NyheterPorträtt

Grattis Annika Sörenstam, 50 år!

Fredagen den 9 oktober 2020 fyllde Sveriges genom tiderna bästa golfspelare 50 år. Hon har haft en kometkarriär och är i dag en förebild för många juniorer, som drömmer om en framtid inom golfen.

Lämnade trygga Bro

Annika har själv beskrivit hur hon tog sina golfklubbor och gav sig ut på något av ett äventyr, när hon lämnade trygga Bro för att spela collegegolf för University of Arizona. Det visade sig bli en resa som skulle fortsätta många år – och som pågår än idag.

Tio majorsegrar, 72 titlar på LPGA Tour och 17 segrar på Ladies European Tour. Hon representerade Europa i Solheim Cup åtta gånger som spelare.

Klarade 298 kvalgränser

Under sin karriär spelade Annika 307 tävlingar på LPGA Tour och klarade 298 kvalgränser. 212 gånger var hon topp-10 och med sina 72 segrar fick hon lyfta pokalen nästan var fjärde gång hon peggade upp.

Hon utmanande männen på PGA Tour, spelade en rond på 59 slag och mycket mer än så. För sin gärning och sina insatser för svensk idrott fick Annika i fjol ta emot Idrottsakademins hederspris vid Idrottsgalan.

Vad hände sen?

Efter tävlingskarriären har Annika bland annat hjälpt golfen in i OS genom att uppvakta den Internationella Olympiska Kommittén, kommenterat golf på amerikansk TV, designat banor, drivit golfakademi, varit kapten för Europa i Solheim Cup – för att nämna några saker.

Aktiv livsstil

I fokus ligger dock den egna stiftelsen ANNIKA Foundation, som har målet att utveckla golfen för kvinnor och flickor och uppmuntra barn till en hälsosam aktiv livsstil.

Annika Sörenstam

Svenska Golfförbundet har uppmärksammat stjärnans födelsedag och berättar om den makalösa resan, som Annika Sörenstam gjort:

– Vi önskar Annika ett stort grattis på bemärkelsedagen, som vi hoppas att hon får fira med barnen Ava, Will och maken Mike samt familj och vänner.

– Från Golfsveriges håll ser vi fram emot att ses till sommaren 2021 för ANNIKA Cup och ANNIKA Invitational Europe på Isabergs Golfklubb, och vid Scandinavian Mixed på Vallda Golf & Country Club, skriver Maria Möller, ordförande Svenska Golfförbundet, och
Gunnar Håkansson, generalsekreterare Svenska Golfförbundet, i ett pressmeddelande.

Målinriktad, lite blyg och framför allt beredd att göra jobbet även de dagar då det tog emot eller vädret inte var det bästa. Det är vad medlemmar som var med på tiden då Annika var junior på Bro-Bålsta Golfklubb ofta säger om henne. Alla har sina historier om hur mycket hon tränade och många minns hennes seger inför hemmapubliken 2006, i hennes egen Europatourtävling Scandinavian TPC hosted by Annika, i kamp med Lorena Ochoa.


Lämnade tävlandet

När Annika i Dubai en söndag i december 2008 för sista gången signerade ett scorekort som professionell spelare lämnade hon tävlandet, men inte golfen. Med meriter som ingen annan kvinna i golfhistorien kan mäta sig med är Annika nu, tolv år efter sitt sista tävlingsslag, troligen mer involverad i golfen än när hon spelade.

Foto Getty Images och Bildbyrån


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights