Golfbanor i PortugalNyheter

Quinta do Lago – en pigg 50-åring!

50-årsjubilerande golfresorten Quinta do Lago på Portugals Algarve-kust bjuder på tre fina banor och en ”dining experience” i världsklass.

På 50 år har det hänt mycket på Quinta do Lago, drygt 20 minuter från flygplatsen i Faro på Portugals Algarve-kust. Det som till en början bara var en storslagen vision av fastighetsutvecklaren André Jordan är idag en komplett resort i lyxklass med tre fina golfbanor, många bra restauranger och flera olika boendemöjligheter i olika kategorier. Här finns också många andra aktiviteter samt lite butiker.

Tre olika banor

Huvudfokus för mig och ni som läser är sannolikt golfen. Här finns tre olika banor med olika karaktär, alla mycket njutbara för alla typer av spelare, med lagom mycket utmaning och fint skick. South Course, nyligen renoverad för sju miljoner euro under pandemin, och North Course ligger inne i resorten medan Laranjal ligger en kort biltur bort. Alla erbjuder härligt stuns på fairway och snabba, jämna och fina greener.

South Course är resortens första bana och efter renoveringen är den nu i förstklassigt skick och har många hål som nästan är som små konstverk. Banan har såtts om med ett hybridgräs och att konstruktionen är förstklassig märktes tydligt när ett våldsamt skyfall precis före vår starttid knappt märktes alls varken på fairways eller på greener efter bara några hål.

South Course på Quinta do Lago.

Det är ganska kuperat och inte alls dumt att ha golfbil i värmen. Det är dock inte omöjligt att gå banan, men det kan vara en god idé att ladda med lite extra vatten. Efter de första nio hålen passerar vi vägen och kommer ut på de vackraste hålen, där South Course bjuder på fina vyer ut över havet på andra sidan Ria Formosa-lagunen.

Trots att banan är nyrenoverad har man stått emot frestelsen att göra den särskilt mycket svårare. Det betyder att det faktiskt finns flera möjligheter att scora och att även spelare med lite högre handicap kan ta sig runt utan att bli av med så många bollar. Ja, under förutsättning att man håller sig från de vattenhinder som glittrar vackert i solen här och där.

Det är inte heller så dumt att spana in de många lyxiga villorna som kantar hålen. Det är så klart inte riktigt i min prisklass, men alltid kul att fantisera om att installera sig i en sådan och sitta med en kopp kaffe på terrassen och spana ut över morgontidiga golfare som försöker rädda par eller sätta en birdie.

Förra renoveringen

Det är inte första gången Quinta do Lago storsatsar på sina banor. För några år sedan byggde man om North Course för nio miljoner euro och för de pengarna har man fått en bana i utsökt skick, med sammetslena fairways och greener som är både snabba och undulerade.

Banan är lite lurig och man bör tänka över sina spellinjer och klubbval, men det finns också många möjligheter att försöka stjäla några slag av banan på kortare par 4-hål och nåbara par 5-hål. Det är inte så mycket vatten i spel här, men det är desto fler nybyggda lyxhus runt banan. Eftersom de tillkommit på senare tid har man dock lagt dem en bit ut från golfhålen så att man sällan eller aldrig behöver oroa sig för att träffa dem.

The North Course renoverades för några år sedan.

När vi svalkar oss med en öl i det fina klubbhuset efter rundan är alla eniga om hur rolig och fin banan var. Efter hand kryper det dock fram att de allra flesta haft ganska svårt att få bollen i hål eftersom det rullar så förbaskat snabbt och lutade överallt. Lyxgnäll i den högre skolan!

Apelsiner längs vägen

Den tredje banan ligger på en tidigare apelsinodling en bit bort från resorten och heter Laranjal, vilket vi får höra betyder apelsin på portugisiska. Och det är ett passande namn eftersom man flera gånger längs vägen kan plocka sig en apelsin att njuta av medan man far fram i golfbilen.

Laranjal – Quinta do Lagos tredje bana har en mycket trevlig layout.

Här finns inga stora, dyra villor att beskåda. I stället kan man njuta av den sköna naturkänslan och den mycket trevliga layouten. Många av hålen är ganska utmanande och längd från tee är en stor fördel här – så mycket att spelare med högre handicap kanske skulle gå fram en tee. De många upphöjda greenerna kräver också att man håller tungan rätt i mun på inspelen – och när det är dags att ta fram puttern kan man ha både en och två platåer att navigera.

Ett enkelt tips som kanske är svårt att följa är att göra som den spelare som råkade få på två bra träffar i rad på det långa femtonde hålet och träffade flaggan med andraslaget. Det är inte ofta man ser någon skänka en eagleputt. Stolt som en påfågel efter en trea på ett par 5-hål blir det dock annat ljud i skällan efter en helt annan score på 16, ett par 3-hål som förvisso spelas lite nedför, men som är över 200 meter långt!

Det 15:e hålet på Laranjal.

Om man vill gå i stället för att åka golfbil är det här bästa alternativet av Quinta do Lagos tre banor. Det är inga långa transporter mellan hålen och även om det inte är någon platt bana finns det inga direkta mördarbackar där man behöver pausa för att få ned pulsen innan man ska slå. Det är också ganska nära till rangen för den som vill värma upp före rundan.

Skönt avslappnad stil

Jag har tidigare bott på några olika hotell här, bland annat superlyxiga Conrad, och den här gången är det premiär på Magnolia Hotel. Med ett läge precis i utkanten av resorten är det lugnt och skönt trots att de 74 rummen och sju småhusen sägs vara fullbokade. Det är ingen trängsel vare sig i poolen eller i gymmet och vi får utmärkt service på frukosten som inte står långt efter den som serveras på många femstjärniga hotell.

The Magnolia Hotel har en utmärkt service.

För den som inte vill spela golf hela tiden har Magnolia Hotel egen tennisplan och man kan också låna en cykel för lite egen sight-seeing, fågelskådning eller ett dopp i havet efter en promenad på gången över lagunen. Nya Campus är också väl värt ett besök efter att ha förvandlats från en ridanläggning till en makalöst imponerande multisportanläggning med ett flertal tennisplaner, padeltennisplaner, pooler, gym i två våningar och en stor fotbollsplan där några av världens största fotbollsklubbar har tränat och spelat.

Nya Campus är en makalöst imponerande multisportanläggning
Utsökt måltid

För vår del är den största upplevelsen på Quinta do Lago dock varken golfen eller alla idrottsaktiviteter. Inte ens en promenad på den vackra sandstranden strax innan solnedgången kan mäta sig med de kulinariska upplevelser som bjuds här.

Casa do Lago vid stranden är en av många bra restauranger i området.

Michelin-rekommenderade Casa Velha och Bonvino Steakhouse är ett par av höjdpunkterna bland en uppsjö olika alternativ där vi imponerades stort av det senaste tillskottet, Umami, med fokus på asiatisk mat och då främst japanska rätter.

Redan när vi satte oss ned fick vi VIP-behandlingen av vår servitör som när vi berättade att vi inte var så intresserade av vin erbjöd oss en gin och tonic-meny med olika rätter som passade till olika gindrinkar. Den ena fantastiska rätten avlöste den andra i ett fyrverkeri av smaker och efteråt var vi rörande överens om att detta utan vidare varit en av livets absolut bästa middagar.

En destination utöver det vanliga

Som golfresort är Quinta do Lago bland det bästa som erbjuds någonstans i världen. En stark 50-åring skulle man kunna kalla det för, men det är egentligen så mycket mer än så. Genom en kontinuerlig strävan att bli bättre och motsvarande investeringar och arbete är både banor och övriga anläggningar i absolut toppklass. Solsugna golfare saknar inte alternativ i södra Europa, men Quinta do Lago känns alltmer som ett måste här längst ned på Algarve-kusten.

Utsikten från det nya klubbhuset är inte dumt alls.

Text: Michael Broström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights