Äta & BoNyheter

Golf och grillat hör ihop – men kan man röka på grillen?

Testa att röka köttet på grillen nästa gång. Få saker är så gott som en omsorgsfullt rökt köttbit med en perfekt mjuk insida. Detsamma kan sägas om rökt tofu eller krispig rökt kalkon. Även om vi rekommenderar en smoker eller kolgrill lämpad för rökning så går det lika bra att röka på en vanlig gasol- och kolgrill.

Röka på grillen – så lyckas du

I denna artikel lär du dig hur du kan röka på grillen, oavsett om du har en smoker, kamadogrill, vanlig kolgrill eller gasolgrill. Det enda som behövs är tålamod. Men det är värt det – att äta mat som rökts i flera timmar är en magisk upplevelse som gör dig lycklig i hela kroppen.

Testa att röka köttet på grillen nästa gång – här lär du dig hur man gör.
Därför behöver du rökspån för att röka på grillen

Rökspån är den hemliga ingrediens som behövs för att förvandla din vanliga grill till en kombinerad grill och rök. Rökspån köper du i stort sett i vilken bygg- eller järnaffär som helst. Om du däremot ska göra din gasolgrill till en smoker så måste du även köpa en röklåda, denna fyller du med blöta rökspån. Dessa läggs på eller under gallret på gasolgrillen (röken sprids snabbare om det ligger under gallret men det fungerar även på gallret bredvid maten). När du köper rökspån kan du ofta köpa det i olika spännande smaker som exempelvis whiskey, äpple eller körsbär.

En djupare dimension av röksmak till maten.

Varför är det så gott med rökt mat?
När du tillägger blöta röksspån i din kol- eller gasolgrill skapas det extra rök inuti grillen vilket ger en djupare dimension av röksmak till maten. Att röka mat på indirekt värme sätter sig djupare än vad den gör vid vanlig grillning där röken avdunstar. Att grilla utan att röka i flera timmar ger såklart även det en röksmak till maten, men inte samma djupa röksmak.

Rökning är något för de tålmodiga

Att maten smakar rökt är på grund av de små mikropartiklar som fastnar på maten efter att den avdunstar från träflisorna (röken). Rökning är något för de tålmodiga; Räkna med att röka köttet i 4-6 timmar och försök inte fuska genom att höja värmen, då blir köttet torrt.

Så röker du med en smoker
Att investera i en grill särskilt utformad för rökning skapar självklart de bästa förutsättningarna för att kunna fixa en unik och speciell grillupplevelse, då hela grillen är byggd utifrån att kunna röka mat på bästa sätt.

Fornetto Razzo är en riktig favorit bland rökentusiaster.

Med Fornetto Razzo är det enkelt att hängröka fisk eller röka en hel skinka. Sätt igång processen genom att fylla vattenskålen som är inbyggd inuti grillen för att få en stabil temperatur och värmehållning samtidigt som det skapas ångor inuti grillen.

Så röker du mat på kol- och gasolgrillen

För den som inte har en grill särskilt skapad för rökning så går det även att röka mat i en kolgrill.
Så gör din kolgrill till en smoker i fem steg:
1. Blötlägg tvä nävar rökspån några timmar innan
2. Starta kolgrillen, vänta på att elden ska bli glödande kol
3. För att spara tid, använd en skorstenständare
4. Häll på de blöta rökspånen på glöden
5. Sätt på locket och ser hur det börjar ryka
Nu placerar du maten på gallret och röker den med stängt lock.

Gasolgrillar går även fint att röka i, då behöver du en röklåda för att placera rökspånen i.
Så förvandlar du din gasolgrill till en smoker i tre steg:
1. Blötlägg tvä nävar rökspån några timmar innan
2. Sätt de blöta rökspånen inuti röklådan som du sedan placerar på eller under grillgallret (genom att först ta bort flamtämjaren)
3. Sätt gasolgrillen på lägsta värme och rök maten under stängt lock

10 tips på mat du kan röka på grillen

1. Helrökt skinka till julbordet.
2. Rökt kalkon med rotfrukter och en fräsch sås på crème fraiche och äpple.
3. Fisk. Lyxa till det ordentligt genom att röka hela fiskar som abborre eller gädda, eller andra favoriter som rökt lax eller flundra. Perfekt att fixa till midsommarfesten, med hackad dill, vitlök och såklart nypotatis.
4. Rökta tomater som du använder i en sallad med krutonger och cheddar.
5. Rökta räkor med aioli.


6. Rökt bringa med bbq-sås, grillade persikor och nybakat bröd.
7. Havets läckerheter som krabba, men även ostron kan rökas. Ät tillsammans med kantarelltoast.
8. Rökt halloumi med kryddig avocadoröra.
9. Helrökt tofu, veganernas grillfavorit.
10. Rökta nötter som mandlar, jordnötter och pecannötter. Lägg de på en grillpanna och rök dem utan att de trillar ner i grillen. Perfekt topping till din huvudmåltid!

Hur lång tid tar det att röka mat?
Att röka mat är ingen snabb måltid, det är en konstform. Räkna med att detta kommer ta minst ett par timmar, beroende på vad du röker. Att röka en hel skinka kan ta tre eller fyra timmar, en hel bringa kan ta upp emot hela 20 timmar, medan rökt tofu kan ta 90 minuter. Lär känna maträtten du vill röka och gör din research, när det gäller rökning så är tålamod A och O.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights