Golfbanor utomlandsGolfpärlorTjeckien

Golf i Tjeckien: ”Nära och billigt!”

Tjeckien imponerar verkligen med sina golfbanor, mat, service och vänliga atmosfär, allt till priser som inte sätter djupa spår i plånboken. Dessutom är det nära…

Finns mycket nytt att upptäcka

Det finns många fördelar med en resa till Tjeckien. Landet har mycket att erbjuda, underbar mat, spännande historia, rik kultur plus förvånansvärt många bra golfbanor till bra priser. Man kan ta sig till Tjeckien på en mängd olika sätt och man kan upptäcka det mesta av landet på mindre än en vecka. Vi tog ett flyg till Wien för att bege oss in i landet söderifrån, sen nordöst upp mot bergen för att avsluta vår resa i en av världens vackraste huvudstäder, Prag.

Mysig stad

Efter ett smidigt morgonflyg till Wien, beger vi oss med bil över gränsen till Tjeckien och efter en timmes körning kommer vi fram till Brno, landets näst största stad. Staden är känd för sin textilindustri, sina bryggerier, sin racerbana och i den mysiga staden vimlar det av restauranger och nöjeslivet verkar det inte vara något fel på.

Tjeckiens Toscana

Vårt dagsnöje består dock av golf, vilket ju är det primära skälet till vårt besök, och vi åker därför till Kaskáda Golf Resort. Efter en snabb vandring runt området där vi visas runt bland resortens imponerade alternativ av boende på området tar vi en lunch på klubbhusterrassen med utsikt över flera hål. Banan har tre niohålsslingor som alla avslutas vid klubbhuset och när vi tittar ut mot nians green på slingan ”The Wooden” ser vi även ett antal skulpturer vid greenen. Det är den tjeckiske konstnären Michal Gabriel som fått i uppgift att placera ett antal skulpturer av olika djur på banan, och det ger en spännande, lite exotiskt känsla.

Tre niohålsslingorna, Wooden, Stone och Iron är olika karaktär, där de tuffare två, Wooden och Stone används i tävlingsammahang. Klubben har anordnat ett flertal stortävlingar, senast Challentourtävlingen D D Real Czech Challenge i mitten av maj. Där blir tävlingens sista hål det nionde på The Wooden som är en underbart läcker par-4 med vatten längs med hela vänstersidan på utslaget och vatten på båda sidor av green på inspelet.

Rejält kuperad

Då har spelarna först fått uppleva den kuperade första nian, Stone som även kallas ”fitness” vilket är förståeligt med tanke med de stundtals rätt rejäla höjdskillnader som banan bjuder på.

Wooden går i mer mjukt böljande landskap och från klubbhuset med bergen i fonden, kan man nästan se alla hålen på den slingan. Hela området för tankarna till Toscana i Italien och det är det är helt enkelt sagolikt vackert. Här finns även en bra akademi och träningsmöjligheter samt boende i direkt anslutning till anläggningen.

Bröllop

Efter rundan far vi tillbaka mot Brno för en härlig middag i den mysiga staden innan vi somnar sött på hotellet. Morgonen efter är det avfärd mot Austerlitz Golf Resort, knappa tre mil från Brno. När vi kommer fram till klubbhuset planeras det för fullt för ett bröllop och alldeles vid ettans tee ska vigseln äga rum. Vi hinner dock ut på banan just innan bröllopsparet ska vigas, önskar dem lycka till och går ut på en bana med historiska anor.

Napoleons största seger

Här på marken där golfbanan ligger vann Napoleon trekejsarslaget mot Alexander I av Ryssland och Frans II av Österrike. Det blev Napoleons största seger. Slaget refereras ofta som ett taktiskt mästersverk av Napoleon och även om det inte skjuts kanoner här längre krävs det både ett takiskt kunnande och gärna rejäla smällar från tee för att navigera sig runt golfbanan.

Austerlitz Golf Resort

De första hålen börjar i en öppen hedmark, men jag antar att Napoleon tog sitt manskap upp den stora kullen dit banan går upp efter några hål. Där har man en fantastiskt utsikt över hela nejden och där kan man skjuta kanoner på sin fiende om det är det man vill. Efter några hål upp på kullarna spelas några hål nedåt och 12:an är det hål som fastnar starkast i minnet.

Från Österrike

Det är en lång par-3, nästan 200 meter, men med en enorm höjdskillnad ner mot ett green som bevakas av djupa bunkrar. Austerlitz är verkligen en gedigen golfbana där den österrikiske bandesignen Hans-Georg Erhardt borde vara väldigt nöjd med sin skapelse.

När vi spelat färdigt är bröllopsyran i klubbhuset i full fart och även om det lockar att fira med brudparet ska vi iväg på nya äventyr: Vi ska till Sonberk och testa Tjeckiskt vin!

Vingård

Sonberks vingård ligger ute på landsbygden inte så långt från Brno och har har man tillverkad vin redan under 1200-talet, men vingårdens verksamhet som den ser ut idag har pågått sedan sedan 2003. Vita viner är det som produceras mest på Sonberk och där har man verkligen lyckats med. Vingården har fått en mängd priser och utnämningar över hela världen och många av de 150 000 flaskor som produceras årligen levereras till Michelinrestauranger runtom i världen vilket vittnar om dess kvalitet.

Svenska segrar i bergen

Vi åker tillbaka till Brno för en guidad tur i staden och middag och sedan till hotellet. Det är tidig väckning då vi ska fara iväg nordost, mot Beskydybergen och Golf Celadna som är en riktigt trevlig upplevelse. Det tyckte nog även Oskar Henningsson 2009 och Peter Hanson 2010 när de vann Czech Open på Europatouren här. Golf Celadna är en rejält kuperad bana och det inte är inte alls dumt att lägga 1 000 tjeckiska kronor (cirka 400 svenska kronor) på en golfbil här, såvida inte du har en väldigt bra kondition.

Celadna Golf resort

Anläggningen har 36 hål där Old Course öppnade 2004 men det känns som att banan är betydligt äldre än så. Smart design och en bra kombination av svåra och lätta hål. Terrängen är som sagt kuperad och det gäller även greenerna som är väldigt ondulerade. Även New Course är en variationsrik och spännande bana där de sista nio hålen bjuder på en mängd läckra hål uppe i bergen med helt fantastiska vyer.

Efter golfen kan man med fördel njuta i det rejäla och rustika klubbhuset. Men vi hinner bara med en snabb öl, innan vi vandrar den korta promenaden till det häftiga designhotellet Miura, som ligger alldeles vid New Course. Det här liknar inte något jag sett förut och det är verkligen design intill minsta detalj.

Gillar vad jag ser

Vid första anblicken så ser det inte riktigt klokt ut, och det är först framåt kvällen som jag börjar inse att jag gillar det skarpt. Och att döma av alla priser hotellet har vunnit från olika design och konstkännare som kan detta betydligt bättre än jag, börjar jag se det vackra i det som till en början var motsatsen. Överallt hänger tavlor och verk från kända konstnärer som Andy Warhol, Damien Hirst, Anish Kapoor och Henry Moore för att nämna några. Läckert!

Miura designhotell

Att det är ett populärt tillhåll för golfare, konstintresserade, naturälskare och livsnjutare bevisas av det byggs ytterligare ett stort hotell mellan Mirua och golfbanan som står klart nästa år.

Läs mer om en spännande golfresa här>>

Teknisk idiot

Som vanligt för en teknisk idiot som jag på designhotell med den senaste tekniken blir det svårt med att både få igång och sedan stänga av TV, dusch och lampor på rummet, men efter ett tag får jag ihop allt och kan till slut somna in efter en smått fantastisk dag som visat upp flera av Tjeckiens allra bästa sidor.

Påminner om en skidstuga

Vi befinner oss i allra östraste delen av Tjeckien vid gränserna till både Polen och Slovakien, nära staden Ostrava och behöver inte åka långt dagen efter för att nå nästa golfbana: Golf & Ski Resort Ostravice. Som namnet antyder är vi fortfarande en bit upp i det bergiga landskapet och här är det golf som gäller vår, sommar, höst och på vintern åker skidorna på.

Smart design

Klubbhuset påminner lite om en skidstuga, modell större dock, och i den kuperade terrängen ligger här en riktigt häftig golfbana. Mellan de två högsta topparna i Beskydybergen har banarkitekten Chris Johnson fått in 18 riktigt bra golfhål med sin smarta design. Det är rejäl skillnad mellan de fem olika utslagsplatserna så alla, oavsett handicap, får olika utmaningar på hålen.

Terrängen varierar mellan plana och vackra hedhål till mer kuperade hål och en del riktigt dramatiska och rejält ondulerade hål i en backig terräng. Greenerna är otroligt bra och snabba och det gäller att läsa dem rätt, nerförsputtarna slutar i princip aldrig att rulla. Restaurangen i klubbhuset är väldigt bra, utsikten sagolik och det är den även från hotellet vid banan som har 36 rum av olika standard.

Minst sagt variationsrikt

Vi åker vidare mot nya äventyr och på vägen mot Prag stannar vi till vi den nyöppnade anläggningen Panorama Golf Resort som ligger ganska exakt mitt i landet. Det flådiga klubbhuset rymmer inte bara en välutrustad shop och en riktigt bra restaurang, en trappa upp finns även 10 dubbelrum och fyra sviter med utsikt över golfbanan.

Läs mer här om golfresor>>

Kuperad och variationsrik

Här finns tre niohålsslingor och vi blir rekommenderade att spela River och Forest och som namnen antyder går flera av de första nio längs med floden Sázava och de sista nio en läcker skogsmiljö. Banan är kuperad och variationsrik. Vissa hål är fantastiska där vi imponeras av arktiekternas fantasifulla design, medan på vissa hål undrar vi hur sjutton de har tänkt.

Det gäller att gasa när det är läge och bromsa när det är läge. Du kommer att förstå vad som menas när du står på ettans tee på niohålsslingan River … Slingan är vacker och stundtals smal och utmananade. Den avslutas med några hål uppför mot det pampiga klubbhuset.

Låt driven vila

Efter en paus i klubbhuset för påfyllning av vätska börjar sedan Forests slinga med några läckra hål i hedmiljö innan vi beger oss in mot skogshålen vars hål ramas in av pampiga träd. Låt driven vila fram till avslutningshålet då man kan drämma till den rejält i jakt på en avslutande birdie.

Läcker golfbana som hyllats av proffs

I den vackra naturen söder om Prag åker vi cirka 5 mil västerut och kommer fram till Greensgate Golf & Leisure Resort som är en mycket charmig anläggning där man kan bo i moderna nybyggda hus vid banan eller i mysiga, betydligt äldre hotellrum i det rustika klubbhuset. Banan bytte namn för två år sedan från Golf Park Plze – Dýšina och i samband med det renoverade man greener och tees och idag finns här en läcker och tuff golfbana som bland annat varit värd för damernas Europatour fyra gånger och som har besökts och hyllats av spelare som Gary Player, Sam Torrance och Ryder-Cup kaptenen Padraig Harrington. Banan spelas genom en härlig natur där det gäller att navigera sig fram och undvika både vatten, träd och bunkrar.

Finns fina viner i Tjeckien

Det underbara lilla korthålet det 11:e är inte bara sagolikt vackert med greenen ute på en halvö vid sjön Klabava, det har även flera gånger röstats fram till Tjeckiens bästa golfhål. Servicenivån är väldigt hög, på golfbanan, men kanske framförallt i klubbhusområdet med sin restaurang och hotell där personalen gör allt för att gästerna ska trivas. En vinkällare av högsta snitt finns att tillgå, där vi får titta på några av världens bästa viner. Vi nöjer oss dock med den tjeckiska ölen som alltid smakar underbart.

Det bästa till sist

Vårt sista stopp på denna fantastiska resa är Albatross Golfresort, bara några kilometer från Prag och det visar sig att vi har sparat det bästa till sist. Här spelas Europatouren varje år sedan 2014 och banan rankas som den bästa i hela Tjeckien. När vi går in i det pampiga klubbhuset och tittar ut över banan får vi lite hybris och frågar den trevliga klubbchefen Stanislav Lisner om vi får spela banan från samma tees som proffsen gör på Europatouren. Han ler snällt och säger att det får vi, men påpekar samtidigt att det är en tuff bana.

Stanislav hade rätt

Till och med riktigt tuff. Efter några hål från svart tee och ett antal bortslagna bollar inser vi att Stanislav hade rätt och vi kliver fram till gul tee där vi hör hemma. Albatross är en otroligt fin bana där varje hål är en utmaning och varje slag är spännande att slå. Greenerna är såphala och konditionen är i princip perfekt.

Varenda bunker, vattenhinder, och kulle ligger strategiskt smart placerade och det är verkligen en ynnest att få spela sig runt den bästa banan i Tjeckien i solskenet. Greenfeen är relativt hög men å andra sidan har klubben nästan 20 olika priser på sin greenfee, allt från spel på nio hål på vardagar, till det dyraste, 18 hål på en helg utan medlem då det landar på dryga tusenlappen. Golfklubben har dessutom inte mindre än sju instruktörer och träningsfaciliteterna är av högsta klass.

Läs mer om Annika Sörenstam på golfbladet.se>>>

Sätter inte djupa spår i plånboken

Vi rundar av en fantastiskt vecka i Tjeckien på flyplatshotellet i Prag, en kort promenad från terminalen. Tjeckien imponerar verkligen med sina golfbanor, mat, service och vänliga atmosfär, allt till priser som inte sätter djupa spår i plånboken.

Av Fredrik Richer
Foto Peter Cordén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights