NyheterTävlingar

Sydafrikansk seger i AIG Women´s Open

Ashleigh Buhai tog sin karriärs första majortitel genom att vinna 2022 AIG Women’s Open efter ett dramatiskt särspel. Buhai var i en stor ledning med några hål kvar, men en trippelbogey på det 15:e hålet ställde till det för sydafrikanskan och Sydkoreas In Gee Chun kunde gå ikapp och de båda slutade på tio under par.

Sydafrikansk seger i AIG Women´s Open

Spelarna delade de första tre särspelshålen men efter ett fantastiskt bunkerslag på det fjärde särspelshålet kunde Buhai göra par och vinna sin första titel på LPGA-touren, som alltså blev en major.

– Det är mycket hårt arbete och många års engagemang som ligger bakom det här. Jag är väldigt stolt över mig själv och hur jag grävde djupt på slutet och lyckades ta mig till särspelet, sa en lycklig vinnare.

33-åringen hade en ledning på fem slag inför avslutningsrundan. Sydafrikanskan behöll ledningen fram till det 15:e hålet där trippelbogeyn gjorde att hon var tvungen att gå de tre sista hålen på par för att nå särspel.

– Jag kände mig ändå förvånansvärt lugn. Jag fortsatte att gå igenom mina rutiner och hålla mig i nuet. Inför det sista bunkerslaget sa min caddie till mig: ”Visa dem varför du är bäst av alla från bunkern i år”, det gav mig självförtroende och kanske har det också något att göra med Muirfield och sydafrikaner och bunkerslag.

Ashleig Buhai pustar ut efter segerputten i årets AIG Women´s Open. Foto: Tristan Jones / LET

Buhai går i samma spår som sydafrikanerna Gary Player och Ernie Els, som vann The Open på Muirfield 1959 respektive 2002.

– Det är så svårt att nu sätta ord på vad det här betyder, jag tror att det kanske slår mig om några dagar. Jag är väldigt stolt. Att vara en majorvinnare från Sydafrika är livsförändrande. Jag har alltid sagt att AIG Women’s Open är min favorittävling och att vinna den är en stor ära.

Vinnaren från 2019, japanskan Hinako Shibuno kom trea i årets upplaga och en trio spelare delade fjärdeplatsen: Leona Maguire, Minjee Lee och Madelene Sagström. Näst bästa svenska blev Linn Grant som spurtade till en fin 19:e plats. Maja Stark hade en tung avslutningsrunda på Muirfield med 79 slag och slutade på en delad 41:a plats. Men Stark leder fortfarande Race to Costa Del Sol med Grant på andra plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights