NyheterTävlingar

Henrik Stenson utsedd till Europas Ryder Cup-kapten 2023

Henrik Stenson har utsetts till Europas kapten för Ryder Cup 2023 på Marco Simone Golf and Country Club i Rom 25 september – 1 oktober nästa år. Det är första gången en svensk blir kapten för det Europeiska laget och 45-åringen siktar på att upprepa den minnesvärda matchen på Le Golf National utanför Paris 2018 då Europa vann stort.

Stenson blir Ryder Cup-kapten

Stenson, som vann The Open 2016 har även en imponerande Ryder Cup-karriär och hjälpt Europa till tre segrar på hans fem Ryder Cup-starter. Stenson var vice kapten till Padraig Harrington på Whistling Straits i september förra året och nu blir han alltså kapten.

– Jag är helt överlycklig över att bli Europas kapten i Ryder Cup. Det är en stor ära och jag skulle vilja tacka uttagningsgruppen för att de tror på mig och jag vill säga till dem, och alla europeiska golffans, att jag kommer att göra allt som står i min makt för att få Ryder Cup tillbaka i europeiska händer, säger Stenson.

Henrik Stenson – Ny kapten för Europa. Foto: Getty Images

– Ryder Cup är golf och sport när det är som bäst. Jag fick gåshud varje gång jag drog på mig en europeisk tröja som spelare och det kommer att förstärkas i rollen som kapten. Även om det är fantastiskt för mig personligen, är det också bra för mitt land och alla spelare från Sverige som har spelat för Europa sedan Joakim Haeggman blev den förste 1993.

Överlägsen seger

Stenson gjorde sin Ryder Cup-debut för Europa på The K Club, i Irland, 2006, när han säkrade vinstpoängen i en överlägsen seger till Europa. Han var också med i de segrande lagen 2014 på Gleneagles, Skottland, och 2018 på Le Golf National, i Frankrike, samt var en del av de europeiska lagen både 2008 och 2016.

”Har alla egenskaper att bli en stor kapten”

Stenson valdes till Europas Ryder Cup-kapten 2023 av en uttagningspanel på fem personer bestående av de tre senaste europeiska Ryder Cup-kaptenerna – Pádraig Harrington, Thomas Björn och Darren Clarke – samt chefen för European Tour Group, Keith Pelley, och DP World Tour Tournament Committees ordförande David Howell.

– Henrik har alla egenskaper för att bli en stor kapten. Han har ett otroligt imponerande golf-CV som majorvinnare, vinnare av Race to Dubai två gånger, FedExCup-vinnare och Ryder Cup-spelare i fem upplagor. Han har uppnått mycket och har en otroligt tävlingsinstikt. Han är enormt respekterad av spelarna och beundrad av alla inblandade i golf och i Ryder Cup. Dessutom har han som vi alla vet en underbar torr humor och en fantastisk personlighet, berättade Keith Pelley.

– När jag började som professionell golfspelare var det bortom mina vildaste drömmar att jag en dag skulle följa i fotspåren av legender i spelet som Seve och bli Europas Ryder Cup-kaptenen. Men idag har det visat sig att drömmar ibland går i uppfyllelse, sa en stolt Henrik Stenson.

Henrik Stensons lag kommer att möta ett amerikanskt lag som nyligen fick Zach Johnson, vinnare av Masters 2007 och The Open 2015 som kapten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights