Golfbanor utomlandsNyheter

Rabat – Ett kungligt resmål

Rabat är inte mest känt för att vara ett golfresmål. Men för världseliten på både dam- och herrsidan är den kungliga huvudstaden välkänd som tävlingsplats när Marocko årligen arrangerar den enda kombinerade dam- och herrtävlingen för världseliten på den afrikanska kontinenten. Årets spelplats anrika Royal Golf Dar Es Salam är ett spännande och fullmatat golfresmål för den kräsne singelhandicaparen som vill få tourkänsla.

Som resmål är Rabat en behaglig upplevelse. Modern men ändå med historia. Bra läge vid Atlantens kust, nära till stränder och gott om kulturella aktiviteter som rullar på året om. Dessutom med en historisk kärna, en medina, som skiljer sig från ett antal andra medinor runt om i världen, där supertaggade försäljare hojtar och drar i dig. Men inte i Rabat. Det ingår inte i kulturen i den medinan utan där kan du strosa runt och titta på allt från konsthantverk till läderskärp i lugn och ro. Det gamla fortet som vaktar hamnen är ytterligare ett turistmål bara ett fullt wedgeslag bort tvärs över gatan.

Vi får en rundtur med hjälp av Asmaa, en pr-kvinna som lotsar oss genom Rabat. En effektiv ung, engelsk- och fransktalande tjej, som livligt berättar om sin uppväxt i den klassiska medinan i Rabat. Det låter lite som att växa upp i Gamla Stan i Stockholm. Fullt av turister och gamla gränder som barnen busar runt i. Samtidigt har tiden inte stått stilla. Moderniteten är på plats med nya sedvänjor.

Asmaa bär huvudduk, men det finns gott om kvinnor i Rabat med håret synligt. Det verkar inte vara någon stor sak här. Jämfört med många andra muslimska platser känns Rabat – och även Marocko i stort – som en light-version av islamiska länder. Det mest tydliga inslaget är när böneutroparna drar i gång i de högtalarförsedda minareterna. I skymningsljuset uppstår en magisk känsla av den uråldriga ljudkulissen tillsammans med hundarnas skällande och exotiska dofter.

Boende finns i alla prisklasser i Rabat med omgivningar. Allt från lyxiga femstjärniga hotell som Sofitel, till enklare rum nära stranden eller kanske hyra en lägenhet eller ett helt hus vid golfklubben.

Marockansk mat är smak- och färgrik med mycket örter och kryddor. Paradrätter som Tajine, Koftas, Harira-soppa och Couscous rekommenderas. Lamm, kyckling, fisk i traditionella grytor och förföriska bakverk. För inspiration titta till exempel på Camilla Hamid på svenska sociala medier när hon gör marockanska bakelser. Mums.

Som i alla större städer finns även allt från hamburgare och pizzaställen till steak houses. Discon och klubbar. Kultur och kommers. Utbudet är stort och passar de flesta smaker. Alkohol är tillåtet på de flesta ställen. Vinkulturen är franskinspirerad. Den lokala ölen håller god klass om man inte vill dricka importerade sorter. ”Casablanca”, som serveras i hotellbaren är en rejäl lager med snygg etikett.

Golftävling med glitter

Den kungliga golftävlingen i Marocko är unik eftersom det spelas två tävlingar parallellt på herrseniorsidan och dameliten. Tävlingarna spelas över tre dagar, vanligt för herrseniorerna på PGA, men ovanligt för dameliten som ju brukar spela över fyra dagar. Hassan II Golf Trophy har spelats i 48 år. Seniorherrarna på PGA Champions Tour gör upp om trofén i form av en ädelstensprydd dolk och åtskilliga miljoner i prispengar, innan de drar vidare till USA.

På damsidan är Lalla Meryem Cup en del av Ladies European Tour. Tävlingen spelades för 27:e gången i år. Även den med flera miljoner i prispengar och en aftonväska klädd med guld- och ädelstenar till vinnaren.

En fransk säkerhetsagent med bakgrund som livvakt berättar över en lunch på klubben att hotbilden när det gäller terrorism är låg i Marocko i allmänhet och att tävlingen som han nu bevakar inte är särskilt utsatt. Men rutinerna kräver ett omfattande säkerhetspådrag inte minst när delar av det marockanska kungahuset ska komma på tävlingen och prisceremonin.

Golfentusiastisk kung

Marockos kungahus spelar alltjämt en avgörande roll i landet. Den gamle kungen Hassan II var en golfentusiast av stora mått och låg bakom att det byggdes ett antal fina banor i landet. Inte minst de två 18-hålsslingorna på Royal Golf Dar Es Salam som ritades av Robert Trent Jones på 1970-talet.

Svårighetsgraden på banorna blir tydlig på plats. Är man inte på rätt ställe på de snabba ondulerade greenerna är treputtarna ett faktum. På väg fram till greenerna kantas hålen av uppvuxen grönska som utgör en blandning av park- och skogsbana. Gott om olivträd, eucalyptus och korkekar.

Vädret i februari och framåt våren är ofta skönt för skandinaviska golfare. Under tävlingen ligger temperaturen på 22 grader, klarblå himmel och inte mycket vind. En rejäl regnskur blåste förbi ganska snabbt en morgon.

Flera av spelarna lyfter fram att de får träna på en anläggning i toppklass. Två fullängdsranger står till buds där Pro V1:or i pyramider väntar att slås ut från grästees i flera nivåer. Dessutom ett dussintal fullvärdiga övningsgreener omgärdade med bunkrar och olika ruffhöjd för att kunna träna på alla upptänkliga slag. Därtill ett flertal puttingreener av olika karaktär med jämn, fin rull och besvärliga onduleringar, om så önskas.

Caroline Hedwall är en av svenskorna på plats i tävlingen. Den rutinerade Solheim Cup-hjältinnan gillar Marocko i allmänhet och årets tävlingsplats i synnerhet.

– Det är jättefina golfhål och fantastisk kondition på banorna. Ett riktigt test för oss. Man behöver kunna slå både draw och fade på beställning för att scora lågt, säger hon och förklarar just den här tävlingens storhet.

– Det är lärorikt att hänga med de äldre herrspelarna för många av de unga tjejerna på touren. Man kan titta på hur de äldre rävarna hanterar sina rutiner, hur de väljer när och på vad de ska träna och när de ska vila. Överambitionen lurar för många unga och den kan lätt slå över, konstaterar hon.

Tre svenskor har tidigare vunnit på Lalla Meryem Cup, namngiven efter den marockanska prinsessan, en stark förespråkare av fler tjejer och kvinnor på landets golfanläggningar.  

Förra året var det Maja Stark som tog hem segern, tätt följd av Linn Grant. Den här gången kan ingen av dem delta. Båda är med i en stortävling i Thailand.
Svenskorna på plats i Rabat har den här gången inget med segern att göra, utan det blir till slut engelskan Bronte Law som tar hem guldväskan och segerchecken.

I herrtävlingen är dragplåstren John Daly, Colin Montgomerie, Miguel Angel Jimenez, Jose Maria Olazabal, Thomas Björn och förra årets segare Stephen Ames. Ingen av dem lyckas nå ända fram i år. Ricardo Gonzales från Argentina vinner på totalt 10 under par, tätt följd av Thomas Björn som var ett enda slag bakom. Den populäre dansken hade behövt segern för att få fulla rättigheter att spela på Champions Tour under året.

John Daly, den ojämförlige, alltid omtalad och med många fans världen över, havererar tyvärr totalt och slutar sist på hela 27 över par på de tre ronderna. Det är inte helt klarlagt vad som var orsaken till hans dåliga spel. Men den baspumpande högtalaren med nutida countrymusik i hans golfbil verkade inte ha hjälpt spelet när han körde upp mot tee i ett moln av cigarettrök, läppjandes på något som förmodligen inte var sportdryck.

Det svenska hoppet Joakim Haeggman var länge bra med i tävlingen, men tappade på slutet och fick nöja sig med en 27:e plats. Kalmarsonen såg ändå glad ut och gjorde tummen upp för banan och arrangemanget.

Träning i toppklass

Invid klubbhuset finns ett nytillskott som kan tävla med något på de modernaste och snofsigaste internationellt kända golfklubbarna. Stället heter kort och gott ”The Club”. Ett högteknologiskt gym och träningscenter med det senaste inom träningsredskap och metoder. Inklusive högteknologiskt is-bad och en maskin som påminner om en formelbil men som sägs ska lindra stelhet och samtidigt bränna kalorier.

Ismail Mrani Alaoui är handplockad av klubbens förmögna ägare. Som ansiktet utåt är Isamael på plats här på klubben, när han inte jobbar som fystränare med fotbollslaget Bayern Munchen eller med marockanska olympier. Han har nu återvänt till hemstaden Rabat efter skola i England och lärlingsperioder hos fotbollslag som Chelsea och Milan. Nu med uppdrag att träna golfare på Royal Golf Dar Es Salam.

Isamails mantra är ”rörelse och flexibilitet – inte bara allmän träning”. Han pratar engagerat om individanpassad träning och om hur man kan utvecklas som golfare med hjälp av hans metoder och maskinerna på The Club. För den som vill utforska fysträningens möjligheter att förbättra sin golf på, är det här ett ställe att testa. Individanpassad träning på lyxgymmet, massage, ångbastu hammam, hudbehandlingar och annat erbjuds gästande golfare för cirka 3 000 kronor per vecka.

Storsatsning på turism

Den gamle kungen Hassan II:s dröm om att placera Marocko på golfens världskarta lever vidare. Landet satsar tungt på turism kommande år. Det största golfresmålet Marrakech, som har flest banor och direktflyg från Sverige, drar årligen till sig 50 000 gästande golfare. I planerna ligger nu en satsning på hela sex miljarder kr för att locka olika sorters resenärer de kommande åren. Ambitionen är att nå upp till 17,5 miljoner besökare till 2026, en ökning med 6,5 miljoner från förra årets siffra på 11 miljoner turister.

Rabat med omgivningar som Casablanca är i golfsammanhang en lillebror till myllrande Marrakech. Men huvudstaden från 1912 drar ändå många resande som får uppleva en rik historisk plats med arkitektur, artister och nordafrikanska attribut som gör staden till en av toppdestinationerna på den afrikanska kontinenten, enligt resemagasinet Condé Nast Traveler.

Hemfärden går den här gången via flygplatsen i Casablanca. Flygen till Stockholm med Air France kräver mellanlandning. Avfärden kantas av ett något udda inslag med hundratals pilgrimer på väg till Mekka som förvirrat blockerar ingången till flygplatsbyggnaden på sin förmodligen första flygresa.

Inte direkt det man drömmer om en tidig kylslagen morgon på väg till incheckningen när tiden till boarding krymper snabbt. En lokal fixare vid ingången dyker lämpligt upp ur morgondimman och erbjuder en improviserad snabbfil – förbi alla pilgrimerna – mot lämplig betalning. Mina sista hundralappar Dirham gör susen. Väl inne på flygplatsen nynnar jag lättad på Doktor Albans ”Hello Africa” och inser att jag ändå gärna återvänder snart.

Unikt stopp i Afrika

Under säsongen 2024 arrangeras PGA Tour Champions på 28 tävlingar, inklusive 19 stater i USA. Förutom USA spelas endast tre tävlingar i andra länder: Skottland, Kanada och Marocko.

Royal Golf Dar Es Salam (Rabat)

Banarkitekt är Robert Trent Jones. Anläggningen byggdes 1971 och innehåller 45 hål. Två 18-hålsbanor och en niohålare. Alla hålls i toppskick med kungligt beskydd.

Hassan II Golf Trophy – En kunglig affär

Tävlingen startades 1971, samma år som årets tävlingsbana byggdes färdig. Dåvarande kungen Hassan II var en stor golfentusiast och ville etablera Marocko som internationell golfdestination. Årets projekt sponsras av nuvarande kungen Mohammed VI, med deltagande av prins Moulay Rachid, som både är president för tävlingen och ordförande i landets golfförbund.

Spela golf i Rabat

En golfresa till Rabat är ett intressant alternativ främst för den resvane och goda golfaren. Två 18-hålare och en niohålare av högsta klass till rimligt pris. Greenfeen kostar 800–1 200 kronor beroende på säsong och veckodag. Fler fina banor finns i närheten. Träningsanläggningen på Royal Golf Dar Es Salem är av hög klass, vilket proffsgolfarna lyfter fram som en god anledning att åka hit.

Text: Anders Ellqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights