Nyheter

Veterinären varnar: Golfbollar är farliga för hunden

Det blir allt vanligare att se hundar ute på landets golfbanor. Gulligt och hälsosamt, säger många. Farligt, säger andra. Golfbollar är nämligen en av de farliga saker som hundar sätter i sig och får svåra magproblem av.

Varning till golfare

Mattar och hussar, som spelar golf, vill gärna inte lämna sin älskling ensam hemma flera timmar när de själva är ute i friska luften och spelar golf. När man tar med sin hund, bör man tänka lite extra på alla de faror som finns på en golfbana. Bollarna är något som veterinärer ofta upptäcker i magen hos sina fyrbenta patienter.

Tuggar på olämpliga saker

– Vi ser ofta här på djursjukhuset hundar som har svalt olämpliga föremål och fått kräkningar till följd av främmande föremål i magsäck eller tarm. Det är ett relativt vanligt problem hos valpar och unghundar som är nyfikna och tuggar i sig de mesta runt om kring dem. Sedan finns det hundar som aldrig växer ifrån stadiet att tugga på olämpliga saker och kan drabbas även senare i livet, säger veterinär Marie Jury på Väsby Djursjukhus.

Golfbollar orsak till problem för hunden

Det finns bara ett sätt för det främmande föremålet att ta sig magsäck och tarmar och det är via munnen. Kräkningar till följd av ett främmande föremål som fastnat i magsäck eller tarm beror alltid på att hunden vid något tillfälle svalt ett objekt som den inte skulle ha gjort. Golfbollar är en av de vanliga föremål som avlägsnats från hundars magsäck/tarmar.

Tarmen kan spricka

Om en hund får helt stopp i tarmen kan läget bli mycket akut då blodtillförseln till tarmen blir försämrat. Om föremålet inte avlägsnas finns risk för att tarmen spricker och allt innehåll från tarmen hamnar i buken, om detta sker är tillståndet mycket kritiskt och risk finns att hunden inte kommer att överleva.

Ofta är människans bästa vän med och leker när det är puttning i garaget. Men tänk på att vovven faktiskt kan svälja bollen och få åka in akut till djursjukhuset.

Utöver saker hunden kan råka svälja, finns det föremål som kan skada hunden utifrån. 

  • Pinnar – Kan orsaka stickskador, tandfrakturer och även fastna mellan tänderna eller i svalget. 
  • Fiskekrokar – Hundar som är med och fiskar är ofta mycket nyfikna på husse eller mattes fiskedrag och tyvärr händer det att vi får in hundar med skador i ansikte eller på tassar till följd av fiskekrokar. 
  • Insektsbett – Under sommarmånaderna ser vi många patienter som söker till följd av orm, geting eller fästingbett.
  • Is – Under vintermånaderna ser vi tyvärr många hältor till följd av hundar som halkat på isfläckar, ibland så illa att de haft av ett korsband. 
  • Förgiftningar – Stöter vi på under årets alla månader, men vissa förgiftningar är vanligare under vissa årstider, under sommaren är det algblomning, hösten kommer med giftiga svampar, under vintern finns det mycket i vår julmat som är giftigt för hundar och under våren vaknar det första huggormarna.

Hur lång livslängd har en golfboll?>>>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights