Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the all-in-one-seo-pack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Julbak hemma hos Annika Sörenstam - Golfbladet
Äta & BoNyheter

Julbak hemma hos Annika Sörenstam

Tom och Gunilla Sörenstam är hemma hos dottern Annika och barnbarnen i Florida för att fira jul. Här kan vi se en härlig bild där mormor hjälper till med pepparkaksbaket. Självfallet håller familjen på de svenska jultraditionerna.

Lagom till lucia såg Annika till att göra goda lussekatter.

Hur gör man Lussekatter?

Här är ett riktigt bra recept från Kungsörnen på smakrika, gyllene saffransbakverk:

Ingredienser

40 st

  • 900 g (ca 15 dl) Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
  • 200 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
  • 1 g saffran, 2 paket
  • 1 tsk salt
  • 2 dl strösocker eller vit sirap
  • 1 ägg till pensling
  • Russin till garnering

1. Smält matfettet i en kastrull.

2. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig.

3. Stöt eventuellt saffran med 1-2 tsk av strösockret i en mortel och rör ner i degvätskan.

4. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen.

5. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd. 

6. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter. 

7. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i ca 40 bitar och baka ut enligt någon av följande beskrivningar.

Lussekatt/Julgalt
Rulla in ändarna åt varsitt håll så att den blir S-formad.

Dubbel Lussekatt/Gullvagn
Lägg 2 längder intill varandra och rulla ändarna utåt.

Julkors
Lägg 2 enkla Lussekatter i kors över varandra.

Lindebarn
Vik längden på mitten och sno ihop ”benen”.

Lilja
Vik längden på mitten och rulla ändarna utåt.

8. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och garnera eventuellt med russin.

9. Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter.

10. Värm ugnen till 250°C.

11. Pensla med uppvispat ägg efter jäsning.

12. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 5-10 minuter.

13. Låt svalna på galler under bakduk.

Hur mycket saffran ska man ha i lussekatterna?

Vissa säger att det räcker med ett halvt gram saffran i lussebullarna, men vi tycker att det blir bättre med två paket (1 gram totalt). Köp gärna saffran av god kvalitet, i fina trådar snarare än finmald saffran. Det kan vara svårt att hitta men, det blir ännu godare.

Kesella i lussekatterna?

Under en period var det populärt med kesella i degen till lussebullarna. Det har vi gått ifrån mer och mer, och många satsar nu på en mer klassisk deg som man bakade förr. Det blir saftigt och gott. Vill du ha mer proteinrika lussekatter så kan du såklart ha i kesella.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights