Golftävlingar i EuropaNyheterTävlingar

Europa vann Ryder Cup!

Europa tog tidigt tag i taktpinnen i årets Ryder Cup. De spelade ut det amerikanska laget på fredagen och dominansen fortsatte även under lördagsförmiddagen. När sedan USA hittade spelet och knep tre poäng i lördagens bästbollar och närmade sig Europa manade kapten Luke Donald till lugn.

– Vi är på en perfekt plats, sa Donald om ledningen med fem poäng inför singlarna.

– Vi har det i egna händer. Vi ska spela som ett lag och använda energin från publiken, så kommer det här gå bra.

Han hade även lite statistik att backa upp sitt lugn. Europa har inte förlorat på hemmaplan sedan 1994. Och nu blir det åtminstone fyra år till.

En händelserik söndag

För Europa vann årets Ryder Cup. Det blev till slut 16,5-11,5 efter en händelserik dag på Marco Simone Golf & Country Club. Det saknades inte spänning och nervositet. Under en knapp timme på söndagseftermiddagen såg det plötsligt ut som att USA hade en möjlighet att gå ikapp, men så svängde pendeln tillbaka och Europa kunde andas ut.

– Det svänger snabbt i Ryder Cup. Det är mycket känslor och förändringar och vid ett tillfälle såg jag på ledartavlan och försökte reda ut hur sjutton vi skulle få ihop 14,5 poäng. Men så plötsligt släppte allt och segern blev enkel till slut, sa Donald.

Luke Donald som tog över kaptensrollen efter att Henrik Stenson fått sparken, har byggt ett sammansvetsat lag där alla spelar för varandra.

När Europa besökte Marco Simone förra månaden samlade han alla sina spelare som fick dela med sig av sina livshistorier och öppna upp sig inför sina lagkamrater.

– Jag trodde jag kände många av de här killarna, men efter de dagarna stärktes våra band enormt mycket, sa Rory McIlroy.

När Ryder Cup drog igång i fredags var det ett sömnigt amerikanskt lag som mötte ett supertaggat europeiskt lag som var redo för strid. De tog direkt en 4-0 ledning och sen släppte de aldrig greppet.

Ett litet amerikanskt hopp

Men under lördagseftermiddagen tändes ett litet hopp för USA. Patrick Cantlay rullade i en lång birdieputt på det sista hålet som innebar seger i bästbollsmatchen mot Rory McIlroy och Matt Fitzpatrick.

Cantlay sägs ha spelat utan keps hela veckan i protest mot att spelare borde få betalt för att tävla i Ryder Cup. Även om Cantlay och andra spelare och ledare i det amerikanska laget förnekade dessa påståenden, hindrade det inte hemmapubliken från att häckla Cantlay genom att vifta med sina kepsar.

När Cantlay satte sin avgörande putt viftade de amerikanska spelarna och caddies med sina kepsar i en ironisk gest tillbaka. Cantalys caddie Joe LaCavas firande dröjde dock kvar för länge och för nära McIlroy, som förberedde sig för sin sista putt.

När McIlroy missade, rann känslorna över och på parkeringen utanför klubbhuset fick Shane Lowry hålla tillbaka McIlroy för att undvika slagsmål.

– Vi pratade ihop oss om det i lördags kväll. Det var respektlöst mot hela laget, sa McIlroy.

Det amerikanska laget hade äntligen hittat en gnista för att få igång laget.

Men det hade Europas lag också fått.

Världsettan Scottie Scheffler gick ut mot världstrean Jon Rahm i den första singelmatchen på söndagen. Giganternas kamp böljade fram och tillbaka och till slut blev det en delad poäng när Rahm lyckades sno åt sig det sista hålet. Sedan kom segrar från Viktor Hovland och från en oerhört laddad Rory McIlroy. När Tyrrell Hatton vann sin match mot Brian Harman var det Europas 14:e poäng. Nu behövdes endast en halv till för att vinna pokalen. Men den skulle dröja.

Rory McIlroy viftar med sin keps efter sin vinst i söndagens singelmatch.

Plötsligt svängde pendeln rejält till USAs favör i många kvarvarande matcher och ett tag såg det ut som allt skulle handla om den sista matchen, den mellan två rookies, Robert MacIntyre och Wyndham Clark.

Fleetwood fick äran att avgöra

Men Europa skulle få sin halva poäng. När Tommy Fleetwood slog upp sin drive nära hål på det 16:e hålet samtidigt som Rickie Fowler slog ner sig i vattnet, var saken klar. Europa hade vunnit Ryder Cup.

– Jag är så stolt att få vara del av det här, sa Fleetwood.

Nu börjar förberedelserna inför Ryder Cup på Bethpage utanför New York om två år. Där kommer läktarna sannolikt vara ännu större än de i Rom och det är en stor utmaning som väntar Europa.

– Jag tror att den största prestationen inom golf just nu är att vinna Ryder Cup på bortaplan, sa Rory McIlroy.

– Och det är vad vi ska göra på Bethpage, fortsatte han.

Foto: Getty Images

Klicka här för att komma till slutresultatet från Ryder Cup

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights