Nordic Golf Tour

2020-02-07

– Vi är väldigt glada över det nordiska samarbetet kring Nordic Golf Tour. Genom denna satsning säkerställer vi att spelare från Sverige, Norge och Danmark ges möjlighet att spela stora tävlingar på hemmaplan, där bra spel kan leda hela vägen till världstoppen. Dessutom skapar vi en tour som är attraktiv ur ett marknadsperspektiv, vilket bådar gott för framtiden, säger Sofia Pettersson, ansvarig för Nordic Golf Tour.

Åtta tävlingar varav sex på Europanivå

På Nordic Golf Tours spelprogram för 2020 finns åtta tävlingar i tre länder och det spelas om en total prissumma på 3,4 miljoner kronor. Skaftö Open är med 60 000 euro den tävling som har högst prissumma på årets Nordic Golf Tour. Sex av tävlingarna är en del av LET:s undertour LET Access Series. De tre svenska arrangörerna från i fjol på LET Access Series – Skaftö Golfklubb, Västerås Golfklubb och Allerum Golfklubb – finns med även denna säsong. Tillkommer i år gör tävlingar på Tegelberga Golfklubb och GolfUppsala Söderby i Sverige samt på danska Hillerød Golf Club.

Jakten på tourkort till uppgraderad Ladies European Tour

De fem spelarna som ligger högst på LET Access Series ranking när säsongen är färdigspelad får tourkort till Ladies European Tour (LET) 2021. När LET presenterade sitt spelschema för säsongen 2020 var det med en rejäl ökning av prispengar och tävlingar i Europa, varav två i Sverige. Det gav en indikation på att samarbete lönar sig och att professionell golf i Europa utvecklas i en positiv riktning.

Nordic Golf Tours tävlingsschema utgörs även av en tävling som spelas i Norge på Moss & Rygge Golfklubb samt tourfinalen på Ekerum Resort. Dessa två ingår i Nordic Golf Tour men är inte del av LET Access Series.

Rak väg mot högsta nivå

– Detta är glädjande både för svensk, nordisk och europeisk proffsgolf. Att vägen från Nordic Golf Tour till amerikanska LPGA Tour nu sitter ihop via LET Access Series och LET ser jag som det viktigaste för fortsatt utveckling, säger Katarina Vangdal, svensk förbundskapten.

– Det är också en indikation på hur viktigt det är med samarbeten. De nordiska golfförbunden skapar Nordic Golf Tour tillsammans, medan LET nu lyfter tack vare samarbete med LPGA Tour, herrarnas europatour och R&A, säger Katarina Vangdal.

Säsongspremiär på västkusten

Säsongspremiären på Nordic Golf Tour 2020 blir i slutet av maj med förra årets stora publiktävling, Skaftö Open. Touren avslutas sedan i början av oktober på Öland med SM Match presented by Greatdays på Ekerum Resort.

Tävlingsprogram Nordic Golf Tour 2020

21–23 maj     Skaftö Open, Skaftö Golfklubb 

28–30 maj     Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun, Tegelberga Golfklubb

3–5 jun          Danish Open, Hillerød Golf Club

16–18 jun      Moss & Rygge Open, Moss & Rygge Golfklubb

23–25 jul       GolfUppsala Open, GolfUppsala Söderby

6–8 aug         Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider, Västerås Golfklubb

13–15 aug     Scandic PGA Championship, Allerum Golfklubb

7–9 okt          SM Match presented by Greatdays, Ekerum Resort

Tävlingsprogram Swedish Golf Tour 2020 

Den svenska proffstouren Swedish Golf Tour kommer också att finnas kvar, en nivå under Nordic Golf Tour. 2020 består den av fem professionella tävlingar för damer i Sverige:

16–18 maj     Ljunghusen Links Open, Ljunghusens Golfklubb

13–14 jun      Tjörn Open, Tjörn Golfklubb

27–28 jun      Hagge Open by Kompressorteknik MLAB, Hagge Golfklubb        

20–21 aug     Johannesberg Open, Johannesberg Golf

27–28 aug     Arninge Open, Arninge Golfklubb

 

 

Fredrik Richter
richter@golfbladet.se
Kategorier
Tävlingar
Taggar
nordic golf tour
swedish golf tour