Nyheter

Stenson utökar satsning på paragolf

Majorvinnaren Henrik Stenson utökar via Henrik Stenson Foundation sin satsning på paragolf i samarbete med Svenska Golfförbundet. En satsning som ligger världsstjärnan mycket varmt om hjärtat.

Dagläger

Satsningen kallas Henrik Stenson Paragolf Camp och sker i form av dagläger för personer med funktionsnedsättning, nybörjare såväl som etablerade golfare 7-15 år, och genomförs på sju klubbar lördagen den 7 augusti: Malmö Burlöv GK, Växjö GK, Borås GK, Kumla GK, Botkyrka GK, Gävle GK och Umeå GK. Lägret är en utveckling av den pilot som genomfördes på Kallfors GK i somras.

Henrik Stenson visar hur ett bunkerslag ska slås

– Paragolfen ligger mig mycket varmt om hjärtat. Det är så kul att se hur viktig golfen har blivit i dessa spelares liv, säger Henrik Stenson på länk från Lake Nona i Florida där han bor och fortsätter:

– Från att tidigare mest ha varit en elitsatsning blir det nu en satsning på bredden.

Samarbetet mellan Henrik Stenson och Svenska Golfförbundet inleddes 2013, när världsstjärnan blev utsedd till Årets Golfare för tredje gången. Han valde att skänka prissumman på 10 000 kronor till paragolf, då benämnt handigolf, precis som 2006 – då han också fick utmärkelsen. Helena Brobeck, paragolfansvarig på Svenska Golfförbundet, blev nyfiken och skrev ett mejl där hon tackade och frågade om Henrik ville bli ambassadör för Golfförbundets paragolfsatsning. Det ville han.

Vill inspirera fler

– Henriks engagemang är fantastiskt och han är en stor inspirationskälla för oss alla som arbetar med verksamheten, liksom alla som deltar. Med den nya satsningen vill vi inspirera fler med funktionsnedsättning att prova på samt utveckla sin golf och därmed komma i rörelse, träffa nya vänner och utmana sig själva, säger Helena Brobeck.

Folksam Paragolf Tour

Förutom dagläger på sju platser bidrar Henrik Stenson Foundation genom att skänka specialdesignade golfbilar till golfklubbar med paragolfverksamhet (s k powergolfer och golfskotrar) dela ut stipendiet Årets Paragolfare, möjliggöra träningsläger för paragolfeliten samt i samarbete med Svenska Golfförbundet arrangera en egen tävling på Folksam Paragolf Tour: Henrik Stenson Paragolf Challenge.

Den utökade satsningen är en del av Golfens Hållbarhetsarbete, dvs visa den nytta golfen bidrar med i samhället, som i sin utgår från FN:s globala mål för en hållbar utveckling.

– Vi tar nu ett större krafttag på vårt hållbarhetsarbete och tänker tydligare visa på den stora samhällsnytta golfen bidrar med. Att alla kan spela oavsett nivå och förmåga är en av golfens stora styrkor, säger Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson.

Handicamp 2019

Årets första major, Masters på Augusta i april blir troligen vårens största utmaning för Henrik Stenson. Banan tillhör inte hans favoriter.

– Jag ska faktiskt återuppta träningen idag och börja slå bollar igen efter en smäll mot revbenen när jag åkte skidor för en dryg månad sedan. Vi har definitivt en hel del jobb att göra på drivingrangen den närmaste tiden. Det långa spelet har inte funkat bra alls på ett tag, säger han under pressträffen.

Närmast ska Henrik kolla in Annikas comeback på LPGA-touren på Lake Nona i helgen. Han kan se 13:e hålet från fönstret i sin bostad.

– Annika har absolut en möjlighet att klara kvalgränsen, bedömer Henrik som själv spelade nio hål med henne före jul.

– Det var inte många fairwaymissar där inte.

Thomas Westlind

Foto: Göran Söderqvist, Svenska Golfförbundet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights