Livsstil

Tre passagerarfartyg till skärgården från Norrtälje hamn i sommar

Det går att spela golf i Roslagen och ta sig en badtur på samma dag. Nu i sommar kommer Norrtäljes nya stadsdel Norrtälje Hamn än mer göra skäl för sitt namn då tre olika passagerarfartyg kommer trafikera hamnen. Från lördag den 18 juni till och med söndag den 21 augusti kommer det finns flera olika möjligheter att ta sig ut i skärgården med båt från Norrtälje.

En levande hamn

– Det här är goda nyheter för både Norrtäljeborna och alla de sommargäster som besöker oss. Vi har hela tiden haft visionen om att Norrtälje Hamn ska vara en levande hamn med anslutande sjötrafik, och nu är den visionen på väg att ytterligare uppfyllas, säger Staffan Tjörnhammar (M), tf kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Nord/Sydlinjen
Waxholmsbolagets Nord/Sydlinjen (linje 40) får i år Norrtälje hamn som start och slut, och kommer dagligen gå genom hela skärgården ner till Nynäshamn och tillbaka. Linjen har tidigare gått till Arholma men kommer nu gå till och från Norrtälje. Sträckan trafikeras från tisdag 28 juni fram till söndag 21 augusti av fartyget M/S Sunnan som tar 200 passagerare. För resenärer från Simpnäs och Arholma kommer det på morgonen finnas en anslutningsbåt till Lidö där den möter Nord/Sydlinjen vidare söderut och på kvällen motsvarande lösning med byte på Lidö för att nå Arholma och Simpnäs.

– Både de här båtlinjerna är viktiga pusselbitar för att ge besöksnäringen i kommunen, och framför allt i skärgården, möjlighet att leva och fortsätta utvecklas. Det här gynnar både Norrtäljebor, sommargäster och vårt lokala näringsliv, säger Per Lodenius (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

Norra Båtlinjen
Norra båtlinjen kommer även i år att trafikera sträckan Norrtälje – Arholma mellan 5 juli och 14 augusti. Som tidigare kommer det vara fartyget M/S Rex som kör linjen, i år tisdag till söndag, vilket är en ökning av trafiken jämfört med tidigare år. Norra Båtlinjen går mellan Norrtälje hamn och Arholma, med stopp på Håknäs, Gräddö och Lidö.

– Norra båtlinjen har ju de senaste åren varit en succé så det är bra att det i år blir fler möjligheter att ta sig dit och tillbaka. Norrtälje är Roslagens huvudstad och det är klart att det ska vara enkelt att ta sig ut i skärgården härifrån, säger Robert Beronius (L), kommunalråd.

Ångbåt från Norrtälje
Även det klassiska ångfartyget S/S Blidösund kommer att besöka Norrtälje hamn under sommaren, och ligga kvar vissa nätter. På fredagar kommer skärgårdens längsta ångbåtsresa – Helkväll till Norrtälje – gå från Stockholm till Norrtälje. Turen som går både genom smala sund och längs kanten mot Ålands hav tar sex timmar och passerar 20 bryggor. Under fyra lördagar kommer S/S Blidösund även erbjuda dags- och kvällsturer till och från Norrtälje hamn.

– Det är mycket glädjande att Norrtälje åter är på väg att bli en sjötrafikstad. Det är både invånare och turister som vill komma ut i skärgården, och det är bra att det blir enklare i sommar, säger Bengt Karlström (KD), gruppledare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights