Livsstil

Slappna av med golf och spakur i Estland

På spahotellet Iglupark Noblessner i Estland bor man centralt i det hippa området Noblessner med utsikt över Tallinns hamn. Kurorter och spaanläggningar har funnits i Estland i över 200 år och än idag är de populära resmål.

Det finns en stark tradition av att använda det som växer naturligt runt omkring en och detta gäller inte minst spa- och wellnesskulturen i landet. Vilda örter, havsalger, sand och lera från de lokala skogarna, ängsmarkerna och stränderna är alla självklara ingredienser i estländska kurer och behandlingar. Dessa ingredienser, däribland rödalgen, är så pass populära att de idag används inom skönhetsindustrin och exporteras till andra europeiska länder, till exempel Frankrike.

Under pandemin har flera av landets anläggningar renoverats och utökat sina faciliteter. En av dessa är familjevänliga Tervise Paradiis, som den 25 augusti i år slog upp portarna till deras nya spaavdelning och restaurang Purpur, som bjuder på en svårslagen havsutsikt.

Modernare anläggning

Ytterligare en spaanläggning som fått ett omfattande ansiktslyft i år är Hestia Hotel Haapsalu Spa (tidigare Laine SPA). Spahotellet har varit verksamt i 27 år och drivs numera av den stora estländska hotellgruppen Hestia Hotels. Förutom namnbyte, renovering och utökning av faciliteter har konceptet även omarbetats – från ett traditionellt etniskt spa till en modernare wellnessanläggning.

Liten kuststad

Haapsalu är en liten men populär kurort i Estland med stor charm. Det är inte svårt att föreställa sig att det är härifrån som den svenska illustratören Ilon Wikland kan ha fått sin inspiration till Astrid Lindgrens sagoböcker. De pittoreska omgivningarna i den lilla kuststaden är en stark bidragande faktor till Hestia Hotel Haapsalu Spas succé. Hotellet är beläget ute på en udde, med utsikt över havet i tre väderstreck.

Spa massage

Ett boendealternativ som sticker ut är Iglucrafts nya satsning i det hippa hamnområdet Noblessner i Tallin. Iglupark Noblessner har inte en traditionell spaanläggning men däremot fem nyinvigda bastur med plats för 10 personer som ligger i direkt anslutning till havet samt fyra kontor och 10 stugor. i motsättning til vad namnet – Iglu – antyder så är dessa igloos byggda i trä, inte is, och utrustade med alla nödvändiga bekvämligheter såsom dubbelsäng, badrum och kök. Mixen av närhet till natur, kreativitet, funktionalitet och kärlek till bastun är typisk för den estländska livsstilen och Iglupark erbjuder därmed sina besökare en unik möjlighet att uppleva Tallinn, likt en lokalbo.

Golf också

Tur att det finns bra golfbanor också, så att det går att kombinera spaupplevelsen med en riktigt charmant golfrunda i goda vänners lag.

De estniska golfbanornas standard är väldigt hög, men priserna är ändå lägre än i de nordiska länderna. Räknar man även in priserna för inkvartering och mat blir priserna väldigt förmånligare för några dagars golfsemester. Utformingen av banorna ser mycket olika ut runt om i Estland.

Estland saarnu

På Saare Golf på Ösel påminner banans utforming om vackra vågor som harmoniskt smälter ihop med naturen. White Beach Golf i Pärnu är kän för sina utmanande vattenhinder och blåsiga väderförhållanden. Pärnu Bay Golf Links är Baltikums första linksbana och bjuder på både breda fairways, vackra sanddyner och vindpinad tallskog utmed havet. I Niitvälja från år 1993 är det mycket behagligt att spela golf i den natursköna miljön.

Resa till Estland

Alla bosatta i EU- och Schengenländer är välkomna att resa in till Estland. Vaccinationsintyg eller negativt PCR-test, är ett krav för inresa. Här finns all uppdaterad, relevant information för dig som vill resa till Estland. Det finns flera sätt att ta sig mellan Sverige och Estland. Tallink Siljas färjerutt mellan Stockholm och Tallinn är ett populärt alternativ för många. Utöver Tallink Silja går även färjan DFDS Seaways mellan Kapellskär – Paldiski. Dessutom flyger SAS och BalticAir direkt mellan Stockholm och Tallinn.

Foto: Visit Estonia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights