NyheterTävlingar

Sverige satsar på medalj i sommarens olympiska golfspel

2024 kommer att bli ett år med stora sporthändelser. Utöver världsmästerskap i curling, simning och ishockey, EM i fotboll, plus alla spännande majortävlingar i golf, så väntar förstås de olympiska sommarspelen. Fredagen den 26 juli invigs OS i Paris och idrottsälskare kan se fram emot tre veckor av härlig sport på tv:n. Hur spelas OS-golfen och vad kan vi förvänta oss av våra svenska deltagare? Frågar man förbundskaptenen i golf Katarina Vangdal så är svaret givet: medalj och gärna av ädlaste valör.

Nedräkningen till de 33:e olympiska sommarspelen har börjat. Världens största idrottsevenemang är som alltid ett häftigt arrangemang och Paris 2024 ser ut att bli minnesvärt på många sätt. Totalt kommer det att genomföras 329 medaljtävlingar under de tre veckor som OS-pågår med start den 26 juli.

Golfen gjorde som bekant comeback i det olympiska programmet 2016 i Rio. Utsedd att leda Sveriges olympiska golfsatsning är Katarina Vangdal, förbundskapten och head coach för de svenska landslagen i golf sedan 2011. Hon var med redan i Rio och därefter i Tokyo 2020 och har hunnit bli varm i kläderna.

– Alldeles innan jul var jag på en SOK:s stora träningsläger, Olympic Camp, på Playitas på Fuerteventura. Det var en vecka av intensiva förberedelser inför Paris med både idrottare och ledare på plats. Det är enda gången som merparten av OS-truppen samlas innan spelen och det är viktigt med sådana lagbyggande aktiviteter, säger Katarina Vangdal.

Katarina Vangdal är förbundskapten och head coach för de svenska landslagen i golf. Foto: Björn Andersson.

Majoriteten av de praktiska förberedelserna såsom logistik är vid det här laget klara och det är viktiga delar att lägga kraft på, menar Vangdal. När de tävlande väl är på plats för att prestera får det inte uppstå några flaskhalsar eller missförstånd om vad som gäller.

– I år kommer vi inte att bo i OS-byn för den ligger för långt ifrån spelplatsen. Våra dagar kommer att vara väldigt långa så då vill man inte ha över en timmes restid till boendet. I stället kommer vi, ridsport, cykelgrenarna (bana, landsväg, BMX, MTB) och modern femkamp att bo tillsammans i Versailles sydväst om Paris, som ligger cirka 30 minuter från banan. Vi formar boendet utifrån vad vi behöver, hur många vi är under olika perioder. Det kommer att bli jättebra. Det som är lite synd med att inte bo i OS-byn, är att inte kunna träffa och sporras av de andra idrottarna. Det är alltid en speciell känsla.

Världsrankingen avgör

Katarina Vangdal har en gedigen internationell erfarenhet och har arbetat mycket med tränar-, ledar- och utvecklingsfrågor. I höstas fick hon även uppdraget att leda och utveckla SOK:s offensiva tränarsatsning. Men det är framför allt de svenska golfspelarna som har hennes främsta fokus ju närmare tävlingarna vi kommer.

– Vi jobbar med en långlista över vilka spelare som skulle kunna ta en plats, och deras caddies och reservcaddies. Indirekt gör man en också får att vi ska kunna lägga en klädbeställning med de storlekar vi tror kan vara aktuella. I och med att vår uttagning inte är förrän i mitten av juni så kan det hända väldigt mycket nu under våren. Så långlistan får inte vara för snäv från början.

Det japanska klädmärket Uniqlo är officiell klädleverantör till Sveriges Olympiska Kommitté. Partnerskapet inleddes i januari 2019 och innebär att de svenska trupperna i olympiska och paralympiska tävlingar kommer att bära kläder från Uniqlo fram till och med vinterspelen i Milano Cortina 2026. Det är inte bara för respektive land att själva välja vilka spelare de vill skicka. Kvalificeringen följer ett tydligt protokoll. OS-fältet är begränsat till 60 spelare för herr- respektive damtävlingarna och den officiella världsrankingen ligger till grund för urvalet.

Linn Grant och Maja Stark, är tillsammans med Anna Nordqvist och Madeleine Sagström de som främst kämpar om de svenska OS-platserna. Foto: Getty Images.

De 15 herrspelare och 15 damspelare som är bäst rankade den 17 respektive den 24 juni kommer att få delta, med en gräns på fyra spelare från ett visst land. Utöver dessa 15 bästa kommer spelare att vara kvalificerade baserat på världsrankingen, med maximalt två kvalificerade spelare från varje land som inte redan har två eller fler spelare bland de 15 bästa.

Detta innebär alltså att om Sverige skulle lyckas ha fyra herrspelare och fyra damspelare bland de 15 bästa på respektive världsranking, så skulle vi få skicka hela åtta spelare till Paris. Förvisso ett önsketänkande men ändå fullt möjligt. Mer rimligt är att vi deltar med två damer och två herrar.

– Det visar på styrkan i svensk golf att vi har så många i leden bakom de främsta. Det är väldigt kul att det år en sådan konkurrens mellan spelarna. För Ludvig Åberg och Vincent Norrman är det klart gynnsamt att vara nya på rankingen för i deras fall kan de i princip bara fortsätta uppåt på listan vilket såklart är positivt.

Svenska Golfförbundet har arbetat målmedvetet och strukturerat sedan 2011 för att både spelare och ledare ska vara förberedda på bästa sätt, först till Rio 2016, sedan Tokyo 2020 och nu Paris 2024. Även om det återstår många månader så är det väl inte helt långsökt att gissa på att nämnda Åberg kan lyckas ta sig hela vägen men även Alex Norén och Vincent Norrman är starka kandidater. Bland damerna har vi ju ett flertal som mycket väl skulle kunna få chansen. Linn Grant och Maja Stark såklart, men även Madeleine Sagström, som var med i Tokyo, och Anna Nordqvist som ju deltog både i Rio 2016 och Tokyo 2020. 

Häftig inramning på mästerskapsbana

Staden Paris har såklart enorma ambitioner och förbereder sig till tänderna. Många av grenarna kommer att utspela sig i hjärtat av staden och i anslutning till dess monument, vilket ska bli väldigt häftig. Till exempel förvandlas Champs-Elysées till en enorm cykelbana, Champs de Mars blir beach-volleyplan och triathlon utspelar sig under Eiffeltornet.

Häftiga Le Golf National var värdbana för Ryder Cup 2018. Och i sommar ska OS-golfen spelas här.

Golfen kommer att avgöras på Le Golf National strax utanför Versailles. Den 45 hål stora anläggningen öppnade 1990 och har skaffat sig ett grundmurat gott rykte. I synnerhet mästerskapsbanan Albatros där OS-tävlingarna kommer att spelas. Albatros finns ofta med på olika rankinglistor över Europas bästa banor – det var också här Ryder Cup avgjordes 2018 då Europas lag med Alex Norén och Henrik Stenson krossade USA.

– Personligen älskar jag den banan. Det är faktiskt en av världens bästa banor. Varför? Den utmanar spelaren. Den kräver ett bra spel och man måste kunna hantera en stor variation av slag. Jag tycker det är roligt när en bana ger olika möjligheter, risk and reward, Den är också relativt öppen så vind kommer att vara en faktor, säger Katarina Vangdal.

Själva tävlingsformen är individuellt slagspel över 72 hål för män respektive kvinnor, dock utan kvalgräns, och skiljer sig därmed inte nämnvärt från en vanlig tävling. Herrarna peggar upp 11–14 augusti och damerna 17–20 augusti. Medaljer delas ut till de 3 tävlanden med lägst total score.

Katarina Vangdal har höga förhoppningar på att banan ska passa våra svenska deltagare.

– De flesta av våra spelare har goda erfarenheter från Le Golf National. De som blir uttagna får själva sätta sina egna målsättningar men tittar man på kapaciteten och vad som är rimligt med ett mindre fält än vanligt och många av världens bästa spelare som inte kommer att ta sig in så kommer se de som är på plats från Sverige vinnare. Vår målsättning är medaljer. Guld om jag får välja.

Dessutom är anläggningen byggd för stora sammanhang och hög publikkapacitet. Det kommer att skapa en fantastisk atmosfär.

– Jag hoppas att jag när OS är över kommer åka hem med känslan av att vi verkligen har gjort vårt allra bästa. För min egen och mina kollegors del i synnerhet vad gäller förberedelserna. Och såklart tycka att det var jäkligt kul att vi tog medalj på både herr och dam! Det är min dröm och den är inte orimlig. De olympiska spelen är ett väldigt speciellt sammanhang för en idrottare. Den generation spelare vi har nu kommer att ha goda chanser att uppfylla det målet.

Text: Jenny Olsson

OS i Paris 2024

De olympiska sommarspelen avgörs 26 juli–11 augusti i Paris och runt om i Frankrike. Det blir de 33:e olympiska sommarspelen i ordningen. Runt 10 500 aktiva från 206 länder kommer under dessa 17 dagar att tävla om 329 medaljer i 32 idrotter.
www.paris2024.org

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights