LivsstilNyheter

Upptäck Kanarieöarnas utsökta vingårdar

Kanarieöarna är inte bara känt för dess fantastiska stränder och unika klimat, utan också för sin rika vinkultur. På öarna finns vingårdar som går tillbaka århundraden, och som än idag producerar några av Spaniens mest spännande viner.

Blomstrande vinindustri

Sedan de första spanska bosättarna kom till öarna på 1400-talet har vingårdarna spelat en viktig roll för ögruppens ekonomi och kultur. Idag har Kanarieöarna en blomstrande vinindustri med stor variation av druvsorter och vinstilar. Besök på Kanarieöarnas vingårdar ger inblick i ögruppens vinkultur, samtidigt som det går att njuta av fantastiska vyer och provsmaka utsökta viner. Norra Teneriffa har över 80 vingårdar. Gran Canaria har vandringsleder genom vingårdar som går tillbaka till slutet av 1800-talet.

Lanzarote är en het ö med vulkan sand

På La Palma kan man besöka 17 vingårdar som har odlat vindruvor sedan 1500- respektive 1600-talet. Lanzarote har en vulkanisk jordmån som ger upphov till unika kvalitetsviner och på La Gomera är landskapets unika skönhet en populär destination för vinfantaster. El Hierro är känt för sina små tomter med egen vinodling, medan Kanarieöarnas äldsta vinodling finns på Fuerteventura. Kanarieöarna består av åtta öar – Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma, La Gomera och La Graciosa.

80 vingårdar på norra Teneriffa

På norra Teneriffa kan man idag besöka över 80 vingårdar. En forskningsgrupp vid universitet i La Laguna har genom projektet ”Route of the Haciendas” återskapat sju rutter på Teneriffa som går från vingård till vingård. Rutterna är Anaga-Roque Bermejo-Anchones, Tegueste-Valle Guerra, Tacoronte-Acentejo, Valle de La Orotava, La Rambla, Icod de los Vinos och Daute.

Vinodlingar inne i bergen på Gran Canaria

Vandringslederna via Gran Canarias vingårdar har anor från slutet av 1800-talet. Monte Lentiscal i Santa Brígida hade på denna tid överflöd av vindruvor och är numera en av Gran Canarias bästa vingårdar.

Vägen till vingården går via Caldera de Bandama, som sedan når fram till Telde, Las Palmas de Gran Canaria och Tejeda. Landskapet på denna rutt har erkänts som världsarv av UNESCO, och är hemvist för vinodlingar som går att hitta inne i bergen och grottorna.

Vulkanisk jord för druvorna på La Palma

På La Palma kan man besöka 17 vingårdar som har odlat vindruvor sedan 1500- respektive 1600-talet. Även här finns det ett flertal rutter genom olika vingårdar, till exempel Barlovento, Santa Cruz de La Palma, Fuencaliente, El Paso och Breña Alta.

”De omöjliga vingårdarna” på Lanzarote

År 1775 började man odla vinstockar på Lanzarote och då ön har en vulkanisk jordmån kom de att kallas ”de omöjliga vingårdarna”. Numera anses Lanzarotes terräng vara öarnas skatt då den producerar unika kvalitetsviner som är erkända världen över. Den främsta rutten via vingårdar är genom La Geria, vars område är erkänt som ett skyddat naturområde.

Terrasser med fantastisk utsikt på La Gomera

Vinodlingen på La Gomera började i den norra delen av ön redan på 1400-talet, men det var inte förrän på 1600-talet som plantagerna etablerades. Dessa byggdes på terrasser som grävdes ut i bergens sluttningar för att mildra terrängens branthet. Landskapets unika skönhet gör det till en populär destination för vinfantaster.

Små tomter med egen vinodling på El Hierro

El Hierros rutt börjar i Echedo, där vinodlingen dominerar, även om Frontera är öns verkliga vinhuvudstad. Echedo är ett måste att besöka, inte bara för sin skönhet, utan också för att odlingarna är uppdelade i små tomter, där nästintill var invånare har mark för sitt eget vin.

Kanarieöarnas äldsta vinodling finns på Fuerteventura

På Fuerteventura går rundturen till vinodlingar som sträcker sig tillbaka till 1400-talet i städerna Tiscamanita i kommunen Tuineje, Tefía i Betancuria och Villaverde i La Oliva.

Om Kanarieöarna

Kanarieöarna är en spansk ögrupp belägen i Atlanten, som består av åtta öar – Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma, La Gomera och La Graciosa. Det tar ca 6 timmar med direktflyg från Sverige till ögruppen, som erbjuder en medeltemperatur på 19 °C under vintern och 23 °C på sommaren. Kanarieöarnas många olika landskap bildar ett perfekt resmål för naturälskare, atleter och familjer – från månliknande landskap på Lanzarote, bergiga Teneriffa och sanddynerna på Gran Canaria till regnskogen på El Hierro och La Gomera. Öarna erbjuder en livlig atmosfär för familjer, men även dolda pärlor för dem som vill uppleva folktomma stränder, trendiga musik- och konstfestivaler, miljövänliga boutiquehotell och unika strandbarer. Ögruppen är även en topp-destination för elitidrottare och för dem som söker upplevelser med inslag av sporter som golf, cykling, klättring, segling, surfing och dykning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights