NyheterTävlingar

USA höll undan och vann Presidents Cup

Efter en stark upphämtning under lördagseftermiddagens bästbollar såg det internationella laget sin chans. I två dagar hade de blivit krossade av USA, men vinden hade vänt och inför söndagens singlar var det ”bara” fyra poäng som skiljde lagen åt. Det internationella laget hade fått ny energi men visste att det var viktigt, kanske helt avgörande, att få en bra start i singlarna. Det visste såklart även USA:s kapten Davis Love III och satte därför ut sina starkaste spelare direkt.

Justin Thomas fick ansvaret att gå ut i första boll med sin kompis Jordan Spieth i bollen efter. Tillsammans hade de redan spelat in fyra poäng till USA och nu skulle matchen stängas. Men Si Woo Kim ville annat, kämpade furiöst mot Thomas och publiken på Quail Hollow, och med en birdie på avslutningshålet vann han med 1/0 och tog hem den viktiga första poängen till det internationella laget.

Cam Davis kunde dock inte göra något åt en formtoppad Jordan Spieth som vann med 4/3 och därmed gick obesegrad genom hela årets Presidents Cup.

Superparet Jordan Spieth och Justin Thomas. Foto: Getty Images.

De efterföljande matcherna böljade fram och tillbaka. Patrick Cantlay besegrade en sliten Adam Scott. Sebastian Munoz tog en meriterande vinst mot världsettan Scottie Scheffler och var överlycklig efteråt.

– Det här är förmodligen det bästa jag varit med om i hela mitt liv, sa Munoz.

USA var pressade, men kunde spela på sin ledning och till slut handlade det mest om vem som skulle få äran att spela hem den avgörande poängen till USA. Det blev Xander Shauffele som fick göra det. När han sänkte sin putt för par på det sista hålet i sin match mot Corey Conners innebar det att USA nått 15,5 poäng och därmed vinst i årets Presidents Cup.

En stor suck av lättnad

Det blev inga stora gester, knytnävspumpar eller segervrål från Schauffele. Snarare en stor suck av lättnad. Det amerikanska laget kunde andas ut efter att klarat av den stora anstormningen från det internationella laget.

– Det är alltid svårt att vinna. De närmade sig och det var stressigt därute. Jag är glad och lättad att vi klarade det, sa Schauffele.

Trots att slutresultatet skrev till 17,5-12,5 kändes det mycket jämnare. USA var storfavoriter inför årets upplaga, motsvarade till en början det favoritskapet och ryckte åt sig en stor ledning. Men det är det internationella lagets comeback som lämnar det starkaste intrycket.

USA har nu nio raka segrar i Presidents Cup. De vann även Ryder Cup förra året med rekordsiffror och det verkar som att de ha lärt sig läxan efter alla förluster mot Europa de senaste två decennierna.

Kapten Davis Love III med pokalen efter segern i Presidents Cup.

En ny generation spelare har klivit in i laget och de även representerar ett nytt sätt att tänka och förbereda sig inför golfen. Kapten Davis Love III har märkt en stor skillnad i omklädningsrummet efter årets matchdagar i Presidents Cup. Istället för det sedvanliga snacket är spelarna på gymmet, får massage, tar isbad eller analyserar dagens spel med sina coacher.

Eller som det amerikanska lagets äldste spelare Kevin Kistner uttryckte det:

– Jag har aldrig sett en bättre samling golfare i hela mitt liv. Men heller aldrig en sämre grupp festprissar. Jag antar att det är därför jag fick ett wild card …

Nästa år är det dags för det stora eldprovet för det amerikanska laget: Ryder Cup på bortaplan. Där har de inte vunnit sedan 1993 och vi får se om de får anledning att fira på Marco Simone Golf & Country Club om ett år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights