Hedwalls långa väg tillbaka – hittade formen utan caddie

Folk trodde att hon hade gått under isen. Caroline Hedwall, hon som spelat skjortan av amerikanerna i Solheim Cup 2013, hade inte setts till på golfens världsscen på år och dagar. Nu är hon tillbaka.
– Det har varit extremt frustrerande, säger hon.

Erövrade golfvärlden

När hon i september höjde bucklan mot skyn på franska Golf du Médoc gjorde hon det på dagen sex år efter sin senaste seger. Efter att hon 2013 erövrat golfvärlden genom att bli först någonsin att vinna samtliga fem matcher i Solheim Cup var det en segertorka få förutspådde. Hon var den stora segerorganisatören när Europa tog sin första vinst någonsin på amerikansk mark. Hon skulle bli en av de riktigt stora. Men fem år har nu gått sedan Hedwalls succé i Colorado. Fem år som inte varit snälla mot spelaren som målades upp som en av tidernas största golftalanger.

Hittade formen utan caddie

Men nu är hon tillbaka. På sina senaste fyra tävlingar har hon tre gånger slutat på pallplats. Noterbart är att hon vid segern bröt mot proffsgolfens norm att ha caddie och bar sin bag själv.

Hennes syster Jacqueline bar sedan bagen när Carro kom tvåa i Indien i helgen. Tidigare har kompisen Henrik Hillford burit bagen precis som mamma Yvonne och i flera intervjuer har Caroline berättat att hon helst spelar helt utan. Hon är en av få på touren som inte har professionell bagbärare.

– Touren har ofta regler som säger att man måste ha caddie om man spelar i någon av de sex sista grupperna på helgen, men jag trivs bäst när jag kan spela mitt eget spel.
I Frankrike låg hon utanför topp 12 inför den sista rundan och kunde därför bära bagen själv under hela tävlingen. En spurt sista dagen gav henne sedan segern.
– Med en caddie så blir det automatiskt att man diskuterar slagen, men jag är en sådan extrem känslospelare så någonstans försvinner min känsla om jag har någon annan jag måste diskutera den med.

Bästa sedan 2013

Den senaste tidens framgångar är ingen slump. Formen har varit stigande under en längre tid.
– Jag har känt att spelet varit väldigt mycket bättre än vad jag fått ut. I år tror jag att jag har den bästa snittscoren sedan jag hade min bästa säsong; 2013. Jag har missat en del kvalgränser, men det har aldrig varit med mycket.

Tappade självförtroendet

Men var kom då det där raset ifrån? Caroline Hedwall var på toppen och sedan försvann hon. Efter succén i Solheim Cup inledde Hedwall säsongen 2014 bra med topp-placeringar både i Australien och Singapore, men på en flygplats i Phoenix, Arizona, stirrade oturen henne i vitögat.

Skadade sig

Hon skulle bara plocka upp golfbagen från bagagebandet. Det slutade med att hon drog av en sena i handleden. Det skulle få stor konsekvens.
– Innan dess såg jag puttningen som en av mina styrkor. Men efter den skadan puttade jag inte lika bra längre.
För att undvika smärtan tvingades Hedwall ändra teknik. Puttarna började gå bredvid och hon tappade självförtroendet.

– Att bara se bollen missa hål hela tiden har varit extremt frustrerande och jag har fått jobba extremt mycket mentalt.
– Före år 2013 kändes det som om jag aldrig missade puttar, men nu har jag tillbringat fyra år med att se bollen gå bredvid. Det är extremt mycket självförtroende i puttning, och det var den biten jag tappade.

Hoppas på majorstarter

Hedwall har nu sedan en tid tillbaka bytt till en kortare putter. Det ska göra att handleden hamnar i en skonsammare position och sakta men säkert har puttarna börjat gå i igen.

Efter den starka sensommaren och hösten ligger hon nu tvåa på Europatourens ranking. Det blir svårt att fånga ledaren Georgia Hall. Det engelska stjärnskottet vann British Open och inkasserade mängder av poäng – Hedwall hoppas främst kunna hålla sig bland de tre bästa.
– Behåller de reglerna så kommer jag in i årets första major ANA Inspiration och US Open nästa år. Klarar jag sedan kvalgränsen i de tävlingarna har jag en bra chans att ta tillbaka min status även i USA.

”Har kämpat i fyra år”

Hedwall som tappar sin status till nästa år ställde inte upp i kvalet till nästa års LPGA-tour.
– Jag känner att jag kämpat i fyra år och att jag måste testa något annorlunda. Jag kommer behålla den status jag får på LPGA och sedan blanda in Europatouren mer. Jag känner att självförtroendet växer om jag presterar när jag väl är ute.
– Sedan ska jag spela i USA när jag får chansen och går det bra då så kan jag klättra på rankingsystemet under året.

Av Martin Hardenberger
Foto Getty imagaes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights