NyheterTävlingar

Cameron Smith tog karriärens största seger

Cameron Smith inledde året med att sätta nytt rekord på PGA-touren när han gick 34 under par på Hawaii. Två månader senare tog han hem den största prischecken i PGA-tourens historia när han vann The Players Championship och blev 3,6 miljoner dollar rikare.

Segern på TPC Sawgrass för upp Smith till 6:e platsen på världsrankingen och mannen som länge har ansetts vara bland de bästa i världen med sitt närspel har nu även förbättrat sitt järnspel. Trots att han missade över hälften av alla fairways i veckan hittade han alltid vägar in till greenerna vilket resulterade i totalt 24 birdies på den tuffa banan. Om han även hittar spelet med drivern kan Smith vara ny världsetta inom kort.

Faktum är av alla 70 spelare som klarade cuten hade Smith den sämsta statistiken med driven. Han är den förste någonsin att vinna The Players Championship med under 50 % fairwayträffar.

Men hans järnspel har förbättrats avsevärt den här säsongen, vilket gör att han kan dra nytta av den bästa klubban i sin bag: puttern.

– Jag har arbetat hårt med svingen och med kroppen den senaste tiden och det är trevligt att se att det ger resultat, sa Smith efteråt.

Några centimeter från katastrof

Det blev en dramatisk avslutande runda för Smith. Han inledde med fem birdies på de sex första hålen, gjorde sedan tre raka bogeys som han följde upp med fyra raka birdies. Ett enda par på de första 13 hålen! Han lyckades sedan rädda par på 14 och 15. Han hookade utslaget på det 16:e hålet, chippade ut från skogen och hade 240 yards till greenen med sitt tredjeslag.

– Där kunde jag ha tappat tävlingen, menade Smith.

Men han lyckades träffa greenen och tvåputta för par. Hans utslag på det efterföljande korthålet med sin ö-green är redan en klassiker. Smith lyckades pricka den smala greenremsan mellan flaggan och vattnet, några centimeter från katastrof. Istället blev det rundans 10:e birdie och ledning med två slag inför det sista hålet.

Birdien på det 17:e hålet var den 10:e för dagen för Cameron Smith.

Där skickade han återigen igen ut driven i skogen. Därifrån slog han för långt och bollen rullade ner i vattnet och publiken vädrade särspel. Smith droppade och hans caddie Sam Pinfold räknade ut att det var 60 yards till flaggan och kände sig därmed lugn.

– Han är ett geni från 60 yards och in, menade Pinfold.

Smith slog upp sin sandwedge till en halvmeter från hål och petade i sin bogey vilket innebar att Anirban Lahiri i sista gruppen var tvungen att göra en birdie för att tvinga fram ett särspel. Det gjorde han inte och därmed kunde Smith börja fira sin största seger i karriären.

Lite som Phil Mickelson eller Seve Ballesteros är Smiths fantastiska närspel ett resultat från år av sneda utslag. Han har alltid varit tvungen att rädda upp sina misstag med ett otroligt spel med wedgarna och puttern.

– Det är definitivt min styrka. Men ibland kanske jag lutar mig för mycket på det.

Ett närspel i världsklass och en enorm mental styrka gav Smith segern på TPC Sawgrass och den största prischecken någonsin i PGA-touren historia. Han har tidigare lovat sin flickvän att han ska klippa sig och raka av mustachen om han vann en tävling på PGA-touren. Trots två segrar sen han lät håret och mustachen växa har det inte hänt. Nu hoppas hela golfvärlden att det äntligen är dags.

Klicka här för att komma till slutresultaten från The Players Championship

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights