter som Rolex varit involverad i och det stämmer överens med många av de aspekter som jag älskar.

Kan du berätta om ditt förhållande till Rolex?

–  När jag blev professionell pratade jag och min manager om den här möjligheten. Det var en självklarhet för mig. Jag har velat vara en del av Rolex en längre tid. Rolex är ett otroligt företag som jag är superlycklig och stolt över att vara en del av. De har visat sitt engagemang för golf, och för de riktigt stora tävlingarna. Det är ett företag som jag älskar och ett företag som förknippas med sporten som jag älskar, så jag har turen att förknippas med dem och jag tror att det kommer att bli ett långt och riktigt bra samarbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights