LivsstilNyheterPorträtt

Ny dokumentärserie om Sven Tumba av Jens Lind

Nu kommer en ny dokumentär om Sven Tumba. Han är en av Sveriges största idrottsmän genom tiderna, landslagsman i ishockey, fotboll och golf. Tumbas karisma fick allt från ståplatspubliken till kungahuset att smälta. På sin tid var han ett fenomen fullt i klass med vår tids Zlatan. Allt låg öppet för nationalidolen, men vad gör oreserverade hyllningar med en människa?

Unikt arkivmaterial

Gränslösheten skulle följa honom i kärlek, sport och affärer. I centrum står Sven och hans fru Mona. Med ett unikt arkivmaterial blir filmen en resa över hela 1900-talet där två helt olika släkter strålar samman. Familjen Johansson, senare Tumba, har rötter i svältens och depressionens Berlin. Mona Nessims familj tillhör Stockholms societet med stor våning på Östermalm och landställe i Saltsjöbaden. Mona och Svens romans är en chock för hennes föräldrar som tycker att en idrottsstjärna inte är fin nog för familjen Nessim.

Filmaren Jens Lind trodde att han skulle göra en dokumentärserie om en unik idrottskarriär men det blev så mycket mer än så. Med breda penseldrag berättar han om Sven och Monas långa tid i rampljuset. Ett mångsidigt och osminkat porträtt om livet bakom rubrikerna.

Dokumentärserien Tumba – En släktsaga har premiär på SVT Play 18:e april och SVT1 22:a april. Det är berättelsen om hur den stora idrottsstjärnan från en stökig bakgrund möter överklassflickan från Östermalm. En fängslande släktsaga med unikt arkivmaterial där idrottsliga bragder blandas med privatlivets toppar och dalar i en resa över 1900-talet fram till idag. Nya sidor kommer fram om huvudpersonerna i denna nutidshistoria med allt från kärlek, krig och en kunglig romans.

– Jag fick många lådor med osorterat material från familjen Tumba och Monas familj Nessim. Ju mer jag lärde mig om Sven och Monas liv desto mer uppslukad blev jag av deras familjehistorier. Särskilt filmerna som ingen hade sett på mer än 50 år gjorde ett stort intryck på mig. Jag har spenderat mycket tid i filmarkivet men jag har aldrig kommit över en liknande skatt! Det gjorde att en svunnen tid kunde komma till liv”, säger filmaren Jens Lind.

Del 1: Idolen

Tumba var sin tids bäste hockeyspelare samtidigt som han vann SM-guld i fotboll, sjöng i folkparker, hade radioprogram, och blev snudd på en del av kungahuset när han hade en romans med prinsessan Birgitta. Berättelsen om denne osannolike idrottskonstnär tar avstamp i en barndom med trassliga familjeband och hemligheter som aldrig fick yppas. I centrum för berättelsen står Sven och hans fru Mona och deras dryg 50-årig kärlekshistoria. Det är en skakig, omtumlande livsresa med kriser och hisnande äventyr. Med ett unikt arkivmaterial blir filmen en resa över hela 1900-talet där två helt olika släkter strålar samman. Familjen Johansson, senare Tumba, har rötter i svältens och depressionens Berlin. Mona Nessims familj tillhör Stockholms societet med stor våning på Östermalm och landställe i Saltsjöbaden. Mona och Svens kärlekshistoria är en chock för hennes föräldrar som tycker att en idrottsstjärna inte är fin nog för familjen Nessim.

Del 2: ”Du kan inte ändra en människa”

Sven Tumba står på toppen av sin karriär. Han har som förste svensk provspelat i NHL och vunnit VM-guld i ishockey tre gånger.  Dessutom har han lyckats gifta sig med Mona Nessim, trots hennes föräldrars starka motstånd. I denna släktsaga hamnar Mona mitt emellan de två viktigaste männen i sitt liv, Tumba och hennes egen pappa Nils. Den senare är en globetrotter och framgångsrik affärsman. Sven är entreprenören med tusen spretande idéer. I pressen beskrivs han som miljonär, men i verkligheten har Mona ofta inte pengar att köpa mat till barnen. Familjen Tumba lever i ett ekonomiskt gungfly och saker blir inte bättre av Svens många kvinnoaffärer. Mona tar ett tag jobb som städerska för att betala räkningarna. Hon blir sedan teve-stjärna på egen hand med hälsa och bantning som specialitet.

Familjetragedi

Hennes framgångar förmörkas av en familjetragedi som aldrig lämnar henne. Efter tidernas mest framgångsrika ishockeykarriär blir Tumba landslagsspelare i golf och lyckas få hundratusentals svenskar intresserat av spelet som tidigare sågs som en snobbsport. Tumba blir den förste som får bygga en golfbana i det kommunistiska Sovjetunionen. Han drömmer om att bli en del av världspolitiken och bjuder in presidenterna i Sovjet och USA till möte på hans bana i Moskva. Hans idéer är gränslösa, hans ekonomiska misstag likaså.

Mona och Sven Tumba. Foto: Privat

– Jag trodde att det skulle vara någorlunda lätt att göra en film om två så kända och omskrivna personer som Sven och Mona Tumba. Men det tog ett tag att lära känna livet bakom rubrikerna. Familj och vänner har på ett öppet och osminkat sätt hjälpt mig att beskriva Sven Tumbas komplexa liv. Mona har utan skygglappar berättat om Nenne, sitt livs kärlek, som många gånger inte var lätt att leva med, säger filmaren Jens Lind.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights