Golfbanor i PortugalNyheter

Världens bästa nya golfbana?

Drygt en timme söder om Lissabon har Terras da Comportas Dunas Course, som kallats världens bästa nya golfbana, nu officiellt slagit upp portarna efter det man kallade en ”soft opening” i juli.

Det var länge sedan en ny golfbana var så omtalad när den öppnades. Och då är faktiskt Dunas Course på Terras da Comporta egentligen ingen ny golfbana alls. Tvärtom arbetade den välkände bandesignern David McLay-Kidd här redan 2008, men när ägarna gick i konkurs blev det tvärstopp och banan lades i träda.

När de nya ägarna, Vanguard Properties köpte upp hela markområdet med planer på att skapa ett helt samhälle här fick McLay-Kidd komma tillbaka och slutföra arbetet. Efter lite finjusteringar var det bara att så om par 71-banan med linkskaraktär, utlagd i en naturlig och kuperad terräng där sandjorden och den portugisiska solen ger snabba spelytor.

”Det är verkligen en linksbana. Inte linkskaraktär utan en riktig linksbana. Det är så nära stranden man får lägga ut en bana i Portugal och underlaget är ren sand”, säger David McLay-Kidd. ”Spela banan längs marken och utnyttja konturerna precis som på alla andra linksbanor.”

Efter en första runda på banan är det svårt att säga emot. Låga och rullande slag är verkligen att föredra när vinden från Atlanten gör att det blir svårt att förutse resultatet av höga slag. De många fantastiska visuella intrycken gör också att man ibland tappar lite fokus, men det är gott om plats och bara de mest vilda slagen riskerar att kosta en boll. Å andra sidan krävs ett vasst närspel de gånger man hamnar i ett waste-område eller missar en green.

På många hål finns olika spellinjer där den djärve kan chansa och vinna medan den som hellre spelar säkert kan undvika de djupaste bunkrarna och rulla fram bollen till ett enklare inspelsläge där ett par fortfarande är en möjlighet och en bogey det värsta man bör göra.

Efter rundan är det nästan svårt att smälta alla intryck. Många hål är så vackra att man vill måla dem i olja och hänga på väggen. Framför allt par 3-hålen skulle passa som vykort vilken dag som helst. Faktum är att det är svårt att hitta något negativt att säga alls, möjligen med undantag för att banan hade vissa områden där det kunde behöva växa lite till – sannolikt har solen och värmen gjort susen här sedan besöket i juni.

Vanguard Properties har storslagna planer och på två separata markområden planeras två golfbanor, hotell, fastigheter, idrottsanläggningar och mycket mer. Den andra banan ska ritas av Jose Maria Olazabal och Sergio Garcia, och kallas Torre Course, men när den öppnar är oklart.

Innan dess får vi nöja oss med David McLay-Kidds Dunas Course, ett mästerverk som sannolikt kommer att hamna mycket högt upp på rankinglistorna inom kort.

Text: Michael Broström
Foto: James Hogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights