Nyheter

Upptäck den fascinerande historien om golfklubbor

Golfklubbor har använts i hundratals år och de har förändrats mycket över tiden. Idag har vi många olika typer av golfklubbor i olika material och med olika syften. Dessa högkvalitativa klubbor är lika viktiga som slagtekniker när det kommer till prestation, både för spelarna och för de som bettar på professionell golf. På denna länk kan du läsa mer om betting och dess logik. 

En gång i tiden fanns det bara en typ av golfklubba och de gjordes av material som inte är så vanliga idag. Vi har gått väldigt långt från hur det började, och även om mycket av sportens historia inte är dokumenterad i detalj så finns det många bitar av information som är intressanta att gå igenom.

Världens första golfklubba

Det finns ingen officiell dokumentation om när eller hur den första golfklubban skapades, så golf kan ha funnits sedan medeltiden baserat på en del observationer. Det tidigaste dokumentation som verkar tillräckligt tydlig för att identifiera som golfrelaterat är från 1600-talet, vilket handlar om en man som hette William Wayne som jobbade för den kungliga familjen i Skottland. Hans roll som klubbmakare var att skapa sportutrustningen för James VI. Dokumentationen beskrev att verktygens skaft var gjorda av ask eller hassel. Klubbornas huvuden var gjorda av trä och kunde till och med ha haft blyinlägg på baksidan för att balansera vikten.

Golfklubbans evolution under 1800-talet

Denna sportutrustning har sett många förändringar sedan dess första dokumentation, vilket kanske inte är så förvånande med tanke på att det kan ha funnits så länge. Däremot så är det värt att peka ut att i stort sett inga förbättringar eller förändringar skedde förens mitten på 1800-talet. Det var då som hickory började användas för skaften. Ovanpå det så gjordes några flera förändringar för att göra klubban tyngre för att anpassa sig till den nya guttaperkabollen som ersatte läderbollen. 

På 1800-talet skapades den första järnklubban och inte långt efter användes de för både långa skott och korta puttar, beroende på vilken klubba man hade.

Utvecklingen på 1900-talet

Järnklubban utvecklades kraftigt under 1900-talet, men träklubbor var fortfarande sett som ett bra alternativ, så det fanns inget solklart bättre val. Gummigrepp upptäcktes i mitten av 1900-talet och ersatte lädergreppet helt och hållet.

På 1970 -talet börjades experiment med nya material, såsom grafit och aluminium för skaften. Det var dessutom vid den tiden då klubbhuvuden började gjutas istället för att smidas..

Sedan dess har klubban bara fortsatt att bli mer och mer utvecklad för ergonomisk perfektion. Även om det finns regler om hur en golfklubba kan förändras och det är spännande att få se framtidens utvecklingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights