NyheterTävlingar

Cameron Smith vann The Open efter en makalös spurt

Han sköt en 64-runda på fredagen för att gå upp i ledning i The Open. Men många trodde att han spelat bort sina segerchanser med en 73-runda på lördagen. Efter lite snack med sin caddie på lördagkvällen kom självförtroendet tillbaka för Cameron Smith och han gick ut på söndagen, satte full fart och ökade sedan farten ytterligare på de sista nio hålen. Det gav en ny 64-runda och seger i den 150:e upplagan av The Open på klassiska St Andrews Old Course.

Cameron Smith vann The Open efter en makalös spurt

Smith blev den femte australiensaren att vinna Claret Jug och första sedan 1993. Segern i The Open är hans första majortitel och tar upp honom till andraplasten på världsrankingen.

Cameron Smith gick ut på söndagen fyra slag efter ledarna Rory McIlroy och Viktor Hovland och såg det som en spännande utmaning mer än att läget var kört. Under sin uppväxt i Queensland har Smith lärt sig att ingenting är över förrän det är över. Under onsdagen, dagen före The Open, såg han sitt favoritlag i rugby, Queensland Maroons besegra storfavoriten New South Wales Blues och visade då upp ”The Queensland Spirit”: Att aldrig ge upp, oavsett hur tufft motståndet än är.

Smiths caddie, Sam Pinfold, menade att Smith fick enormt mycket inspiration efter att sett den rugbymatchen. Under söndagen valde han en tröja i samma färg som Queensland Maroons och gick ut på Old Course och började sin jakt på ledarna.

Efter solida 34 slag på de första nio hålen, två under par, tittade Smith på ledartavlan och såg att han bara hade tagit in ett slag på ledande Rory McIlroy. Det var dags att lägga in en ny växel.

– Jag behövde verkligen få något att hända. Jag satsade allt på seger, sa Smith.

Han drev nästan det 10:e hålet och gjorde birdie. Sen kom ytterligare två till. När han kom till det 13:e gick tankarna till lördagens runda då han gjorde dubbelbogey på hålet efter att slagit in i en buske från ett svårt läge på sitt andraslag. Nu slog Smith istället ett av dagens bästa slag som resulterade i en fjärde raka birdie och delad ledning. En birdie till på det 14:e hålet gjorde att Smith var i ensam ledning och efter några par stod han inför ett mycket prekärt läge på det berömda 17:e hålet. Mellan sig och greenen hade han den djupa greenbunkern som förstört många scorer genom åren. Men han visade kyla, puttade sig elegant runt bunkern till några meter från hål, satte parputten gick sedan upp det 18:e hålet och gjorde dagens sista birdie för totalt 20 under par. En birdie han var tvungen att sätta då hans spelpartner Cameron Young dundrade i en eagle för att nå 19 under par.

När sedan Rory McIlroy missade sin eaglechip på det sista hålet en kvart senare, var saken klar.  

– Jag kunde knappt andas på slutet. De sista fyra hålen är riktigt tuffa, speciellt med vinden från vänster och jag är enormt stolt över hur jag kämpade mig igenom sluthålen. Att vinna The Open på St Andrews är helt otroligt. Det här stället är så coolt, sa en lycklig vinnare.

Foto: Getty Images

Klicka här för att komma till resultaten från årets The Open

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights