GolfklubbarSvenska golfbanorSverige

Stockholms Golfklubb firar 90 år 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. Lördagen den 13 augusti firar klubben 90 år på Kevinge. Det sker på en restaurerad bana för modern golf i Harry Colts anda efter ett omfattande detektivarbete för att få fram gamla ritningar över banområdet, bland annat har klubbens ansvariga samarbetat med Danderyds Hembygdsförening.

– Det vi gör är en kulturgärning i modern tappning, säger Bengt Franzon, ordförande i Stockholms Golfklubb och fortsätter:

– Vi har en unik bana som är med och utvecklar Danderyds kommun – de flesta av våra medlemmar är kommuninvånare, även juniorer. Vi har ett bra samarbete med både kommunen och Danderyds Hembygdsförening som är en viktig del i utvecklingen av klubben.

Lördagen den 13:e augusti firar Stockholms Golfklubb 90 år på Kevinge. Foto: Per Lindgren

På jubileumsdagen lördagen den 13 augusti deltar bland andra Hanna Bocander, kommunstyrelsens ordförande i Danderyd och Stefan Bengtsson, vice ordförande i Svenska Golfförbundet. En mycket trevlig jubileumstävling och läcker middag på kvällen i klubbhuset står också på programmet, liksom nyheten att golfklubben inleder ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter under vintern för 13-20-åringar.

Stockholms Golfklubb flyttade runt verksamheten

Stockholms Golfklubb är en anrik dam som bildades 1904 och är Sveriges näst äldsta golfklubb. Bara Göteborgs Golf Klubb är äldre (1902). Stockholms Golfklubb startade sin verksamhet i Storängsbotten (7 hål), fortsatte i Råsunda (9 hål) och flyttade till Lidingö 1926 innan klubben etablerade sig i Danderyd och Kevinge gård 1932. Antalet aktiva medlemmar är i dag 1 060 och över 200 juniorer deltar i verksamheten. Det gör Stockholms GK till en av Danderyds kommuns större idrottsföreningar.

Prins Bertil och andra kungligheter har spelat på banan. Att vara medlem på Kevinge är något att vara stolt över. Det finns inte någon annan bana som har så vacker sjöutsikt så nära Stockholm. Dessutom har kända perosner, näringslivshöjdare och idel adel sökt sig hit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights