NyheterPorträtt

Varvar mordhistorier med golfspänning

Han har ihjäl folk på de mest bestialiska sätt och får oss att bli rädda för galna psykopater. Nu släpper författaren Dan Buthler sin nya bok, en spännande kriminalhistoria där sanningen visar sig vara större och farligare än man någonsin kunnat föreställa sig. Medan hans kriminalromaner håller högt tempo och livet som författare är arbetsintensivt, blir golfbanan en viktig ventil.

Om du i mitten av 00-talet hade berättat för Dan Buthler att han skulle bli författare på heltid, att hans bokserie om Jakob Colt, skriven tillsammans med Dag Öhrlund, skulle ges ut i tio länder, serien om Alex Storm ihop med Leffe Grimwalker i lika många, och att han hade sålt filmrättigheterna för kriminalromanen ”Mord.net” till Hollywood, så hade han nog bara skakat på huvudet. Men livet tog en avgörande vändning när hans debutmanus antogs. Inom några månader hade Dan bytt yrke och snart också land.

Foto: Kajsa Göransson.

Från att ha arbetat som civilekonom och affärsutvecklare på Dagens Nyheter blev han författare på heltid, och bytte Sverige mot ett liv utomlands. Nu släpper Dan sin 18:e bok ”Rök utan eld”, den första skriven utan partner.

– Den handlar om adelsmannen Gabriel Creuz som försöker gå sin egen väg. En dag blir han ditsatt av en okänd person och döms till ett långt fängelsestraff för något som han är oskyldig till. När han släpps är hela hans tillvaro i spillror, men han får en ny chans till ett anständigt liv och påbörjar ett nystande för att ta redan på vem som satte dit honom och varför.

Sanningen visar sig vara större och farligare än vad huvudpersonen kunnat föreställa sig. Snart handlar det inte om att hämnas, utan om att överleva.

– Mina böcker handlar inte sällan om att lyfta fram och tydliggöra samhällsproblem och beteenden människor emellan. Mitt intresse för sammanhang och politik har gett mig mycket stoff och idéer. Just den här idén hade jag gått med ganska länge.

Hur ser din skrivprocess ut?

– För mig är jobbet mer tänkande än ”görande”. När jag väl sätter mig ner har jag en väldigt tydlig idé om vad jag vill göra. Själva skrivandet är en ganska komprimerad process under kanske tre månader. Jag tycker nästan att researchbiten är mer givande och viktig. Detaljerna är superviktiga att de är korrekta.

Från tangentbordet till golfbanan

Dan ser det som en ynnest att få arbeta som författare. Även om vardagen emellanåt är inrutad så kan han leva och jobba fritt. I dagarna reser han till Ungern och Rumänien för research inför bok två i den nya spänningsserien om Creuz.

Att han skulle bli författare var dock långt ifrån självklart. Född i Rønne på Bornholm, växte Dan upp först i Gislaved, där hans föräldrar fått arbete på en gummifabrik, och sedan i Göteborgsförorten Bergsjön. Men uppväxten var inte lätt. Han var tunn, bar glasögon och hade alla rätt på proven och blev ett tacksamt mobboffer. För att undkomma sina förövare tog han sin tillflykt till biblioteket.

– Jag har alltid läst mycket. Men då hade jag inte ens en tanke på att man kunde arbeta som författare. Jag tyckte bara om att försvinna in i böckernas värld. Det är jag tacksam för idag.

För balans till intensiva arbetsdagar har han golfen. Ute på golfbanan får Dan möjlighet att rensa huvudet och umgås med andra på ett otvunget sätt. Dessutom är det en av få idrotter han numera kan ägna sig åt. På grund av en olycka för många år sedan föll han så illa på ett betonggolv att han skadade benet och inte längre kunde fortsätta med vissa sporter. Golf, däremot, visade sig vara perfekt.

– Jag tycker golf är toppen. Det sociala runt omkring, trevliga människor, fina miljöer. Jag kan inte påstå att jag är särskilt bra, men allt runt golfen där jag inte står vid bollen passar mig väldigt bra! Glädjande nog spelar även mina vuxna barn, ytterligare en sak som gör det fantastiskt. Vi umgås gärna tillsammans på golfbanan. I sommar ska jag till exempel återvända till Köpenhamns Golfklubb och spela där med min dotter. Banan i sig är trevlig, men det mest fascinerande är alla hjortar som strövar fritt. När man står där och puttar blänger ett gäng på en från andra sidan green.

Vad skulle du säga är dina styrkor som spelare?

– Att jag inte ger upp! I förhållande till min ambition så funkar det. Om jag har tid över till att lägga på golf så vill inte jag stå och nöta utan spela. Och tränar man inte ska man inte bli förvånad om man inte blir bättre. Jag är ändå okej på närspel, puttern är mitt bästa vapen. På ett ställe där jag bodde ett tag hade jag plats för en åtta meter lång puttmatta inomhus. Efter en vinter med en sådan blev åtminstone längdkontrollen ganska hygglig.

Ibland går det inte som man tänkt sig. Under en golfrunda på Parador de Malaga Golf
träffade Dan dörren på sin hyrbil drygt 200 meter bort …

Vad väntar för dig framöver?

– Först och främst ska färdigställa de tre böcker jag har kontrakt på, det ska alltså bli två till. Annars så vill jag gärna utforska det här med longevity, om hur vi faktiskt kan leva längre. Jag tror att människan inom en ganska snar framtid kommer att kunna leva i 150 år. Forskare är ju något på spåren med hur vi kan förhindra celler från att åldras. Jag tycker det är ohyggligt spännande och intressant. Så för mig handlar det om att hålla mig frisk och på benen för att kunna nå den möjligheten. Såklart hoppas jag att golfen är med mig fram till dess.

FAKTARUTA

Personligt/Dan Buthler

Är: 59 år
Gör: Författare
Bor: Malta, snart Marbella
Familj: Två vuxna barn
Bakgrund: Civilekonom och affärsutvecklare bl a på Dagens Nyheter
Läser: Facklitteratur, gärna historia.
Bok som gjort intryck: ” Märk världen: en bok om vetenskap och intuition” av Tor Nørretranders
Intressen: Golf, padel, resor, umgänge med trevligt folk och långa diskussioner
Favoritbana: I Sverige Ullna GC, utomlands San Roque i Spanien
Reser gärna till: Historiska städer där tiden stått stilla i flera hundra år.
Övrigt: Har skrivit 13 böcker i spänningsserien om Jacob Colt tillsammans med Dag Öhrlund), fyra böcker i serien om Alex Storm tillsammans med Leffe Grimwalker, samt nya ”Rök utan eld” som släpps i maj 2024, hans första roman på egen hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights