NyheterPorträtt

Rasmus rusar mot toppen

Siktet var inställt på skidåkning. Men ett ödesdigert fall från hög höjd fick livet att ta en tvär vändning. Efter flera operationer, rehabilitering och en mental och känslomässig omställning valde Rasmus Lia att satsa på golf, för elitidrottare det skulle han bli oavsett. Nu är han en av landets främsta paragolfare och vann nyligen sin första titel.

Tur infinner sig när förberedelse möter tillfälle. Det var precis vad som inträffade på Jumeirah Earth Course i Dubai i slutet av november då Rasmus Lia efter en birdiekavalkad de sista sex hålen tog hem finalen i G4D Tour Series med fyra slags marginal.

 – Det var en häftig upplevelse. Riktigt coolt. Mitt mål för säsongen var att ta mig till finalen, allt därutöver såg jag som en bonus. Jag har arbetat väldigt hårt för att komma dit jag är. Under förra säsongen spelade jag bra men fick inte riktigt till det där sista, så jag var riktigt laddad inför tävlingen. Grymt kul att det gick vägen – faktiskt lite overkligt!

Jon Rahm, Rasmus Lia och Rory McIlroy poserar med sina pokaler.

Uppenbarligen passade ökenbanan i emiratet Rasmus väl. Han gillar när banorna är tufft uppsatta och man behöver spela smart och placera slagen.

– Jag är väl rätt lugn därute och spelar efter min strategi. Det är klart att man kan bli lite irriterad på sig själv ibland men jag försöker vara fokuserad. Golf är ingen lätt sport. Men jag vill aldrig vara utan den.

G4D Tour lanserades 2022 och är ett samarbete med DP World Tour där spelare med funktionshinder tävlar på samma bana under samma vecka som proffsen. Varje deltävling spelas över två dagar med möjlighet till inspel dagen före tävling. Den allra första finalen var en uppgörelse mellan de åtta i toppen av världsrankingen, men ingen kunde stoppa Rasmus.

Vill vinna Order of Merit

Ändå var segern inte helt oväntad. Rasmus lider av permanenta skador i rygg, höft och ben efter en allvarlig skidolycka för drygt tio år sedan, men han har haft en stadig utvecklingskurva sedan han påbörjade sin satsning. Redan 2016 vann han som 15-åring finalen på Handigolf Tour (numera Paragolf Tour). Året därpå fick han ta emot ett stipendium från Henrik Stenson som ”Årets handigolfare” och ytterligare ett år senare blev Rasmus EM-guldmedaljör i lag och brons individuellt. Sedan flera år är han given i det svenska paragolflandslaget.

– Ett av mina mål för i år är att vinna Order of Merit på G4D Tour. Jag vill klättra på rankingen. Förra säsongen lyckades jag ta mig upp till en sjätte plats. Men då behöver jag kunna hålla ihop spelet på fler tävlingar och nå höga placeringar, konstaterar han.

Rasmus Lia och Juan Postigo Arce från Spanien under finalen i G4D Tour Series 2022.

Inför 2023 har G4D Tour utökat tävlingsschemat från sju till nio tävlingar i åtta länder. Detta ger Rasmus, som även varvar med tävlingar på EDGA Tour (European Disabled Golf Association) där även de svenska paragolftävlingarna ingår, möjlighet att sätta ihop ett skräddarsytt upplägg.

– Sedan spelar jag några Future Series-tävlingar så det är ett rätt hektiskt schema. Jag blandar lite efter hur det ser ut och hur mycket tid jag har.

Nästa chans kommer redan den 10–12 maj i och med stortävlingen The G4D Open då 80 spelare möts på Duchess course på Woburn.

– Den ska agera som en major för oss så det är en viktig tävling. Att spela bra och helst vinna är ett stort mål. Sedan ser jag fram emot US Adaptive Open på Pinehurst i juli som också räknas som en major.

Vad skulle du säga är dina styrkor som spelare?

– Närspelet. Med tanke på mitt funktionshinder kan jag inte träna det långa spelet och drivar så mycket, utan får träna mer på det korta spelet. Så jag är rätt bra runt green, men har en del att jobba med när det kommer till puttningen.

Kombinerar elitidrotten med studier

Att det skulle bli en idrottskarriär för Rasmus kunde man tidigt ana. Han har ett brinnande idrottsintresse och som ung spelade han fotboll och åkte längdskidor mycket aktivt. Men han älskade också att hoppa i stora hopp på Idre Fjäll. Det skulle visa sig bli ödesdigert.

Tolv år gammal kraschade Rasmus i en landning i det största hoppet, vilket gav honom bestående skador i rygg, på bäckenbenet och höften. Drömmen om en skidkarriär dog och den långa tiden på sjukhus med flera operationer och massor av rehabilitering blev tuff både fysiskt och mentalt.

– Jag hade precis bestämt mig för att satsa på längdskidåkningen och jag kämpade i några år med att acceptera läget. Det kunde aldrig bli någon skidkarriär. Men tanken på elitidrott släppte jag aldrig. Jag kände att det var det jag ville hålla på med.

Fram till dess hade golf bara varit en hobby, något Rasmus sysslade med för skojs skull. När han insåg att hans längdåkningsdagar var över, tog han upp golfen på Idrefjällens Golfklubb där hans pappa Trond arbetar som greenkeeper.

Till vardags läser Rasmus idrottsvetenskap i Halmstad via Riksidrottsuniversitetet. Programmet är utformat så att studenter kan kombinera en professionell idrottskarriär med universitetsstudier, ett upplägg som passar Rasmus som hand i handske.

– Miljön där ger mig de bästa möjligheterna. Det fungerar bra även under tävlingssäsongen och det är grymt bra med träningsmöjligheter och anläggningar i området, säger han.

På grund av begränsad rörlighet och styrka har Rasmus med hjälp av en enorm vilja och massor av träning lyckats mejla fram en imponerande golfkarriär. Svingrörelsen ihop med funktionshindret är påfrestande.

– Framför allt är det smärtan jag känner. Den är inget som släpper, utan något jag kämpar med hela tiden. Jag försöker att hitta sätt som gör att jag svinga lite mer skonsamt och träna smartare. På en golfbana tar jag mig inte runt utan hjälpmedel eftersom jag har problem med att gå. Men jag har själv en golfsegway som jag tar med på tävlingar i Sverige, utomlands är det golfbil som gäller.

Inköpet av en segway fick han bidrag till genom skidåkaren Thomas Fogdös fond, Active Life Foundation, som bildades 1995 efter Fogdös egen olycka. Ekonomiskt stöd till funktionshindrade är oerhört viktigt. Alla ska få en chans att kunna leva ett aktivt liv.

Rasmus Lia med Joakim Björkman som caddie under Estrella Damm N.A. Andalucía Masters förra året.

Det nya samarbetet mellan G4D, EDGA och DP World Tour är också en viktig satsning i att utveckla och höga statusen för paragolfen. För även om tourerna för paragolfare växer och de tävlande får bidrag till resor och boende i samband med tävlingarna så lyser prispengar med sin frånvaro.

Men Rasmus har siktet inställt högre än så.

– Jag vill spela på den riktiga proffstouren. Inför 2022 var mitt fokus G4D Tour eftersom det var nytt och spännande. I år vill jag etablera mig på allvar. Men på sikt vill jag kunna kombinera de två och leva på golfen. Jag vet att jag kan spela jämnt med de bästa icke handikappade spelarna och jag tänker att jag ska spela kvalet i höst.

G4D Tour gör stopp på Scandinavian Mixed i juni. Får vi se dig på Ullna i sommar?

– Ja, det hoppas jag! Det är alltid väldigt spännande att få spela på hemmaplan med stödet från publiken. Nu har jag inte spelat Ullna tidigare men det ser jag fram emot. Det ska bli häftigt.

FAKTARUTOR

Personligt/Rasmus Lia

Är: 22 år
Gör: Spelar på G4D Tour och EDGA Tour, studerar idrottsvetenskap på Riksidrottsuniversitetet
Bor: Halmstad
Familj: Mamma, pappa, två systrar
Representerar: Idrefjällens Golfklubb, ingår även i det svenska paragolflandslaget
Ranking WR4GD (9 mars): 6
Främsta meriter: Seger i G4D Final (2022), EM-guld lag (2018), EM-brons individuellt (2018), SM-guld (2022)
Favoritklubba i bagen: Någon av wedgarna
Favoritbana: I Sverige Kristianstad, utomlands Valderama
Läser: Kurslitteratur …
Lyssnar på: Hårdrock, gärna AC/DC
Intressen: Utöver golf, fysträning och längdskidåkning

Paragolf

I golf kan alla mötas på samma villkor, även personer med en funktionsnedsättning. Sedan 1996 är golf för funktionshindrade integrerad i Svenska Golfförbundets ordinarie verksamhet. Tidigare benämnt handigolf tillhör paragolf numera den olympiska familjen där ett flertal parasporter ingår. Numera finns det tre paragolftourer.

Folksam Paragolf Tour är vår nationella tour för två kategorier spelare: Mmed en fysisk funktionsnedsättning (kategori 1) eller intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (kategori). Totalt arrangeras sex deltävlingar under 2023.

EDGA Tour är den europeiska touren för kategori 1- och 2-spelare med ett tiotal deltävlingar som arrangeras på banor från Skottland i norr till Sydafrika i söder.

G4D Tour lanserades 2022 och är ett samarbete med DP World Tour där deltagarna spelar på samma bana under samma tävlingsvecka som proffsen. Under säsongen spelas nio deltävlingar, med en Order of Merit-final i november.

Text: Jenny Olsson
Foto: Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights